המלחמה בין ישראל לאיראן גרמה בסוף השבוע לזינוק במחירי הנפט והזהב בשווקים העולמיים, ובמקביל מעמיקה את האתגרים הכלכליים של ישראל עם עליה בגירעון התקציבי, לחצים אינפלציוניים וירידה ביכולת הממשלה לשלוט בהוצאותיה.
מתקפת המנע של ישראל באיראן הובילה ביום שישי לעליה חדה של 11.7% במחירי הנפט ו-3.7% במחירי הזהב במהלך סוף השבוע, כך עולה מסקירה שבועית של מודי שפריר, האסטרטג הראשי בבנק הפועלים. למרות החששות, השפעות ההסלמה על השווקים האמריקניים היו מוגבלות יחסית - מדד ה-S&P 500 ירד רק ב-0.4% בסיכום השבוע.
עבור ישראל, התמונה מורכבת יותר. החרפת המלחמה עם איראן צפויה להעיב על צמיחת הכלכלה ברבעון השני ולהוביל לעליית הגירעון, כך מעריכים בבנק הפועלים. בהמשך הלחימה בעזה ועכשיו עם איראן, הממשלה תצטרך להקצות תוספת משמעותית לתקציב הביטחון, תוך פגיעה בהכנסות ממיסים עקב הפגיעה בפעילות הכלכלית.

הגירעון התקציבי, שכבר עמד על 5% מהתוצר במאי, צפוי לגדול עוד יותר. יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, מעריך שהמשך המלחמה יביא גם לעלייה חדה בהוצאות הביטחון וגם לפגיעה בהכנסות הממשלה. החרפת המלחמה עלולה אף להוביל להורדת דירוג מיידית של אחת מסוכניות הדירוג הבינלאומיות.
בשווקים הפיננסיים הישראליים, השפעות ההסלמה ניכרות בעליית מה שמכונה “פרמיית הסיכון” - המחיר הנוסף שמשקיעים דורשים כדי להשקיע בישראל בהשוואה למדינות יציבות יותר. זה בא לידי ביטוי בהיחלשות השקל ובעליית הריבית על אגרות חוב ישראליות.
מבחינת יוקר המחיה, ההסלמה מעמיקה את הלחצים האינפלציוניים. תחזית האינפלציה לשנה הקרובה עלתה לכ-2.5%, כאשר שפריר מבנק הפועלים מדגיש שאי הוודאות רבה מאוד ותושפע מתוצאות ומאורך המלחמה. ההשפעה תבוא בעיקר מהיחלשות השקל, עליית מחירי הנפט והתייקרות הטיסות לחו"ל.

דוד שם-טוב, מנכ"ל בית ההשקעות אינטראקטיב ישראל, מזהיר שהמשקיעים צריכים "לתמחר מחדש את הסיכון בהתאם להתפתחויות הגיאו-פוליטיות והביטחוניות". הוא מוסיף שאם מחירי האנרגיה ימשיכו לעלות לאורך זמן, "הדבר בהחלט יכול לפגוע ברווחי חברות ובמחירי הדלקים ולגרור את שווקי ההון לירידות שערים ולעלייה באינפלציה".
למרות התמונה הקודרת בטווח הקצר, יש גם סיכוי לשיפור ארוך טווח. לפי בנק הפועלים, "הסרה ממשית של איום הגרעין תוביל בהמשך לירידת פרמיית הסיכון על כל המשתמע מכך" - כלומר, אם המערכה תסתיים בהצלחה ותסיר את האיום האיראני, המשק הישראלי עשוי לצאת מחוזק ויותר אטרקטיבי למשקיעים.