"זה לא פצצת אטום אבל זה מהלך שאיראן תעשה רק אם אם היא תהיה ממש עם הגב לקיר. היא מאיימת לעשות את זה - אבל היא ממש לא רוצה לעשות את זה", אומר דניס סיטורביץ', חוקר בתכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), על האיום האיראני לסגור את מצרי הורמוז האסטרטגיים.

המצרים, שמחברים בין המפרץ הפרסי לאוקיינוס ההודי, הם נקודת מפתח באספקת האנרגיה הגלובלית: בנקודה הצרה שרוחבה נע בין 35 ל-95 ק"מ בין חופי איראן ואיחוד האמירויות, עוברים שליש מאספקת הנפט וכחמישית מהגז בעולם. "אני לא רוצה להגיד שזו תהיה מכת מוות לכלכלה העולמית אבל זו תהיה מכה קשה מאוד שתשפיע על המחירים של כולנו", מפרט סיטורביץ'.

מה החשיבות של מצרי הורמוז?

מצרי הורמוז הם צוואר הבקבוק של סחר האנרגיה העולמי. לדברי סיטורביץ', "אנרגטית המפרץ זה המקום הכי עשיר בעולם מבחינת עתודות ותספוקת אנרגיה לכלכלה העולמית". מדינות המפרץ אוחזות גם במרבצי נפט אדירים וגם בשדות גדולים של גז שהפך עבורן לעתודה לנפט. בין היתר שוכן במפרץ שדה הגז הטבעי הגדול בעולם שחולקות איראן וקטאר.

"הבעיה המרכזית של המצרים היא שאין להם תחליף - כלומר אי אפשר לעקוף אותם", מסביר סיטורביץ'. זוהי נקודת חנק קריטית בשרשרת האספקה העולמית, ללא תחליף אמיתי כרגע. סיטורביץ' מציין כי איחוד האמירויות השכילה לפתח נמל נוסף שנמצא מחוץ למצרים, אך מדינות רבות אחרות ובהן כווית, עיראק וקטאר עדיין תלויות במעבר לייצוא עתודות האנרגיה שלהן.

איך תתבצע סגירת המצרים?

איראן יכולה לחסום את המצרים בקלות יחסית: "לחסום את המצרים עבור איראן זה אירוע אופרטיבי קל שבקלים, כיוון שהיא פיזית שם", מתאר סיטורביץ'. "היא יכולה פשוט לזרוע מוקשים ויחסמו את הדרך ואוניות לא יוכלו לצאת".

הניו יורק טיימס מדווח שלאיראן יש מגוון של מוקשים ימיים שהיא יכולה להטמין במצר. המוקשים יכולים לגרום נזק חמור לספינות העוברות, וסילוקם דורש מבצע מורכב ומסוכן של כוחות הצי האמריקני.

מה הסיכון לכלכלה העולמית?

ההשפעה של סגירת המצרים תורגש מיד בכיסם של הצרכנים, כולל בישראל, אומר סיטרוביץ'. "זה יעלה את מחיר הנפט ויפגע בכלכלה העולמית באופן רחב", לדבריו. ההשפעה לא תהיה רק על מחירי האנרגיה, אלא גם על שינוע מזון ומוצרים אחרים שעוברים דרך המצר. מחירי הדלק יזנקו, מחירי המזון יעלו בגלל עלויות השינוע הגבוהות, ובסופו של דבר המחירים הגבוהים יתפשטו לכל המוצרים והשירותים.

תרגיל של צבא איראן במצרי הורמוז (צילום: רויטרס)
תרגיל של צבא איראן במצרי הורמוז,ב-2022|צילום: רויטרס

מי נמצא בסיכון הגדול ביותר?

מדינות המפרץ הן הראשונות שייפגעו מסגירת המצרים. לדברי סיטורביץ', "זה יפגע בוודאי במדינות המפרץ" שמשמשות כמרכז ייצור ויצוא האנרגיה העולמי. כמו כן, המהלך יפגע במדינות ידידות של איראן כמו סין.

צעד כזה גם ינעל את הצי החמישי של ארה"ב שמוצב בבחריין, שלא יוכל לצאת מהמצרים אם הם ייחסמו. הניו יורק טיימס מדווח שגורמים בצי האמריקני בוחנים כבר עכשיו כיצד לפזר את הכוחות באזור כדי להפחית את הפגיעות.

