מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שפורסם בחמישי האחרון הפתיע בגובהו: התחזיות היו ל-0.6%-0.7% בלבד - אך בפועל קפץ המדד ב-1.1% וגרר ביקורת עזה בזירה הפוליטית נגד המדיניות הכלכלית שמובילה הממשלה. הנתון הקפיץ את האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים ל-3.6% - הרבה מעל ליעד העליון של בנק ישראל - והעלה חשש להאצה מחודשת של הנתון החשוב.
אחרי מנוחה במהלך השבת, בבנקים ובבתי ההשקעות ניגשו לנתח את נתוני המדד והאינפלציה ומסבירים איך פספסו את הזינוק - ומה המשמעות של הזינוק הגבוה כל כך. N12 עושה סדר בדברים.
איך התחזיות פספסו כל כך?
הפספוס בתחזיות של מדד אפריל אמנם היה גבוה אך עצם קיומו אינו חריג. בסקירתו השבועית ציין מודי שפריר, אסטרטג ראשי בבנק הפועלים, כי שלושה מבין ארבעת המדדים האחרונים שפרסמה הלמ"ס היו גבוהים משמעותית מהציפיות בשוק.
הסיבה המרכזית להפתעה במדד אפריל היתה זינוק חד במחירי הטיסות לח"ל, אך היא אינה היחידה. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, ציין שגם בסעיפי שירותים שונים כמו אחזקת דירה, חינוך ובריאות גם נרשמו עליות גבוהות מהתחזית.
נגיד בנק ישראל התייחס לזינוק באינפלציה בכנס "בשבע" בניו יורק. לדבריו, "האינפלציה עלתה ל־3.6%, אך רכיב מרכזי בעלייה הזו זה מחירי הטיסות — וצריך לקחת את זה בחשבון. עלינו להיות הרבה יותר זהירים כי מדד האינפלציה גדול בהשוואה לעולם".
למה מחירי הטיסות השפיעו ככה?
רכיב מחירי הטיסות לחו"ל במדד אפריל עלה בשיעור חריג של 27.2% ותרם כ-0.7% למדד - יותר מחצי מהעלייה הכוללת במדד. החטיבה הפיננסית בבנק הפועלים הסבירה בסקירתה שהעלייה החדה קשורה לחג הפסח שחל באפריל, ולא לביטולי הטיסות של החברות הזרות בחודש מאי. זאת מכיוון שמדידת מחירי הטיסות מבוצעת לפי מחירי הזמנות מראש בתקופה של חודשיים עד שבעה חודשים לפני מועד הטיסה.
לפי יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון, מאז שינוי שיטת מדידת מחירי הטיסות בספטמבר 2023, התגברה מאוד התנודתיות בסעיף זה. "לפני השינוי בשיטת המדידה, מקדם העונתיות בחודש אפריל נע סביב 5%-7% (דולרי). באפריל 2025 מחירי הטיסות עלו ב-26% במונחי דולר".
שפריר מהפועלים מוסיף שמחירי הטיסות הפתיעו כלפי מעלה, אך זאת לאחר שבחודשי הסתיו והחורף רכיב זה הפתיע משמעותית כלפי מטה. לדבריו, בהסתכלות מעט יותר רחבה, מחירי הטיסות עלו בחודשים אוקטובר 2024-אפריל 2025 בשיעור מצטבר מתון של 1.3%, בדומה לשיעור העלייה בתקופה המקבילה אשתקד שהסתכם ב-2%.

מה קרה למחירי הדיור והשכירות?
רכיב "שירותי דיור בבעלות דיירים" שמודד את שכר הדירה עלה באפריל ב-0.8% וסך הכל ב-4.2% בשנה האחרונה - מעל ממוצע המדד הכללי. לדברי כץ מלידר שוקי הון, מדובר בתופעה מדאיגה: "קצב עליית מחירי השכירות האיץ ל-4.2% מ-3.9% לפני חודש ו-3.1% בינואר 2025".
