תחקיר מבצעי של צה"ל בנוגע לאירועי מתקפת הטרור על קיבוץ ניר יצחק ב-7 באוקטובר הושלם והוצג הבוקר (שישי) לתושבי הקיבוץ, משפחות החטופים והמשפחות השכולות. התחקיר שסוכם על ידי מפקד פיקוד הדרום לשעבר, אלוף ירון פינקלמן, מציג כשל חמור בהגנה על היישוב - שממנו נחטפו חמישה אזרחים ובו נהרגו שישה מחברי כיתת הכוננות. 

ממצאי התחקיר העיקריים: כשל בהגנה וגבורת התושבים

צוות התחקיר קבע כי צה"ל נכשל במשימתו להגן על קיבוץ ניר יצחק ותושביו. עם זאת, התחקיר הדגיש את גבורתם של תושבי הקיבוץ, מפקדי כיתת הכוננות וצוות החירום היישובי שלחמו באומץ לב ובחירוף נפש, תוך חתירה למגע ופגיעה באויב. לחימה זו צמצמה את היקף הפגיעה בקיבוץ. התחקיר מציין כי הכשרת כיתת הכוננות לא תאמה את גודל המתקפה, אך חתירתם ללחימה שיבשה את כוונת המחבלים.

האירועים במהלך הקרב בקיבוץ ניר יצחק (צילום: דובר צה
האירועים במהלך הקרב בקיבוץ ניר יצחק|צילום: דובר צה"ל

השתלשלות האירועים תחת מתקפה רחבת היקף

התחקיר הינו מבצעי ומתמקד בהשתלשלות האירועים בקיבוץ ניר יצחק, שהיה אחד מעשרות מוקדי הלחימה במהלך חדירת אלפי המחבלים בשבת השחורה. על פי הממצאים, כ-85 מחבלים השתתפו בהתקפה על הקיבוץ, כאשר רובם חדרו דרך השער הראשי בשלושה גלים, שבמהלכם ביצעו מעשי הרג, חטיפות וביזה.

כמות כוחות צה
כמות כוחות צה"ל אל-מול כמות כוחות האויב בלחימה בקיבוץ ניר יצחק|צילום: דובר צה"ל

ציר הזמן של הלחימה

  • שלב א' (עד 06:50): לחימת כוחות צה"ל במרחב לאחר התרעות "צבע אדום" בשעה 06:29. חברי כיתת הכוננות היו במוכנות ללחימה בבתיהם החל משעה 06:31. בשעה 06:41 הורה מפקד פלוגת "סופה" לכוחותיו לצאת להגנת המרחב ולחבור לקיבוץ.
  • שלב ב' (06:52-10:00): התמקמות כיתת הכוננות בעמדות הגנה היקפיות בתוך הקיבוץ. בסביבות השעה 07:33 חדרו מחבלים חמושים בטילי כתף ואופנועים, ובעת בלימתם נהרג חבר כיתת כוננות. בסביבות 09:06 הגיעו כ-25 מחבלים נוספים לשער הראשי, ושני חברי כיתת כוננות נפלו בקרב עיקש. יתר חברי כיתת הכוננות נסוגו במטרה להגן על שכונת המגורים.
  • שלב ג' (10:05-13:28): פריצת עשרות מחבלים נוספים לבתים בקיבוץ דרך השער הראשי, ביצוע מעשי הרג, חטיפה וביזה. בשעה 11:04 פרצו מחבלים לאחד הבתים וחטפו חמישה בני משפחה. כל המחבלים עזבו את הקיבוץ עד השעה 13:28.
  • שלב ד' (13:30-20:00): הגעת כוחות צה"ל לקיבוץ. למרות שנשלחו כוחות תגבורת, הם לא הגיעו עד השעה 13:30. כוחות לוט"ר ודובדבן החלו להגיע לאחר השעה 13:30 וסייעו בסריקות. כל התושבים פונו מבתיהם עד השעה 20:00.
הכוחות שלחמו בקרב בקיבוץ ניר יצחק (צילום: דובר צה
הכוחות שלחמו בקרב בקיבוץ ניר יצחק|צילום: דובר צה"ל

נפגעים וחילוץ:

במהלך ההתקפה האכזרית נחטפו חמישה אזרחים מהקיבוץ. שלושה מהם שוחררו בהסכם הראשון ב-23 בנובמבר, ושניים חולצו בחיים במבצע חילוץ. שישה מחברי כיתת הכוננות נפלו בקרב בגבורה, ושניים מהם עדיין מוחזקים כחללים חטופים בעזה. כמו כן, נפצעו חברי כיתת כוננות ואזרחים.