מה התגובות בשוק העולמי?

השווקים כבר מגיבים לחשש מסגירת המצרים. הוול סטריט ג'ורנל דיווח שמחירי הנפט זינקו השבוע ב-11% מאז תחילת המתקפה הישראלית על איראן. מחיר חבית נפט ברנט נסגר בשישי על 77.01 דולר לחבית.

"סוחרים חששו מתרחיש הגרוע ביותר שבו טהראן יכולה לזעזע את הכלכלה העולמית על ידי ניתוק תנועת הספינות דרך מצר הורמוז", כותב הוול סטריט ג'ורנל. אפילו החשש בלבד ממהלך כזה מספיק כדי להזיז את השווקים.

תרגיל של צבא איראן במצרי הורמוז (צילום: רויטרס)
תרגיל של צבא איראן במצרי הורמוז,ב-2022|צילום: רויטרס

מה איראן תשיג מסגירת המצרים?

עבור איראן, עצם האיום על סגירת המצרים הוא כלי הרתעה חשוב. לפי סיטורביץ', האיראנים מקווים שהאיום בלבד יהיה מספיק כדי למנוע התערבות אמריקנית. האסטרטגיה האיראנית מתבססת על כך שסגירת המצרים תפגע לא רק באמריקנים אלא גם בבעלי ברית שלהם.

לדברי סיטורביץ', "כשהם מאיימים בסגירת מיצרי הורמוז הם מאיימים על הכלכלה העולמית, גם על מדינות אירופה וגם על סין שניזונה מהנפט הזה, שיפעילו לחץ על ארצות הברית לא להיכנס למערכה".

עימות בין משמרות המהפכה וצבא ארה
עימות בין משמרות המהפכה וצבא ארה"ב במצר הורמוז, ארכיון|צילום: AP

מתי איראן תסגור את המצרים?

איראן תעשה זאת רק אם תיאלץ לכך, סבור סיטרוביץ'. "זה צעד שייעשה אך ורק מחשש של האיראנים מפני האמריקנים", מסביר סיטורביץ'. "אם האמריקנים יתקפו והאיראנים יידחקו לקיר, יש סבירות שהם יחסמו את המצרים למרות שהם לא מעוניינים בכך".

בשבוע האחרון, מאז החלה ישראל בתקיפות יומיות באיראן, החלו גורמים איראניים לאיים במפורש בסגירת המצרים: "אם המעצמות העולמיות יחליטו להצטרף באופן רשמי ומעשי לעימות צבאי עם איראן ויגרמו נזק לארצנו - אחת האפשרויות שעומדות לרשותנו, שהיא בת ביצוע וקלה עבורנו היא סגירת מיצר הורמוז", אמר השבוע נציג טהראן בפרלמנט האיראני.

מכלית נפט של איראן (צילום: AP)
מכלית נפט מצי הצללים של איראן (ארכיון)|צילום: AP

מה הסיכון עבור איראן עצמה?

סגירת המצרים היא חרב פיפיות גם עבור איראן. "זה באמת אירוע רע מאוד מבחינת המוניטין של איראן", אומר סיטורביץ'. "בסוף המדינות לא יסמכו עליה כי לכאורה היא פוגעת במכוון בכלכלה עולמית". המהלך יפגע באיראן גם כלכלית. כפי שמציין הניו יורק טיימס בציטוט מאדמירל קווין דונגן, לשעבר מפקד כוחות הצי האמריקני במזרח התיכון: "מיקוש המצר גם פוגע באיראן; הם יאבדו הכנסה מנפט שהם מוכרים לסין".

יתרה מכך, מהלך כזה עלול להזמין תגובה צבאית אמריקנית מסיבית. כפי שתיאר קרים סעדזאדפור, מומחה למדיניות איראן מקרן קרנגי לשלום בינלאומי לניו יורק טיימס: "הרבה מהאפשרויות של איראן הן בעצם פעולות התאבדות אסטרטגיות. הם יכולים לגרום נזק עצום לאחרים אם הם ימקשו את מצר הורמוז, יהרסו מתקני נפט אזוריים וישגרו מטח טילים על ישראל, אבל הם עלולים לא לשרוד את התגובה הנגדית".