"תחבורה ציבורית היא הרגליים שלנו. חד הוריות, מבוגרים וצעירים משתמשים בתחבורה הציבורית כדי להגיע ממקום למקום. למה מעלים את המחירים?", שאלה עמליה אלביליה, תושבת אופקים המקבלת קצבת נכות, בדיון שקיימה אתמול (שלישי) ועדת הכלכלה של הכנסת בהעלאת המחירים הצפויה.
עוד בנושא ב-N12:
• תעריפי התחבורה הציבורית מזנקים: אלו המחירים החדשים
• זינוק אדיר: כמה עולה התחבורה הציבורית בישראל לעומת העולם?
• האוצר נגד מירי רגב: "תקציב התחבורה יוצא במקומות הלא נכונים"
מחרתיים, ביום שישי, ייכנסו לתוקף העלאות משמעותיות במחירי התחבורה הציבורית. מחיר נסיעה בודדת באוטובוס או ברכבת קלה יעלה בעד 33% - מ-6 שקלים ל-8 שקלים בנסיעות קצרות. גם מחירי המנויים החודשיים יעלו ב-33%, מ-236 שקלים ל-315 שקלים.
העלאת המחירים מתרחשת במקביל להשקת הפעימה השנייה של רפורמת "צדק תחבורתי" שמקדמת שרת התחבורה מירי רגב. הרפורמה מבטיחה הנחה של 50% לתושבי אזורים בדירוג סוציו-אקונומי נמוך. "יותר מ-80% מאוכלוסיית המדינה תהיה זכאית להנחה כזו או אחרת," התגאה משרד התחבורה - אך בפורום למאבק בעוני טוענים כי התמונה ממש אינה ורודה כפי שרגב מציעה אותה.

"עמליה מקבלת קצבת נכות של 3,700 שקלים וגרה באופקים. אין מישהו מתאים יותר להטבה שמתיימרת לעזור לאוכלוסיות מוחלשות", מדגימה עו"ד בקי כהן-קשת מהפורום למאבק בעוני. "בפועל, בעקבות הרפורמה היא תשלם יותר ממה ששילמה קודם". הפרדוקס נובע מכך שאמנם עמליה זכאית ל-50% הנחה, אך ההנחה הזו חלה על מחיר שהתייקר משמעותית.
וזו לא הביקורת היחידה כלפי הרפורמה: ההנחיות הכלולות בה חלות רק על מנויים חודשיים ולא על נסיעות בודדות. לדברי כהן-קשת, "אוכלוסיות מוחלשות לרוב אין להן כרטיסי אשראי או טלפונים חכמים. הן משתמשות ברב-קו הפשוט," מסבירה כהן-קשת. "ומי שנוסע באופן לא סדיר - פעם לקופת חולים, פעם לעובדת סוציאלית - לא הגיוני בשבילו לקנות מנוי חודשי".

במשרד האוצר העמידו בשעתו ברירה בפני רגב: או תקציב להמשך סבסוד מחירי התחבורה הציבורית - או להעלות את המחירים ולתקצב את רפורמת ההנחות שלה. רגב בחרה בהנחות ומאז נוסעי התחבורה הציבורית כולם משלמים יותר.
בהודעה שפרסם אתמול משרד התחבורה הגנה השרה רגב על הרפורמה שלה: "באמצעות ההנחה החדשה אנו מנגישים את התחבורה הציבורית לאוכלוסיות שזקוקות לה במיוחד, ותורמים להפחתת יוקר המחיה". אלא שיו"ר ועדת הכלכלה חה"כ דוד ביטן רואה את הדברים אחרת: "עלייה של 45%-50% בתעריף תוך שנה זה לא מתקבל על הדעת. נקדם חוק שלא יאפשר לכם העלאה בצו בלי אישור ועדה", אמר בדיון.
נציגת משרד התחבורה הבטיחה במסגרת הדיון כי "השרה והמשרד הולכים להתנגד ולפעול" נגד העלייה הנוספת הצפויה בתעריפי הנסיעה כבר בחודש יוני. נציג האוצר בדיון אמר כי במידה ובמשרד התחבורה אכן ירצו לבלום את ההעלאה הנוספת יידרש למצוא לכך מקור תקציבי חדש.