נתונים שהציגו היום (שני) נציגי רשות המיסים חושפים את העלות האדירה של נזקי המערכה מול איראן - שגדולים בכמה וכמה מאלו שהסבה מלחמת 7 באוקטובר עד לתחילת מבצע עם כלביא וירי הטילים האיראני. מהמספרים עולה כי בפחות משבועיים הסבו הטילים האיראניים נזק כפול בעלותו מזה שהצטבר ביותר מ-20 החודשים מפרוץ המערכה ברצועת עזה, התרחבותה לחזית בצפון מול חיזבאללה ומתקפות הטילים של החות'ים מתימן.

"מתחילת המלחמה [ב-7 באוקטובר] שילמנו 2.5 מיליארד שקל", אמר היום בוועדת הכספים מנהל מחלקת פיצויים ברשות המיסים אמיר דהן. "מאז החל סבב הלחימה הישיר עם איראן בשבועיים האחרונים אנחנו בערך ב-4.5 מיליארד שקל, ואני מאמין שנגיע ל-5 מיליארד שקל. אלו סכומים שלא ראינו בנזק הישיר מעולם".

מנהל רשות המיסים שי אהרונוביץ' נקב במספרים דומים במסיבת העיתונאים שערך היום משרד האוצר להצגת מתווה הפיצויים החדש לעובדים והעסקים על רקע הימשכות הלחימה. "אנחנו מעריכים ב-4.5 מיליארד שקל את הנזקים הישירים מאז 14 ביוני. מה שהיה עד אז היה כ-3 מיליארד שקל. כבר עכשיו זה הרבה יותר יקר וזה עוד לפני הנזקים העקיפים", אמר אהרונוביץ'. "קרן הפיצויים ניצבת בפני אתגרים שלא הכרנו לפני כן. מעולם לא היה רצף כזה של נזקים, שכמובן התגבר מאז 14 ביוני".

הזינוק בנזקים מתבטא לא רק בסכומים אלא גם במספרי התביעות עצמן. "בשבועיים [האחרונים] הוגשו כמעט 40 אלף תביעות", אמר דהן. "כדי שנבין את ההיקף, בכל המלחמה עד לסבב עם איראן היו 70 אלף תביעות, גם אם המלחמה תסתיים עכשיו אני מעריך שנגיע ל-50 אלף בגין הסבב הזה". לדברי אהרונוביץ' מתחילת מלחמת חרבות ברזל ועד לתחילת מבצע עם כלביא הוגשו לרשות כ-75 אלף תביעות.

הפער בין מספר התביעות לעלות הנזקים הכוללת משקף זינוק בעלות הממוצעת בכל תביעה. בעוד שמספר התביעות שהוגשו מפרוץ מלחמת 7 באוקטובר כמעט כפול ממספר התביעות שהוגשו מפרוץ המערכה מול איראן - ברשות המיסים מעריכים כי הנזק הכולל שהסבה המערכה מול איראן הוא כפול. אנשי הרשות התייחסו בעצמם לפער בעלות הנזקים: "עוצמת הנזקים מאד גדולה וגם הנזקים הסביבתיים", אמר אהרונוביץ' על נזקי הטילים האיראניים.

עוצמת הנזק מתבטאת היטב גם במספר הבניינים רבי הקומות (בנייה רוויה) שמיועדים להריסה בעקבות פגיעת הטילים האיראניים. "סך הכל יש לנו 25 בניינים להריסה", אמר דהן על נזקי המתקפות האיראניות. "מתחילת המלחמה עד לסבב עם איראן היה רק בניין אחד שיועד להריסה".

עלויות הנזק הגבוהות מדלדלות את סכומי הכסף המצויים בקרן הפיצויים: "בקרן הפיצויים היה לפני תחילת האירוע מעל 9 מיליארד שקל, ועדיין יש לנו תיקים פתוחים מהמלחמה", אמר דהן בוועדת הכספים. "סך התביעות על השולחן הן בשווי 6 מיליארד שקל, ויש גם בצפון עסקים שלמים שלא הגישו עדיין תביעות. אנחנו עוד לא יודעים את ההיקף המלא, יש כאן הוצאה מאוד גדולה".

הצגת מתווה הפיצויים במבצע עם כלביא (צילום: חדשות 12)
הצגת מתווה הפיצויים במבצע עם כלביא|צילום: חדשות 12

ברשות מודעים לטענות על זמני טיפול ממושכים. אהרונוביץ' הציג שיעורי טיפול של 33% מסך התלונות מפרוץ המלחמה. בנוסף העלתה הרשות את הסכום המקסימלי להגשת תביעות במסלול המהיר מ-10,000 שקל ל-30 אלף שקל כדי לזרז את ההליך.

"ש לנו 130 צוותים בשטח, אנחנו לא יכולים להגיע לכל הבתים מהר", הודה דהן. "אנחנו משתדלים להגיע לפחות ביום הראשון לפגיעה למקום הנזק, גם בשישי, גם בשבת. בסך הכל אנחנו פועלים גם כדי לייעל את המערכת".

"זה לוקח לנו זמן, זה לא מהיר כמו בפעמים הקודמות כי יש לנו כמות גדולה של נזקים", אמר אהרונוביץ'. "אבל באותה נשימה, כמו שאני אומר למפונים ולמי שמתקשר אלי - איש לא יישאר ללא קורת גג ומענה, גם אם זה ייקח כמה ימים או שבועות. אישרנו לרשויות המקומיות להשאיר מפונים במלונות 14 ימים ונאשר מעבר לכך ככל שיידרש".