פרסום ראשון: אחד ממשאבי הטבע החשובים והמשמעותיים ביותר בישראל צפוי להיגמר – וכולנו נשלם על כך. "לאחר עשור של שגשוג במשק הגז, אנו מתמודדים כיום עם אתגרים משמעותיים ביותר. במבט צופה פני עתיד, לראשונה מאז התגלו מאגרי הגז הגדולים בישראל, צפוי מחסור מבני בגז טבעי לשימוש מקומי ב-25 השנים הקרובות" – את הדברים האלה כתב הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס, במכתב ששלח למנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין.
לפי אגף התקציבים באוצר, יש לעדכן את כמות הגז הטבעי שישראל צריכה לשמור לטובת שימוש עצמי. במסמך המצורף למכתבו של גרדוס צוין כי "מאז שעודכנה חובת השמירה בפעם האחרונה, לא התקדם משק האנרגיה בישראל להבטיח את צרכיו על ידי מקורות אלטרנטיביים לגז המקומי".
"בין השאר, קצב הגידול באנרגיות המתחדשות עדיין אינו מהיר דיו לעמידה ביעדים, ולא הוקמו תשתיות אחסון ויבוא למשק הגז הטבעי," וזה לצד היצוא המוגבר מוביל למצב בו הגז צפוי להיגמר מוקדם מהצפוי. כמו כן, נכתב כי המקור המרכזי לייצור חשמל בישראל הוא גז טבעי ו-70% מייצור החשמל מבוסס עליו, ולכן כל מחסור בו או עליית מחיר שלו צפויה להשפיע באופן ישיר על האזרח הישראלי דרך תעריף החשמל.

כמו כן, גרדוס מזהיר כי הריכוזיות בשוק הגז המקומי גבוהה מדי, בגלל בעלות צולבת של חברת שברון האמריקנית (שרכשה את נובל אנרג'י) במאגרי הגז של ישראל. "ריכוזיות זו עלולה להוביל בטווח הזמן הקרב לעלייה במחירי הגז וכתוצאה מכך במחירי החשמל" כתב. לפני כחודש וחצי נחשף ב"מהדורה המוקדמת" כי ממשל טראמפ דרש ממשרד האוצר שלא לפגוע באחזקה של חברת שברון במאגרי הגז, מפני שמדובר באינטרס אמריקני.
מכתבו של גרדוס נשלח בעקבות זעם של משרדי הממשלה השונים על משרד האנרגיה שבראשות השר אלי כהן, וזאת על רקע הטענה כי משרד האנרגיה הציג המלצות למתווה גז חדש שמנוגד לעמדות שאר המשרדים. גרדוס האשים את משרד האנרגיה בכך שהשיג עמדת רוב בצורה שקרית: "משהתברר שאין רוב לחלק מהמלצות משרד האנרגיה, הוצג לחברי הוועדה כי משרד האנרגיה מעניק לעמדתו כוח עודף של ארבעה נציגים, ובכך יוצר למעשה "רוב מלאכותי" לעמדות המשרד בוועדה.

כתוצאה מכך, פרק ההמלצות אשר גובש על ידי משרד האנרגיה במסגרת עבודת הוועדה, והוצג כעמדת רוב חברי הוועדה בטיוטת הדוח לשימוע הציבורי, מהווה לעיתים עמדה השנויה במחלוקת על ידי מרבית נציגי משרדי הממשלה".
במכתב החדש של גרדוס מצוין כי בכל הקשור להמלצות על שמירת הגז וצמצום היצוא שותפים לעמדת האוצר גם משרד החוץ, המל"ל והמשרד להגנת הסביבה. לעמדה על שברון והיקף הריכוזיות בשוק שותפה גם רשות התחרות.
לפני מספר שבועות נחשף בחדשות 12 כי משרד החוץ יצא גם הוא נגד עמדת משרד האנרגיה וטען כי יש לשמור על עתודות הגז ולהשתמש בהם כמשאב מדיני: "יש להגביל את כמות הגז הטבעי המיוצאת כדי לשמור להמשך – "משאב הטבע הוא משאב מדיני" כתב מנכ"ל המשרד ערן בר טל. בנוסף, דורש בר טל שתהיה חובת היוועצות עם שר החוץ בכל מקרה של יצוא גז וקרא לשר האנרגיה כהן לבטל את מסיבת העיתונאים בה הציג מחר את מתווה הגז של משרדו.
משרד האנרגיה והתשתיות מסר בתגובה: המשרד שם לנגד עיניו את אבטחת אספקת הגז הטבעי למשק במחיר הנמוך ביותר והדרך הנכונה לעשות זאת הינה על ידי מציאת מאגרים נוספים, כניסת חברות בין-לאומיות חדשות ויצירת תחרות.
אנחנו במשרד האנרגיה והתשתיות עוקבים באופן הדוק אחר מחיר הגז הטבעי למשק הישראלי ואנו נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת להבטיח את המחיר מבלי להיגרר לצעדים המוטעים, אותם מציין האוצר, צעדים אשר יבריחו חברות בין לאומיות, ימנעו מציאת מאגרים חדשים ויתבטאו בהעלאת מחירים.
משרד האנרגיה והתשתיות ימשיך לפעול באופן מקצועי ואחראי כחלק מחובתו לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ולשגשוג ופיתוח משק האנרגיה. העמדה שנשלחה והוצגה על ידי אגף התקציבים פורסמה ככתבה וכלשונה באתר המשרד, כחלק מהחומר שהועמד להתייחסות הציבור.
לצערנו עמדה זו אינה עומדת בקנה אחד עם המציאות - וראו החוזים שנחתמו אך לאחרונה עם מאגרי תמר וכריש להקמת תחנת הכוח קסם עד לשנת 2044. בדומה לכך, התחזיות אודות מחסור צפוי בגז טבעי אינן מבוססות ויוצרות בהלה מיותרת.