ההבטחה של המדינה לסייע לציבור העובד לרכוש דירה הולכת ומתפוגגת: מועצת רשות מקרקעי ישראל אישרה היום (חמישי) שינויים דרמטיים בתוכנית הגרלת הדירות בסבסוד ממשלתי. בלב השינויים - חיסול ההגרלות באזורי הביקוש וביישובי המרכז באופן שעלול לצמצם לרבע את מספר הדירות שיוגרלו. מנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט ציין במהלך ישיבת המועצה כי "כתוצאה מצמצום התוכנת היקף יחידות הדיור יקטן, וכתוצאה מכך גם מספר הדירות להם יהיו זכאים חיילים המילואים יצטמצם".
עוד בנושא ב-N12:
• אלפי הדירות שיועדו לציבור הכללי - הוסבו לחרדים
• באוצר תוקפים את מחיר למשתכן: מעלה את המחירים
• המכה שעשו זוכי מחיר למשתכן ממכירת הדירות
כמעט 10 שנים שזו היתה ההבטחה הגדולה בישראל: הגרלת הדירות שערכה המדינה היו ההזדמנות המרכזית להשיג בית בישראל עבור זוגות צעירים, משרתי מילואים ולמעשה כל מי שחלם על דירה. לאורך השנים ידעה התוכנית שורה ארוכה של שמות, בהם מחיר למשתכן, מחיר מטרה ודירה בהנחה. כעת הסיכוי של ישראלי עובד ומשרת מילואים לזכות בהגרלות מצטמצם משמעותית.
השינוי המרכזי שהובא לאישור מועצת מקרקעי ישראל הסתתר בסעיף תמים למראה. לפי ההצעה, "שיווק במסלול דיור במחיר מטרה יבוצע ברשויות מקומיות שבתחומן המחיר למ"ר דירתי ממוצע לא עולה על 20 אלף שקלים ללא מע"מ". למעשה, מגבלה זו היתה קיימת גם בעבר אך היא חושבה לפי נתונים ישנים שלא עודכנו. משמעות העדכון הוא מהלך דרמטי שיוציא מההגרלות את רוב היישובים במרכז הארץ ובאזורי הביקוש.
במקביל, נוספה החרגה קריטית: "המגבלה בסך של 20 אלף שקלים לא תחול על הרשויות במדד חברתי כלכלי בדירוג 4 ומטה". כעת המשמעות: ישובי החברה החרדית, שמדורגים ברובם באשכולות אלו, ימשיכו ליהנות מהתוכנית – גם אם מחירי הדיור בהם גבוהים.
התוצאה היא ששורה של ישובים מבוקשים לא ישתתפו יותר בהגרלת הדירות. עם אלו נמנים הערים המבוקשות פתח תקווה, ראשון לציון, כפר סבא, אור יהודה, יהוד ורחובות. לעומתם, יישובים חרדיים שתושביהם אינם משרתים, ימשיכו לקבל דירות בהנחה בסבסוד משלם המיסים.
ההחלטה שקיבלה היום המועצה קובעת כי תוכנית ההגרלות במתכונתה הנוכחית תסתיים בחודש ספטמבר. עד אז צפויות להתקיים עוד הגרלה או שתיים שבהן תשווק המדינה לזכאים את מלאי 18 אלף הדירות שהוציאה לדרך בערים ויישובים שלא ישתתפו עוד בהגרלות בהמשך.
ההודעה שהופצה בסיום ישיבת מועצת רשות מקרקעי ישראל לא נקטה במספרים לגבי היקף יחידות הדיור שישווקו מעתה והלאה במתכונת ההגרלות החדשה. בסביבת האוצר טוענים כי היקף הדירות שישווקו בהגרלות לא ישתנה וכי את הדירות שהיו משווקות באזורי המרכז יחליפו יותר דירות שישווקו בפריפריה. אלא שטענה זו סובלת מנקודת חולשה עיקרית: כבר היום מכרזי קרקעות לקבלנים לצורך הקמת פרויקטים של מחיר למשתכן נכשלים בשל חוסר ביקוש והם לא יוצאים לפועל.
תוכנית יקרה שנכשלה בהשגת המטרה
בעשר השנים שבהן הונהגו תוכניות ההגרלות הוטחה בהן לא מעט ביקורת. בראש ובראשונה נטען שמדובר בחלוקת צ'ק שמן - 50 מיליארד שקל במצטבר לאורך השנים - ללא כל מבחן הכנסה. התוצאה היא שבמקרים רבים מי שזוכים בדירות ובסבסוד מטעם המדינה הם אנשים אמידים שהיו מצליחים לרכוש בית גם בלעדיה.
דוגמה טובה לכך הוא פרויקט הדירות בסבסוד ממשלתי באבן יהודה: בדיקה שפרסם הכלכלן הראשי באוצר במרץ אשתקד העלתה שהזוכים בפרויקט נהנו מהנחה של 60% בהשוואה למחירי דירות חדשות בשוק החופשי ביישוב - בשעה שהשכר הממוצע שלהם היה 36.3 אלף שקל בחודש.

