הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול (שבת) הוכיחה כי הדרך להשבתם של 59 החטופים שעדיין מוחזקים ברצועת עזה סבוכה ומורכבת אפילו יותר משחשבנו. עם זאת, ככל שעוברים הימים, נראה שהסבלנות הולכת ופוקעת – גם של הציבור הישראלי שנמצא כבר 562 ימים במלחמה בכמה חזיתות, גם של העזתים שמפעילים לחץ על חמאס בהפגנות ותשושים מהתנועה צפונה ודרומה בתוך הרצועה – וגם של המתווכות, שמנסות לגשר על הפערים בין הצדדים. לאן ממשיכים מכאן? N12 עם האפשרויות שעל הפרק.
הכרעת חמאס – דרך ללא מוצא?
- בסוף השבוע נרשמה פעילות עצימה של צה"ל ברצועה: הכוחות חיסלו יותר מ-40 מחבלים והשמידו 150 מטרות טרור.
- גם פעילות חיל האוויר מתעצמת, כדי לממש את הדירקטיבה שהתוותה הממשלה: להחיל מדיניות קצובה ועצימה שתכליתה להכריע את חמאס ולהחזיר חטופים עם מו"מ תחת אש.

- ככל שהתמרון מעמיק, והוא אכן מעמיק, אנו עדים ליותר היתקלויות במחבלים.
- הלוחמים שוב חשופים ליותר אש, ליותר מטענים וליותר חוליות נ"ט – והשאלה המרכזית היא האם בצמרת יודעים מה הן המטרות המרכזיות בדרך למטרת העל.
עוד על השולחן: אפשרות ללכת על כל הקופה
ישראל נמצאת כבר חודש לתוך הפעולה, ונשאלת השאלה אם המבצע מיצה את עצמו. לפי שעה לא נראה שיש התקדמות משמעותית. אומנם מטרות רבות הושמדו, אך בפועל טרם נרשמה פריצת דרך של ממש והמחוסלים אינם קודקודי ארגון הטרור.
על רקע סירובו של נתניהו לעסקת חטופים הכוללת את סיום המלחמה בטענה כי זו "תעביר מסר לכל אויבי ישראל שבאמצעות חטיפת ישראלים ניתן להוריד את מדינת ישראל על ברכיה – קיימת אפשרות נוספת: לומר "אי אפשר" – וללכת על הכול. לישראל נשמרת האפשרות לכבוש את הרצועה כולה, לחלק בעצמה את הסיוע ההומניטרי, או להפעיל חברה אמריקנית שתעשה זאת במקומה. מהלך כזה יגרור ביקורת ציבורית נרחבת לנוכח המחירים שישראל עשויה לשלם - בזירה הפנימית ובזירה הבין-לאומית.


אם יבוא בפני הציבור ויאמר שנשקלו כל האפשרויות ושאין דרך לשחרר חטופים, תידרש ישראל לגייס מאות אלפי חיילי מילואים ולעמוד בפתחה של מערכה שכמותה עוד לא ראינו. כזו עשויה להכריע את חמאס, אך בה בעת תביא לפגיעה בלגיטימציה של הממשלה ותגרור ביקורת ציבורית אדירה.
הערכה: עוד חודש ייגמר הסיוע
לצד הבהרתו של כ"ץ כי ישראל תחלק בעצמה את הסיוע ההומניטרי, ישראל פנתה לאמריקנים בבקשה להפעיל לחץ על המתווכות בנושא. נדגיש כי על-פי ההערכות – נשאר עוד חודש עד שייגמר הסיוע ההומניטרי והמזון ברצועה, מה שעשוי להוביל להתעקשות של המתווכות מול ישראל בסוגיה הרגישה.

חידוש ההפגנות בבית לאהיא הם עדות לכך שגם בעזה מאסו מהניצול של ארגון הטרור. ככל שפעילות צה"ל ברצועה מתעצמת, העקורים שכבר חזרו לבתיהם מוצאים עצמם שוב ללא קורת גג. בעוד שפינוי הרצועה הנרחב ביותר נעשה ברפיח, ההפגנות הגדולות נרשמות דווקא בצפון הרצועה.
בית לאהיא, עיר שלפני המלחמה לא הייתה מוכרת, הפכה לבירת המחאה - שהולכת ומסתמנת כמאתגרת ביותר עבור ארגון הטרור חמאס. במהלך ההפגנה שהתקיימה לפני 4 ימים בלבד, אנשי חמאס יצאו לרחובות ובשלב מסוים אף הניפו שלטים לתמיכה בארגון - דבר שהוביל לכעס מצד המפגינים ואף לחיכוכים פיזיים במקום האירוע.