שנים של עבודה בערוץ העיצוב הפגישו אותנו עם עשרות ממליצים להשתמש בחומץ כחומר לניקוי ולהסרת אבנית ברחבי הבית. לצד הלימון וסודה לשתייה הוא מככב כחומר ניקיון פלאי. גם בכל הקשור למכונת הכביסה שמענו כבר אין-ספור פעמים איך לנקות בעזרתו את המכונה ואיך להשתמש בו כמרכך בגדים במקום המרכך השטני שהורס את המכונה. ממשתמשות טיקטוק נחרצות ועד טכנאי מכונות כביסה ורופאים – כולם ממליצים.

ואז נתקלנו בכתבה במגזין myhomebook, שמעבירה מסר נחרץ וברור: הימנעו מלהתקרב עם חומץ למכונת הכביסה. הוא עלול לגרום לה נזק בלתי הפיך. האם התהפך כרגע עולמנו?    

>> לכל הכתבות בערוץ living 

לטענת מיי הום בוק, ד"ר ברנד גלאסל מאיגוד התעשייה הגרמני לקוסמטיקה, טואלטיקה, בישום וחומרי ניקוי (IKW) , נדרש לסוגיה, ולטענתו "חומץ מזיק לאטמים מגומי ולצינורות, וגם לחלקים מתכתיים בתוך המכונה", הסביר, והוסיף כי לגיל המכשיר אין חשיבות – גם דגמים חדשים אינם עמידים לאורך זמן בפני חומצה אצטית.

"מהבחינה הכימית, מדובר בחומר נדיף – כלומר, החומצה מתאדה בקלות רבה יותר מתמיסת הכביסה שבמכונה", הוסיף, "בגלל הנדיפות הזו, חומצה אצטית מגיעה לחלקים פנימיים במכונה שתמיסת הכביסה עצמה לא מגיעה אליהם, ובכך גורמת עם הזמן להיווצרות חלודה על חלקי מתכת".

האם המינון משנה?

האם מינון נמוך יותר של חומץ יכול למנוע את הנזק? למעשה, ריכוז חומצה נמוך יותר אכן משפיע, אבל זו רק שאלה של זמן עד שמתחילות נזילות. מגע קבוע של האטמים עם חומצה אצטית מחליש את הגומי. לטענתו, יש גם הבדל אם שופכים לתוך המכונה תמצית חומץ (חומץ מרוכז) או חומץ רגיל. תמצית החומץ מכילה כ-25% חומצה אצטית, בעוד חומץ רגיל מכיל לרוב כ-10% חומצה.

"היקף הנזק תלוי למשל אם מוסיפים 100 מ"ל תמצית חומץ בכל כביסה, או 10 מ"ל חומץ רגיל אחת לעשר כביסות", מסביר גלאסל. ועם זאת, הוא ממליץ לא להשתמש בחומץ בתור תחליף להסרת אבנית מהמכונה. נזק הוא נזק – וכשהוא מתרחש, זה בדרך כלל ברגע הכי לא נוח.

"חומץ גם לא מתאים כתחליף למרכך כביסה"

וזה לא הכל. חומץ גם לא מתאים באמת כתחליף למרכך כביסה, כמו שאינספור סרטוני טיקטוק הבטיחו לנו. חומצה אצטית רק מסירה אבנית מהסיבים, אך הבגדים – כמו ג'ינסים או סוודרים – נשארים קשים אחרי ייבוש, ממש כמו בלי חומץ. מעבר לכך, החומצה מחלישה עם הזמן את סיבי הבדים הסינתטיים – חולצות מתחילות להתפורר, ואטמים או צינורות מתפוררים אף הם.

חומץ במקום מרכך כביסה (צילום: Leestudio, SHUTTERSTOCK)
גם לא?!|צילום: Leestudio, SHUTTERSTOCK

אגב, בשימוש נכון ובמינון מדויק של חומרי ניקוי – אין צורך בכלל להסיר אבנית, או שלכל היותר עושים זאת לעיתים רחוקות. רוב חומרי הכביסה הקנויים כבר מכילים מרככים למים.

וזה גם תלוי במים

אם לא בטוחים, שווה להתקשר לרשות המקומית ולברר את רמת קשיות המים. "באזורים עם מים קשים צריך יותר חומר ניקוי לעומת אזורים עם מים רכים או בינוניים", אומר גלאסל. הכמות המומלצת לפי רמת הקשיות מצוינת על גבי אריזת חומרי הכביסה. ואם רוצים, אפשר לקנות את אחד המוצרים שמיועדים להסרת אבנית ממכונת כביסה.

מה מבקשות יצרניות מכונות הכביסה?

גם אצלן, מתברר, אין תמימות דעים בנושא החומץ. במדריך למשתמש של אחת מכונות הכביסה של סמסונג החברה מזהירה מפני שימוש בחומץ עם חומרים מלבינים, שעל זה כבר שמענו, "אין להשתמש באקונומיקה, אמוניה או חומצות (כגון חומץ או מסיר חלודה) באותו מחזור כביסה. עלולות להיווצר אדים מסוכנים"​, ואילו באתר התמיכה של Samsung קנדה, ישנה המלצה להשתמש בחומץ לבן להסרת אבנית ממכונת הכביסה:​ "התחילו עם מכונה ריקה: ודאו שמכונת הכביסה ריקה, ואז הוסיפו ארבע כוסות של חומץ לבן לתוף".

LG ממליצה להשתמש בחומרי ניקוי ייעודיים לניקוי תוף המכונה: "לשימוש מיטבי , ​LG  Electronics ממליצה להשתמש בחומר ניקוי לתוף מכונת הכביסה ולפעול לפי ההוראות שעל האריזה, ומבקשת: "אין לערבב אקונומיקה עם אמוניה או חומצות כגון חומץ. שימוש לא נכון עלול לגרום לשחרור אדים רעילים".

ומה אומרים החברים במכון דוידסון?

ד"ר דן יודילביץ, בוגר המחלקה לפיזיקה כימית במכון ויצמן למדע וכותב באתר מכון דוידסון, היה סקפטי עד מאוד לגבי האזהרה, ואמר כי הוא נוטה לחשוב שייתכן שמאחורי הכתבה עומדת חברה מסחרית שרוצה שאנשים יקנו את מסירי האבנית שלה שבדרך כלל מתומחרים פי עשרה מחומץ פשוט. בכל מקרה, הוא טוען, "גם אם שימוש מרובה יכול לקצר את אורך החיים של חלקים מסוימים ושל בגדים, שימוש בחומץ במכונת הכביסה מדי פעם לא אמור להיות דרמטי".

אז אולי לא דרמטי, אבל בכל זאת נותרנו מעט מבולבלים.