דמיינו מדינה שבה השימוש בוואטסאפ אסור, האינטרנט כמעט ואינו קיים, ואתם יכולים לנהוג בכל רכב – כל עוד הוא לבן. זו אינה פנטזיה דיסטופית, אלא החיים האמיתיים בטורקמניסטן, אחת המדינות הסודיות והמנותקות ביותר. המדינה שבמרכז אסיה נחשבת לאחת הפחות מתויירות בעולם, עם כ-15 אלף מבקרים בלבד בשנה. אך ייתכן כי המצב הזה עומד להשתנות בקרוב.
עד לאחרונה ביקור בטורקמניסטן, שמכונה לא פעם "צפון קוריאה של מרכז אסיה", היה אתגר של ממש. אזרחי מדינות רבות נדרשו להגיש בקשה לוויזה בצירוף מכתב הזמנה – מסמך שהיה נדרש גם בביקורים עסקיים. גם אז, תהליך האישור היה יכול להימשך עד חודש ולעיתים קרובות הסתיים בסירוב ללא כל הסבר.
אך כעת נכנס לתוקף חוק חדש שמקל משמעותית על כניסת זרים למדינה. תיירים יכולים להגיש טופס מקוון פשוט יותר לקבלת ויזה, ולראשונה ללא צורך במכתב הזמנה. הוויזה האלקטרונית החדשה עשויה להוות נקודת מפנה עבור ענף התיירות המקומי במדינה, שהיא מהמדינות הדלילות ביותר באוכלוסייה ביבשת אסיה ונחשבת לאחת הדיקטטורות המסוגרות ביותר בעולם.
מה יש לראות בטורקמניסטן?
טורקמניסטן גובלת בקזחסטן, אוזבקיסטן, אפגניסטן ואיראן. המדינה, שהייתה חלק מברית המועצות לשעבר, קיבלה עצמאות בשנת 1991 ומונה כיום כ-6.5 מיליון תושבים.

בין האתרים הבולטים במדינה נמצאת העיר מרב (Merv), אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, שבעבר נחשבה לאחת הערים המרכזיות בעולם המוסלמי ונקודת עצירה חשובה בדרך המשי. כמו כן, ב-1972 גילו ארכיאולוגים את האתר גונור-דֶפֶּה (Gonur Depe), עיר מבוצרת מתקופת הברונזה שננטשה בעקבות שינוי טבעי בנתיב הנהר הסמוך.

בירת המדינה, אשגבאט, מחזיקה בשיא גינס לא צפוי: "העיר עם הצפיפות הגבוהה ביותר של בניינים מצופי שיש לבן" ועל כן מכונה "עיר השיש הלבן". גורבנגולי ברדימוחמדוב, יו"ר מועצת העם של טורקמניסטן ונשיא המדינה לשעבר, מתגורר בארמון לבן ונוסע בלימוזינה לבנה. גם המסגד המרכזי בעיר, מסגד קיפצ'אק, מהגדולים שבמרכז אסיה, צבוע אף הוא בלבן.
אחד האתרים המפורסמים ביותר בטורקמניסטן הוא מכתש דארווזה (Darvaza), שמכונה גם "שער הגיהנום" – בור גז ענק שבוער ברציפות מאז שנת 1968. איש אינו יודע כיצד נוצר המכתש, אך ההשערה היא שמהנדסים סובייטיים קדחו במקום בחיפוש אחר נפט, והגיעו לחלל תת-קרקעי מלא בגז טבעי שהוצת ונשאר בוער עד היום.



כללים נוקשים ואינטרנט כמעט לא קיים
אם אתם מתכננים ביקור בטורקמניסטן, כדאי שתדעו קודם שלמרות שמדינת ישראל מנהלת מאז 2023 שגרירות בעיר הבירה אשגבאט, המל"ל פרסם אזהרת מסע ברמה 3, אחת לפני החמורה ביותר, שלמעשה ממליצה לאזרחים ישראלים להימנע מנסיעות שאינן חיוניות.
ובכל זאת, מי שעדיין מעוניין להגיע למדינה צריך להכיר את הכללים המיוחדים שמאפיינים את המדינה. ברחובות אשגבאט, כל הרכבים חייבים להיות בצבע לבן או כסף וזה לא במקרה. הדיווחים מצביעים על כך שברדימוחמדוב אסר על רכבים בצבע שחור, ואף הורה למשטרה לעקל רכבים כאלה ולהכריח את בעליהם לצבוע אותם מחדש. האיסור הורחב בהמשך גם לצבעים אחרים. כמו כן, רכבים צריכים להיות נקיים כל הזמן, ונסיעה ברכב מלוכלך עלולה לעלות לנהג בקנס.

מעבר לכך, האינטרנט במדינה מצוי תחת פיקוח הדוק – ורוב האתרים חסומים. רק מעטים מהתושבים נהנים מגישה לרשת, וגם זאת בעיקר דרך הגרסה המקומית המצונזרת הנקראת "טורקמנט". אפליקציות כמו וואטסאפ, פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, טלגרם ויוטיוב חסומות. אומנם חלק מהאזרחים והתיירים משתמשים ב-VPN כדי לעקוף את המגבלות, אך הרשויות לעיתים קרובות סוגרות גם את השירותים האלה.

לפי החוק בטורקמניסטן אסור לגברים צעירים להיות בעלי זקן או שיער ארוך. על פי הדיווחים, רק גברים מעל גיל 70 רשאים להיות בעלי זקן, והמשטרה בטורקמניסטן אוסרת על גברים מזוקנים לעלות למטוסים או רכבות. דיון פוליטי פומבי או ביקורת על המנהיגים הנוכחיים והקודמים של המדינה אסור ויכול להיות בעל השלכות חמורות, שעלולות ליפול תחת עבירת פגיעה או אף תקיפה של השילטון והממלכה. למטיילים גם מומלץ שלא לגלות חיבה בציבור ומי שמעוניין לרכוש שטיחים ולהוציא אותם מהמדינה צריך לשאת קבלה עם פירוט של המקור, גילם ותאריך הרכישה, באישור משרד השטיחים.