מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר, המשקיע האגדי ריי דליו, מוטרד מאוד מהמצב הכלכלי העולמי. בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC, אמר דליו כי "כרגע אנחנו בנקודת החלטה וקרובים מאוד למיתון". דליו הזהיר בצורה דרמטית מפני "משהו גרוע יותר ממיתון" אם המצב לא יטופל כראוי. האזהרות מגיעות על רקע מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והתהפוכות שהן יוצאות בסחר הבין-לאומי.

קרן ברידג'ווטר נחשבת לאחת המצליחות מסוגה בעולם ודליו נחשב למומחה בין-לאומי בהבנת מחזורי חוב ומטבע. בעבר הוא חזה משברים כלכליים משמעותיים.

על רקע הכאוס שיצרה מדיניות המכסים של טראמפ מזהיר דליו מפני התמוטטות המערכת הכלכלית העולמית כפי שאנו מכירים אותה. לדבריו, הוא מודאג במיוחד משלושה גורמים מרכזיים שיוצרים יחד סערה מושלמת. ראשית, הפרעות בסחר העולמי בעקבות מדיניות המכסים של טראמפ. לדברי דליו, למכסים יש מטרות מובנות, אך הם מיושמים בצורה "מאוד הרסנית" שיוצרת סכסוך עולמי.

שנית, החוב האמריקני ההולך וגדל. דליו קרא לקונגרס להפחית את הגירעון הפדרלי ל-3% מהתוצר המקומי הגולמי. "אם הם לא יעשו זאת, תהיה לנו בעיה של היצע וביקוש לחוב במקביל לבעיות האחרות", הזהיר. שלישית, הוא מוטרד ממה שהוא מכנה מעבר ממערכת ביו-לאומית רב-צדדית למערכת חד-צדדית: "אנחנו עוברים מרב-צדדיות, שהיא בעיקר מערכת סדר עולמי אמריקני, לסדר עולמי חד-צדדי שבו יש סכסוך גדול", הסביר.

טראמפ מציג את המכסים החדשים (צילום: רויטרס)
טראמפ מציג את המכסים החדשים, בתחילת החודש|צילום: רויטרס

לדברי דליו, חמישה כוחות מניעים את ההיסטוריה: הכלכלה, סכסוך פוליטי פנימי, הסדר הבין-לאומי, טכנולוגיה ופעולות טבע כמו שיטפונות ומגפות. החשש החמור ביותר של דליו נוגע לערך הכסף עצמו. הוא מזהיר כי התמוטטות בשוק האג"ח, בשילוב עם סכסוכים פנימיים ובין-לאומיים, עלולה להוביל לזעזוע קטסטרופלי במערכת המוניטרית העולמית.

"הערך של הכסף עצמו נמצא בסכנה," הדגיש דליו. זעזוע כזה עלול להיות חמור בהרבה מביטול תקן הזהב על ידי הנשיא ניקסון ב-1971 או מהמשבר הפיננסי העולמי ב-2008, שני אירועים ששינו את פני הכלכלה העולמית לצמיתות.

במילים פשוטות, האזהרה של דליו היא מפני קריסה של הסדר הכלכלי הבין-לאומי שנבנה מאז מלחמת העולם השנייה. ההשלכות של קריסה כזו תהיינה חמורות בהרבה מסתם מיתון כלכלי. עם זאת, דליו האמין שניתן למנוע את הקטסטרופה אם המחוקקים יעבדו יחד להקטנת הגירעון וארה"ב תמנע סכסוכים ומדיניות לא יעילה בזירה העולמית.