כשלים בתגובת צה"ל ושרשרת הפיקוד

התחקיר מצביע על מספר כשלים בתגובת צה"ל. הגעת כוחות הביטחון התעכבה משמעותית, בין היתר בשל ריבוי מוקדי הלחימה במקביל. כמו כן, צה"ל לא נערך למתאר חדירה נרחב של אלפי מחבלים בעשרות מוקדים כפי שאירע. שרשרת הפיקוד והשליטה נפגעה מרמת הפלוגה ועד החטיבה עם תחילת המתקפה, וניהול לחימה עיקשת בצירי ההגעה עיכב את הגעת הכוחות. מרבית הכוחות הגיעו מכיוון צפון, בעוד קיבוץ ניר יצחק היה הצפוני ביותר בציר התקדמות אוגדה 80 שהגיעה מדרום, מה שתרם לעיכוב בהגעתם.

הגעת כוחות צה"ל לקיבוץ בפועל הייתה מאוחרת/ אוגדה 80 שלחה כוחות לגזרה הדרומית הסמוכה מעט לאחר תחילת המתקפה, אך עקב היעדר תמונת מצב עדכנית והיתקלות במחבלים רבים בדרכם, הגעתם התעכבה. הגורם המרכזי שהקשה על הגעת הכוחות היה ריבוי המוקדים במקביל - וסוגיה זו נמצאת במרכז התחקירים המטכ"ליים.

נתוני הקרב בקיבוץ ניר יצחק (צילום: דובר צה
נתוני הקרב בקיבוץ ניר יצחק|צילום: דובר צה"ל

החלטה קריטית והשפעת חיל האוויר

צוות התחקיר קבע כי החלטת מפקד פלוגת "סופה" לשלוח טנק למרחב הגזרה בתחילת המתקפה צמצמה משמעותית את מספר המחבלים שהגיעו לקיבוץ ואת עוצמת ההתקפה. כמו כן, תקיפות חיל האוויר על עשרות מחבלים סביב הקיבוץ ובדרכי הגישה אליו הפחיתו את היקף הפגיעה.

קושי ביצירת תמונת מצב ותיאום עם הצבא

צה"ל התקשה לייצר תמונת מצב ברורה בשל היעדר דיווחים שוטפים מכוחות ההגנה של הקיבוץ. אנשי צוות החירום היישובי ניסו ליצור קשר עם גורמי הצבא ללא הצלחה בשל חוסר מענה. מצבו של הקיבוץ לא היה ברור בזמן אמת למרות קבלת ידיעות על תקיפתו.

התחקיר בוצע על ידי תת-אלוף (במיל') איתמר בן חיים ואלוף-משנה (במיל') איילון פרץ, עם חברי צוות תחקור נוספים. התחקיר ארך כעשרה חודשים וכלל ראיונות עם תושבי הקיבוץ שלחמו, מפקדי כוחות צה"ל וכיתת הכוננות, ובחינת חומרים ומידע מהמרחב. עם זאת, צוות התחקיר ציין כי נוכח הנסיבות הקשות ייתכנו אי דיוקים ופרטים נוספים עוד עשויים להתגלות.

בתגובה לתחקיר אמרו משפחות החטופים מקיבוץ ניר יצחק: "התחקיר אמור להיות תיקון, אבל לא יהיה תיקון עד שהחטופים של ניר יצחק ישובו. אין תיקון למדינה ולצה"ל בלי השבת החטופים". הם המשיכו ואמרו כי "התחקירים הם פלסטר על פצע מדמם פתוח. מי שרוצה להתחיל לטפל בפצע צריך למלא את החובה הבסיסית של השבת היקרים שלנו שנלחמו לבד ב-7 באוקטובר".