הנזק האדיר שהסבו הטילים האיראניים לדירות ברחבי הארץ יצר עומס גדול גם על מס רכוש שמתמודד עם עשרות אלפי תביעות - וגם על קבלני השיפוצים, שמתקדים לעמוד בנטל. יוזמה חדשה שמקדמת המדינה נועד לפשט את התהליך ולחסוך את הצורך של האזרחים לעסוק בטיפולים היקרים בעצמם.
במסגרת תוכנית שהמדינה מכנה "משפצים באחדות" ישתתפו קבלני הביצוע הגדולים בישראל בשיפוץ מתחמים שניזוקו במהלך המערכה נגד איראן (מבצע "עם כלביא"). לראשונה, קבלנים המתמחים בפרויקטים רחבי היקף יתמקדו בשיקום דירות פרטיות. זאת, במסגרת מודל חדשני של שיפוץ מתחמים ולא שיפוץ פרטני של דירה בודדת. כל מתחם יוקצה לקבלן ביצוע אחד, שיפעל בפיקוח המדינה ובשיתוף פעולה עם הרשות המקומית ועם חברת שיכון ממשלתית שתמונה על הניהול מטעם מס רכוש.
היום (שלישי) השלים צוות עבודה משותף של משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, (שלישי) שלב משמעותי בהיערכות לשיקום אזרחי של פגיעת הטילים האיראניים. כחלק מההיערכות, התקיימו פגישות תיאום עם ראשי הרשויות הנפגעות, במטרה להטמיע את הפרויקט ולהניעו במהירות. כעת פועלים הגופים הממשלתיים להרחבת הפרויקט לכל הערים והיישובים הרלוונטיים.

"אנו מתמודדים בימים אלה עם אתגר חסר תקדים של מתן מענה לכ-45 אלף תביעות לנזק ישיר, מהן כ-35 אלף תביעות בגין נזק למבנה", מסר מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ'. "אחד האתגרים הגדולים הוא המחסור בקבלני שיפוצים והמסלול הממשלתי נועד לעזור בכך".
מה החידוש הגדול?
לפי הודעת הרשויות, המסלול הממשלתי יציע לתושבים פתרון מהיר, איכותי וללא בירוקרטיה: אין צורך בהתנהלות מול קבלנים, קבלת הצעות מחיר או מעקב אחר עבודות – כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע. כמו כן המסלול הממשלתי אמור לסייע לאוכלוסיות המתקשות בהתנהלות מול הרשויות וייתן מענה למקרים של חוסר זמינות של קבלני שיפוצים.
"אנו לוקחים מספר גדול של נזקים, מאחדים אותם למתחם אחד ומכניסים חברת בנייה גדולה שתטפל בכולם בבת אחת", הסביר אהרונוביץ'. "כך גם ניתן לרתום למהלך השיקום חברות שבדרך כלל לא מטפלות בנזקים נקודתיים למבנה אחד, וגם לחסוך לאזרחים את ההתנהלות מול הרשויות סביב השיקום וקבלת הפיצוי".
איך זה יעבוד?
התהליך יעבוד כך שרשויות מקומיות ימפו אזורים שנפגעו ויגדירו "מתחמי שיקום", שיכללו מספר רב של בניינים ותשתיות הזקוקים לשיקום. לאחר מכן תיצור כל רשות מקומית קשר עם הדיירים המתגוררים במתחמים ותציע להם את האפשרות לשקם דרך המסלול הממשלתי.
הרשות המקומית תעביר לקרן הפיצויים את הפרטים של הדיירים שייבחרו להצטרף למסלול זה, ונציגי קרן הפיצויים ייבדקו כי הדיירים עומדים בתנאים ואז ייצרו עימם. אין צורך לפנות ישירות לקרן הפיצויים על מנת להצטרף למסלול.
קרן הפיצויים תבצע הערכה של הנזק בכל מתחם ותעביר את כספי הפיצויים לחברת השיכון הממשלתית שתמונה על ניהול המתחם, והיא שתעביר את הכסף לקבלן המבצע ותפקח על ביצוע העבודות.

"שינוי פרדיגמה בטיפול בנזקי מלחמה"
יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "פרויקט 'משפצים באחדות' מייצג שינוי פרדיגמה בטיפול בנזקי מלחמה. אנחנו מביאים את הידע והמומחיות של הקבלנים הגדולים ביותר בארץ ישירות לבתים של התושבים".
רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "אנחנו גאים לקחת חלק ביוזמה הלאומית לשיקום מהיר של בתים שנפגעו. קבלני הביצוע הגדולים בישראל נענו לקריאה ונכנסים מתחת לאלונקה – למרות שמדובר בתחום שהוא מחוץ לעיסוקם הרגיל. הם מביאים את הידע, המשאבים והאנשים כדי להחזיר לתושבים את הבית והתקווה".