גל אלימות חסר תקדים פוקד את הקהילה הדרוזית בסוריה בימים האחרונים, עם עשרות הרוגים פצועים בעימותים שפרצו באזורי ג'רמנא וסחנאיא. כוחות אסלאמיסטיים המזוהים עם משטרו החדש של אל-ג'ולאני פתחו במתקפה מאורגנת נגדם בגלל הקלטה מפוברקת. בינתיים, הדרוזים בישראל הפגינו בקריאה לעזור לאחיהם מעבר לגבול, ונתניהו וכ"ץ אישרו שתקפו סמוך לארמון הנשיאות בדמשק: "לא נאפשר כל סכנה לעדה". N12 עושים סדר במשבר בסוריה.

כמה דרוזים חיים בסוריה?

בסוריה חיים כ-700 אלף, המהווים כ-3.2% מאוכלוסיית המדינה. רוב הדרוזים מתגוררים באזורים מסוימים כמו הר הדרוזים (מחוז סווידא), בפרברי דמשק כמו ג'רמאנה וסחנאיא, וכן בכפרים ברמת הגולן הסורית כמו חדר. 

הר הדרוזים
הר הדרוזים

מתי התחילה ההסלמה? 

ההסלמה החלה בחודש שעבר כאשר הופצה ברשתות החברתיות הקלטה שנויה במחלוקת שבה נשמע כביכול שייח דרוזי מעליב את הנביא מוחמד. מומחים רבים טוענים שההקלטה מזויפת, אך היא שימשה כתירוץ למיליציות אסלאמיסטיות תומכות המשטר החדש לתקוף ריכוזים דרוזיים בפרברי דמשק, בעיקר בג'רמאנה וסחנאיא.

ברשתות החברתיות הופצו תיעודים קשים, המזכירים את האימה שזרעו ארגוני הטרור האיסלמיסטיים בסוריה בשנים האחרונות. האלימות גבתה את חייהם של לפחות עשרות עד כה, והפכה למה שמנהיגי העדה מכנים "טבח". עם זאת, יש גרסאות שונות וסותרות, כשעדיין לא ברור כמה מההרוגים אכן דרוזים.

כוחות דרוזיים בסוריה (צילום: AP)
כוחות דרוזיים בסוריה|צילום: AP
כוחות דרוזיים בסוריה (צילום: AP)
מאמצים דיפלומטיים להרגעת המשבר מתנהלים בימים האחרונים, אך נתקלים בקשיים משמעותיים|צילום: AP

איך ישראל מתערבת במשבר?

ישראל החליטה לנקוט בפעולה צבאית בסוריה לאחר התגברות האלימות והטבח בקהילה הדרוזית. ההחלטה התקבלה בעקבות לחץ ציבורי חסר תקדים מהקהילה הדרוזית בישראל, שקיימה הפגנות המוניות וחסמה צירי תנועה מרכזיים ברחבי הגליל ובכביש 6 באזור צומת אליקים. 

הפגנות בני העדה הדרוזית בצומת עמיעד (צילום: שימוש לפי סעיף 27 א)
הפגנות בני העדה הדרוזית בצומת עמיעד|צילום: שימוש לפי סעיף 27 א

בהתאם להתפתחויות ובתום הערכת מצב, הרמטכ"ל אייל זמיר הנחה בתום הערכת מצב את צה"ל להיערך לתקיפת מטרות משטר בסוריה במידה והאלימות נגד האוכלוסייה הדרוזית לא תיפסק באופן מיידי. לא הייתה זו אזהרה ריקה - צה"ל תקף עוד באותו יום באמצעות כלי טיס פעילים שתקפו אזרחים דרוזים בפאתי דמשק, ובהמשך הרחיב את הפעולה לתקיפה סמוך לארמון הנשיאות בדמשק עצמה, במסר ישיר למשטרו של אחמד א-שרע.

תקיפה ישראלית ליד דמשק
תקיפה ישראלית ליד דמשק

בהודעה רשמית משותפת של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ הובהר: "ישראל תקפה הלילה סמוך לארמון הנשיאות בדמשק. זהו מסר ברור למשטר הסורי. לא נאפשר ירידת כוחות מדרום לדמשק וכל סכנה לעדה הדרוזית".

מפקד חיל האוויר ומפקד פיקוד הצפון  (צילום: דובר צה
מפקד חיל האוויר ומפקד פיקוד הצפון|צילום: דובר צה"ל

במקביל לפעילות הצבאית, נמשכים מאמצי הסיוע ההומניטרי, כשהפלגים הדרוזיים בסוריה דיווחו כי קיבלו במהלך הלילה סיוע של מזון מכוחות צה"ל. ההתערבות הישראלית התרחבה היום, כאשר כלי תקשורת סוריים דיווחו על תקיפות ישראליות בשלושה מוקדים באזור חמה.

המאמץ בישראל כולל גם פינוי והצלת פצועים דרוזים. למרכז הרפואי לגליל בנהריה הובא אמש גבר דרוזי בן 37 מאחד הכפרים בסוריה הנמצאים במוקד הלחימה. הפצוע, שהוגדר במצב בינוני לאחר שקפץ מגובה של כ-12 מטרים במהלך ניסיון הימלטות, סיפר בהתרגשות: "נאלצתי לקפוץ מגובה של שתי קומות ונפלתי אל תוך פיר של מעלית. עבורי, זו סגירת מעגל להיות בבית חולים בישראל, כי סבא שלי גדל כאן, ויש לי משפחה בכפר ראמה. הצוות הרפואי המצוין והמשפחה שלי מישראל עוטפים אותי באהבה".

ניסיונות תיווך במשבר הדרוזי בסוריה

מאמצים דיפלומטיים להרגעת המשבר בין הדרוזים למשטר הסורי החדש מתנהלים בימים האחרונים, אך נתקלים בקשיים משמעותיים. וליד ג'ונבלאט, מנהיג דרוזי לבנוני בעל השפעה אזורית, נפגש היום עם נשיא סוריה אחמד א-שרע בניסיון לתווך ולהשיג הסכם שיביא לסיום האלימות.

וליד ג'ונבלאט (צילום: Reuters)
וליד ג'ונבלאט|צילום: Reuters

במקביל, גם מנהיגים דרוזים סורים הנמצאים ביחסים טובים עם המשטר החדש ניסו להפעיל את השפעתם להשגת פשרה, אך עד כה ללא תוצאות ממשיות. חיכמת אל-הג'רי, מנהיג הפלג הדרוזי המתנגד למשטר, דחה מצדו כל אפשרות לפשרה עם א-שרע, אותו הוא מגדיר כ"סכנה קיומית" לקהילה הדרוזית, והביע העדפה להסתמך על הסיוע הישראלי.

אף שכרגע מורגשת הפוגה מסוימת באלימות, בעקבות ההסלמה והתגובה הצבאית הישראלית, המצב נותר נפיץ ומתוח. גורמים המעורבים במגעים מעריכים כי שום צד עדיין לא אמר את המילה האחרונה שלו, וכי הימים הקרובים יהיו קריטיים בקביעת כיוון ההתפתחויות.