לאה בסנר (26) עלתה לישראל מקנדה באוגוסט 2024 עם מטרה אחת ברורה – להתגייס לצה"ל ולתרום למדינה. למרות תואר בתקשורת ומנהל עסקים, שליטה בשלוש שפות (עברית, אנגלית וצרפתית), וקשר משפחתי הדוק לצבא – שני אחיה משרתים, אחד בקבע ואחד במילואים – היא נתקלה בסדרת סירובים מהצבא שהסתיימו בתשובה הסופית: "את לא יכולה להתגייס".
"ביום שעליתי התחלתי את ההליך, שלחתי את כל המסמכים הנדרשים לצבא", מספרת בסנר בשיחה עם N12. "אחרי חודש הלכתי לריאיון בתל השומר והם אמרו שבעוד כמה ימים אקבל תשובה". לדבריה, תהליך הגיוס הלך והסתבך. "בחנוכה קיבלתי אישור, ואז אחרי עוד חודש אמרו 'רק אם את עוברת עוד ריאיון בזום'".
הריאיון התברר כמיונים לדובר צה"ל בלבד, וכאשר שאלה בסנר לגבי אפשרויות אחרות, נאמר לה כי זו האופציה היחידה העומדת בפניה. "אמרתי אוקיי, אבל מה אם אני לא רוצה דובר צה"ל? מה עם תפקידים אחרים?", היא משחזרת את השיחה עם נציגי מיטב. "אמרו לי – לא, רק דובר צה"ל וזהו".
"דווקא מי שמוכן לתרום נדחק החוצה"
לאחר שהשתתפה במיונים, חשבה בסנר שנסללה בפניה הדרך לגיוס, אך התשובה שקיבלה הייתה שלילית. "הם שלחו לי מייל ואמרו לי – לא, זו תשובה סופית – את לא יכולה להתגייס", היא מספרת.
לטענתה, נציגי "מיטב", הגוף האמון על המתגייסים והמתגייסות העתידיים, אמרו לה בהתחלה שהיא יכולה להתגייס כי היא מתחת לגיל 28, אך בהמשך התהפכה העמדה. הם אמרו לה כי לא תוכל אפילו לעבור צו ראשון אם לא תעבור את המיונים לדובר צה"ל, וכי גילה – 26 בלבד – הוא הסיבה לסירוב. "בגלל הגיל שלך את לא יכולה להתגייס", נאמר לה לדבריה, למרות שהיא מכירה עולים חדשים שהתגייסו בגילים מבוגרים יותר.

בתחילת מרץ קיבלה בסנר תשובה שלילית סופית ואפילו נחסם לה המשתמש באזור האישי באתר המתגייסים. "אנחנו מודים לך על היוזמה ומצטערים שבכך הסתיים התהליך שלך", נכתב לה. "שאלתי אותם למה והם אמרו שזה בגלל שיש לי פטור", היא מתארת. "לא נאמר לי שיש מניעה רפואית או סיבה הגיונית אחרת. הכול תקין מבחינתי – אני בריאה, יש לי כישורים, יש לי מוטיבציה. אבל סתם סגרו בפניי את הדלת בלי הסבר אמיתי".
המוטיבציה של בסנר להתגייס נובעת, בין היתר, ממשפחתה: אח אחד שלה, לוחם בחטיבת גבעתי, משרת כעת במילואים ברצועת עזה והשני בקבע. "אומנם התנדבתי שנה בארץ לפני שעליתי אבל לא הרגשתי שאני עושה כל מה שאני יכולה", היא מסבירה. "אחרי 7 באוקטובר הרגשתי שאני יכולה לעשות עוד. יש לי שני תארים, אני יכולה לעשות עוד. כשביקשתי להתגייס, אמרו לי לעשות עלייה. אז עשיתי עלייה, קיבלתי אזרחות ולא נותנים לי לשרת".

התסכול של בסנר גובר נוכח המחסור החמור של צה"ל בכוח אדם על רקע חוק הגיוס התקוע והמילואימניקים שקורסים תחת הנטל. לדבריה, היא לא מפסיקה לדבר על רצונה להתגייס: "זה מה שאני הכי רוצה עכשיו בחיים. אני מספרת את הסיפור שלי לכל אדם שאני פוגשת כדי שאולי יצליח לעזור".
היא מקווה שחשיפת סיפורה תסייע לה ולאחרים במצבה. "זה לא רק הסיפור שלי, אלא סיפורם של עוד רבים שכנראה מנסים בשקט ומרגישים שלא רואים אותם", היא מדגישה. "דווקא בתקופה כל כך קריטית, כשמדברים על מחסור בכוח אדם, נדמה שמי שמוכן לתרום נדחק החוצה בגלל חוסר יכולת חשיבה מחוץ לקופסה או קצת יצירתיות".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל בוחן ומטפל בכל מקרה גיוס לגופו, תוך התחשבות בצורכי הפרט לצד צורכי המערכת ועל פי חוק. צה"ל נמצא בקשר רציף עם הנ"ל על מנת לטפל במקרה הספציפי המדובר, והיא מזומנת לריאיון נוסף בשבועות הקרובים שבו בקשתה להתגייס תיבחן שנית".