ישראלים רבים שבתיהם נפגעו מירי טילים במהלך המלחמה נגד איראן עדיין לא חזרו לבתיהם. המונים עדיין שוהים בבתי מלון וברשות המיסים מבקשים להעביר את שלב השיקום משלב הפינוי קצר הטווח למסגרת קבועה יותר.

על רקע זה מעדכנת הרשות כי ישראלים שבתיהם נהרסו מירי טילים איראניים ופונו לבתי מלון על יידרשו לפנות אותם עד ל-1 באוגוסט "למעט במקרים חריגים".

מה הם אותם מקרים חריגים, מה הפתרונות שיוצעו למי שיוגדר כחריג ומי יידרש לחזור הביתה? N12 עושה סדר.

מה הולך לקרות עכשיו?

לפי הודעת הרשות, אזרחים שפונו מביתם בעקבות פגיעת ירי טילים במבצע "עם כלביא" יתחילו לקבל מהיום (רביעי) הודעות מקרן הפיצויים ברשות המיסים, בתיאום עם הרשות המקומית הרלוונטית.

בהודעות יוסבר התהליך המדורג שבו יתבצע המעבר מפינוי קצר טווח במלון לדיור חלופי ארוך טווח עד לשיקום הבית שנהרס, או חזרה לבית אם הוא כבר שוקם. בהתאם לתהליך, השהות בבית מלון תתאפשר לכל המאוחר עד ל-1 באוגוסט למעט במקרים חריגים.

ברשות שואפים כי רוב המפונים יעברו מהמלונות לפתרונות ארוכי טווח עוד קודם לכן. לצורך כך נשלחו נציגים של קרן הפיצויים לבתי המלון שבהם מתאכסנים מפונים, ואמורים לסייע לכל מפונה למצוא את הפתרון המתאים לו.

נזק מפגיעת טיל איראני (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
נזק מפגיעת טיל איראני|צילום: גילי יערי, פלאש 90

כיום עדיין מתגוררים מפונים ב-92 מלונות באזורים שונים בארץ. לרשות המיסים אין נתונים על מספר המפונים שעדיין שוהים במלונות והיא תלויה בדיווחי הרשויות המקומיות. כחלק מהמהלך החדש יבוצע מיפוי של התושבים המפונים שעודם שוהים במלונות שיאפשר מעקב אחר מצבם.

למה המדינה מוציאה אנשים מהמלונות?

בסביבת הרשות אומרים כי המלונות אינם פתרון בר קיימא עבור המפונים, ומודים שם כי סביר שמימון השהות בהם יקר יותר ממימון שכר דירה.

על רקע זה, ברשות המיסים שואפים לדרבן את ציבור המפונים של מבצע "עם כלביא" לאתר פתרונות דיור ארוכי טווח ולהפסיק את השהות במלונות, למעט במקרים "חריגים".

זירת הנפילה בבאר שבע (צילום: חדשות 12)
נזק מנפילת טיל איראני|צילום: חדשות 12

לטענת גורמים המעורבים במהלך, להחלטה להוציא אנשים מבתי המלון אין קשר למקרים שבהם מימנו הרשויות שהות בבתי המלון לאנשים שהודו שבתיהם כלל לא נפגעו מירי טילים. בתחקיר "המהדורה המרכזית" נחשף כי 2,000 מתושבי בני ברק פונו לבתי מלון על חשבון המדינה והיוו 1 מעל 5 מפונים, אף שבעיר פגע טיל אחד בלבד.

מי יהיה זכאי להכרה כ"חריג"?

לצורך הכרה במקרים חריגים שבהם יש צורך ממשי בהמשך שהייה מעבר לתאריך שנקבע, הוקמו ועדות ייעודיות לבחינת בקשות להארכת שהות במלונות. הוועדות יבחינו בין מקרים, תוך בחינה אישית, מקצועית ובמלוא הרגישות לנסיבות המיוחדות.

דוגמאות למקרים חריגים:

  • אם הדירה אינה ראויה למגורים עד ל-1.8.2025, ואין אפשרות לסיים את תיקוניה בפרק הזמן הזה.
  • אם טרם נמצא פתרון דיור חלופי, למרות מאמץ סביר, ובמיוחד כאשר נדרש פינוי ממושך.
  • אם יש צורך ייחודי, כמו מוגבלות רפואית או תנאים משפחתיים מיוחדים, המצריכים פתרון מותאם.

במקרים אלה – קרן הפיצויים תסייע במציאת פתרונות, ובמקביל, אם זה יידרש – ניתן יהיה להאריך את השהות במלון לפרק זמן נוסף.

איך מבקשים הכרה כ"חריג"?

רשות המיסים מציעה למי ששוהים במלונות בעקבות מלחמת "עם כלביא" להגיש בקשה לעדכות מועד היציאה או לבקשת הארכת שהות במלון באתר הרשות (את הטופס אפשר למצוא בקישור כאן).

את הבקשות ניתן יהיה להגיש החל מיום 9 ביולי 2025 ועד ליום 18 ביולי 2025. לפי הרשות, נציגי קרן הפיצויים יהיו נוכחים בבתי המלון ובמידת הצורך יסייעו במילוי הטפסים והגשת הבקשות.