הסיבות להאצה זון לפי כץ היא "השפעת חזרתם של חלק מהמפונים לצפון עדיין לא מורגשת, מלאי הדירות הגמורות מצומצם, השכר עלה והממשלה הזרימה לא מעט כסף למפונים ולמגויסים". עוד מציין כץ כי במקביל, מחירי השכירות בעת החלפת דיירים האיצו ל-4.7% מ-3.7% לפני חודש, נתון שלדבריו משקף נכון נאמנה המצב בשוק השכירות.
עם זאת, בחטיבה הפיננסית בפועלים מעריכים כי קצב עליית מחירי השכירות יואט בהמשך הדרך, הודות למלאי גדול של דירות לא מכורות שקיימות בשוק, שחלקן גם מוכנות.
איך השפיעו מחירי המזון על מדד?
בניגוד לסעיפים אחרים, מחירי המזון (ללא פירות וירקות) עלו רק ב-0.1%, פחות מהתחזיות, והעלו את המדד בכ-0.015% בלבד. מחירי פירות וירקות נותרו כמעט ללא שינוי.
אלכס זבז'ינסקי מבית ההשקעות מיטב מציין שהשינויים במחירי המזון והפירות והירקות היו נמוכים מהתחזית. שפריר מוסיף כי "עלייה נרשמה במחירי הפירות הטריים, שקוזזה בירידת מחירי הירקות".
איך השפיעו מחירי התחבורה על המדד?
מחירי התחבורה הציבורית עלו ב-3.2% והעלו את המדד בכ-0.02%. זבז'ינסקי מציין שצעדי הממשלה לגבי מיסים עירוניים, נסיעות בתחבורה ציבורית ורישיונות ואגרות בתחום התחבורה הוסיפו כ-0.14% למדד אפריל.
שפריר ציין כי רכיב רשיונות ואגרות עלה בחדות (10.6%) והעלה את המדד בכ-0.09%, בשל הזינוק החד במחירי אגרת רכב חשמלי והעלייה העונתית במחירי האגרות לכלל הרכבים. בנוסף, מחירי הדלקים עלו ב-0.7% והעלו את המדד ב-0.02%, אם כי בסיכום השנה האחרונה מחירי הדלקים דווקא ירדו ב-5.0%.
לפי שפריר, מאחר והעלאת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית נכנסה לתוקף רק ב-25 לאפריל, הרכיב צפוי לעלות גם בחודש מאי, מה שמבשר לא טוב למדד הקרוב.

מה תחזיות האינפלציה להמשך השנה?
בחטיבה הפיננסית בבנק הפועלים עדכנו מטה את תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים מטה משיעור של 2.4% ל-2.3%. עם זאת, התחזית לאינפלציה עבור שנת 2025 הועלתה ל-3.2% - עדיין מחוץ ליעד העליון של בנק ישראל.
בכל הקשור לרכיב מחירי הטיסות מעריכים שם כי "הנתון יתוקן במידה רבה בחודש מאי, שלא אופיין בחגים" - זאת אף שבפועל מחירי הזמנת כרטיסי טיסה בחודש מאי גבוהים בשל ביטולי חברות התעופה הזרות. את ההשפעה של עליות אלו נראה רק במדדי החודשים הבאים.
בלידר שוקי הון מעריכים שרכיב מחירי הנסיעות לחו"ל יציג ירידה של 12% במדד מאי, שצפוי לעלות ב-0.1% בלבד. תחזית האינפלציה שלו שנה קדימה היא 2.2%.
איך כל זה ישפיע על הריבית?
החטיבה הפיננסית בבנק הפועלים מעריכה ש"ההפתעה במדד אפריל עשויה לדחות את הפחתת הריבית, אם כי אנו לא מעריכים כי היא משנה את התמונה מקצה לקצה". לדבריהם, "בנק ישראל יתקשה להפחית ריבית כל עוד האינפלציה חורגת מהיעד, ולכן סביר להניח שנראה הפחתת ריבית ראשונה רק לקראת סוף הקיץ".
כץ מסכים: "ההשלכות על המדיניות המוניטרית ברורות: בנק ישראל ממתין לראות סימני התכנסות אינפלציה ולא יוריד את הריבית לפני אוגוסט".