ביטולי הטיסות של חברות התעופה הזרות בעקבות פגיעת הטיל החות'י בשטח נתב"ג אתמול החזירו את שוק התיירות כולו לאחור. גם לאחר שהישראלים שתקועים כעת בחו"ל יחולצו ויוחזרו ארצה יישארו לא מעט שאלות פתוחות. N12 עושה סדר בזכויות של מי שטיסתו בוטלה, מי שחושש מביטול בהמשך - ומגשש מה צפוי לקרות למחירים בקיץ הקרוב.
מה מגיע למי שטיסתו בוטלה?
לפי עו"ד אהוד פאי, המתמחה בענייני תעופה, חוק שירותי תעופה (חוק טיבי) מחייב את חברות התעופה לספק שלושה דברים עיקריים במקרה של ביטול טיסה. ראשית, פיצוי כספי. שנית, החברה חייבת להציע כרטיס לטיסה חלופית או החזר כספי לבחירת הנוסע. שלישית, היא מחויבת לספק שירותי סיוע הכוללים לינה במלון וארוחות עד למועד הטיסה החלופית. חובות אלו תקפים גם עבור מי שנתקע בחו"ל וגם עבור מי שטיסתו העתידית בוטלה.
"אם אתה נמצא עכשיו בפריז, אמור לחזור לתל אביב עם אייר פרנס והטיסה התבטלה בגלל האירוע של הטיל - החברה חייבת להציע לך כרטיס לטיסה חלופית או החזר כספי", מסביר פאי.

פאי מחדד כי גם במקרה שטיסה מתבטלת בגלל "כוח עליון" כמו האירוע הביטחוני הנוכחי, חברת התעופה עדיין מחויבת לספק כרטיס טיסה חלופי או החזר כספי, וכן לממן לינה ואוכל עד לטיסה החלופית. אולם ב"נסיבות מיוחדות" כאלו, החברות פטורות מתשלום הפיצוי הכספי המיוחד שכרוך בביטולי טיסות.
"המון אנשים מתבלבלים וחושבים שבמקרה של 'כוח עליון' הם לא זכאים לכלום. זה לא נכון", מחדד פאי.
מה הפיצוי שמגיע למי שהזמין חבילת נופש או מלון וטיסתו בוטלה?
אם הזמנתם מראש מלון ואטרקציות והטיסה בוטלה - לא תהיו זכאים לקבל פיצוי מחברת התעופה עבור הפסדים אלה. פיצוי על הוצאות כאלו אפשר לקבל רק לפי תנאי ההזמנה הספציפיים של המלון או האטרקציות. במקרה של חבילות נופש, הכורכות במחיר אחד גם את הלינה, גם את הטיסה וגם אטרקציות, המציאות מורכבת יותר.
שירי גורדון, מנכ"לית קבוצת גורדון תיירות, מסבירה שספקי השירותים בחו"ל לא מסכימים לתנאים שיאפשרו החזר כספי במקרה של בעיות טיסה מישראל. "אין ספק בעולם שיסכים לזה," היא אומרת. "מה שקורה זה שהלקוח קונה חבילה שמבחינתו היא סגורה, אך כשמגיע ביטול טיסה - הוא מצפה לקבל החזר מלא".

לפי גורדון, בעוד שבתחילת המלחמה הספקים בחו"ל עדיין גילו הבנה ותמיכה כלפי חברות התיירות הישראליות והתיירים הישראלים - ככל שחלף הזמן והמלחמה התמשכה, הם איבדו את סבלנותם.
האם יש גורם חלופי שמפצה את הרוכשים?
במצב הנוכחי, אף גורם אינו לוקח אחריות מלאה על הפיצוי. "הלקוח בא ואומר 'אני לא מוכן לשלם הוצאות נוספות, או שתשלמי את או שתחזירי לי את כל הכסף'. אבל אני עומדת במצב שאני לא יכולה לבטל כלום כי הספקים בחו"ל כבר קיבלו את הכסף", מסבירה גורדון.
לטענת גורדון, המדינה היא שצריכה לקחת אחריות: "זה נוצר כתוצאה מהמצב הביטחוני - לא באשמת לופטהנזה, לא באשמת גורדון ולא באשמת הלקוח". לדבריה, "אם המדינה הייתה מבטיחה לחברות התעופה הזרות איזה גיבוי או גב למימון המלון והוצאות אחרות, אז היה פה פתרון".
מה השפעת השינוי שביצעה הכנסת בחוק טיבי על הפיצוי לטסים?
פאי מסביר שהתיקון לחוק שירותי תעופה קבע תקופות ספציפיות במהלך המלחמה שבהן חברות התעופה פטורות מתשלום פיצויים, לפי תקופות השיא במלחמה. בנוסף התיקון מאפשר לשרת התחבורה להוציא "צו" במצבים מיוחדים שישנו את זכויות הנוסעים באופן שנועד לעודד את חברות התעופה הזרות לחזור לישראל. לפי פאי, "נכון לעכשיו לא הוצא צו כזה".

מה צפוי לקרות למחירי הטיסות?
בסבבים קודמים של ביטולי טיסות זרות, חברות התעופה הישראליות הרוויחו מהמצב וסיימו את 2024 עם רווחי שיא וטענות לקוחות להעלאות מחירים משמעותיות. שרת התחבורה מירי רגב הודיעה שלא תאפשר הפקעת מחירים והנחתה להיערך לחזרה למתכונת העבר: שימוש בנמלי תעופה כמו אלו בלרנקה ובאתונה כתחנות מעבר בדרך לישראל. פאי וגורדון מעריכים כי למרות הצהרות השרה, המחירים צפויים לחזור ולטפס, בין היתר בגלל השימוש בתחנות המעבר הללו.
גורדון מזכירה שבשיא המלחמה מחירי הטיסות מלרנקה לתל אביב עם חברות ישראליות טיפסו למאות ואף 1,000 דולרים. "נכון, אל על הנהיגה מחיר מפוקח שהיה יחסית סביר, אבל כשאין פיקוח אמיתי על חברות כמו ישראייר וארקיע, המחירים הרקיעו שחקים", היא מציינת. "יגידו שזה שוק פתוח, אבל זה לא נכון".

פאי טוען שוועדת הכלכלה הייתה צריכה לפקח על מחירי הכרטיסים של חברות התעופה הישראליות במצבי חירום כאלה. "כשחברות אירופאיות מבטלות טיסות, אל על, ארקיע וישראייר ממתינות כדי למכור לנוסעים כרטיסי טיסה במחירים מאוד גבוהים," הוא אומר.
להערכת גורדון, ככל שהמצב יימשך, יותר ישראלים יסכימו לשלם מחירים גבוהים: "אנשים כבר עכשיו מתקשרים לגבי טיולים בספטמבר ומבקשים לוודא שהם יושבים על טיסת אל על בלבד, כי הם חוששים שחברות זרות לא יטוסו".
האם צפויות השלכות עתידיות נוספות?
גורדון מזהירה כי מעבר להשפעה המיידית על מחירי הטיסות, המשבר הנוכחי עלול לגרום לנזק ארוך טווח לתעשיית התיירות הישראלית. במיוחד היא מתריעה מפני שינוי מדאיג ביחס של ספקי תיירות בחו"ל כלפי חברות ישראליות: "הם איבדו סבלנות ודורשים מהחברות הישראליות לחזור לתקשר רק כשהמצב יתייצב. ספקים בין-לאומיים שוקלים אם בכלל כדאי להם לעבוד עם השוק הישראלי. זה עלול לסגור דלתות רבות לחברות תיירות ישראליות, גם הרבה אחרי שהמלחמה תסתיים".