מעבר לכך, רבים מהזוכים בהגרלות מוכרים בהזדמנות הראשונה את הדירה שקיבלו במחיר גבוה בהרבה - מה שמתדלק עוד יותר את מחירי השוק. סקירה שפרסם הכלכלן הראשי באוצר בנובמבר הראתה שחמישית מהזוכים בפרויקטים הראשונים של מחיר למשתכן, בעפולה ובלוד, מכרו את דירותיהם "ברגע" שפקעה התקופה שבמהלכה נאסר עליהם למכור את הדירות. אותם מוכרים גרפו רווח ממוצע של מיליון שקלים תוך שהם עושים "תשואה ריאלית של 108%" על השקעתם, לפי הסקירה.
אך הביקורת המשמעותית ביותר כלפי תוכנית ההגרלות היא גם הפשוטה מכולן: היא מעולם לא הצליחה להשיג את המטרה שלשמה הומצאה - לבלום את עליית מחירי הדירות בשוק החופשי.
על רקע זה אפשר להבין את טענות הדרג המקצועי באוצר נגד התוכנית. או כפי שניסח זאת בבוטות סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר מתן יגל בחודש שעבר בכנס מגדילים: "לקחת משאב ממשלתי ולבוא ולהקצות אותו בהגרלה זה דבר מפגר".
אלא שהשינויים שהוכנסו בתוכנית ההגרלות צפויים לתקן את הבעיות הקיימות בה באמצעות הפניית עיקר התקציב לסקטור אחד ספציפי: החרדים.

"מי שהחזיקו את המדינה - מנושלים"
עתירה שהגישה תנועת ישראל חופשית נגד השינויים הצפויים בתוכנית הגרלת הדירות ציינה שכבר במתכונתה הנוכחית היא מפלה לטובה את המגזר החרדי. העתירה שהוגשה בפברואר האחרון מזכירה "סקר בלתי תלוי שהזמין ופרסם משרד הבינוי והשיכון" לפיו "מהנתונים שנצברו עד סוף שנת 2020, עולה כי 17% מכלל הזוכים אשר רכשו דירה בהנחה במסגרת התוכנית היו חרדים, בעוד חלקם של החרדים באוכלוסייה הכללית מהווה 9% בלבד".
במקביל, העתירה מציינת כי "שיעור הערבים שזכו בהטבה השלטונית עמד על 2% בלבד, בעוד חלקם באוכלוסייה מהווה 21%". מאז אותו סקר, טוענת העתירה, משרד הבינוי והשיכון נמנע מלפרסם נתונים עדכניים. כעת, השינויים המוצעים עומדים לחזק מגמה זו באופן משמעותי.
"הממשלה הנוכחית לא תפספס אף הזדמנות לירוק בפרצופו של הציבור המשרת, בשעה שהיא תעוות כל קריטריון אפשרי על מנת לרצות את הפוליטיקאים החרדים", מסר מנכ"ל ישראל חופשית אורי קידר.

במכתב ששלחו השבוע לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ראשי הרשויות המקומיות, הם הזהירו מפני הפגיעה שייסבו השינויים בתוכנית לציבור המשרת: "דווקא מי שהחזיקו את המדינה על גבם מאז ה-7 באוקטובר מוצאים עצמם כעת מנושלים מזכאות לקורת גג בהישג יד", נכתב במסמך שנשלח יחד עם מרכז השלטון המקומי והשלטון האזורי.
לטענת ראשי הרשויות, התנאים החדשים לביצוע הגרלות הם בגדר החלטה שרירותית שמדירה "צעירים מ-80% מהערים במדינה". זאת בשעה שהטבות הדיור ימשיכו לזרום ליישובי החברה החרדית.
במכתבם תקפו ראשי הרשויות שינוי נוסף בתוכנית ההגרלות שצפויה לאשר מועצת רשות מקרקעי ישראל, ושלכאורה מיטיב עם ציבור משרתי המילואים: הגדלת שיעור הדירות שמוקצות להם בהגרלות עד ל-50% מכלל הדירות בכל הגרלה.
"משרד האוצר מצמצם עד לרמה בלתי אפשרית את מספר הרשויות בהן ניתן יהיה לרכוש דירה", טענו במכתבם. "הקצאת 50% ממלאי הדירות למשרתי המילואים לפי הצעת האוצר אינה תעדוף – אלא אחיזת עיניים. כאשר ממילא צומצם מספר הערים שבתכנית, התוצאה היא הקטנה קיצונית של ההיצע והגדלה של מצוקת הדיור".

ההודעה שהפיצה לשכת סמוטריץ' בתום ישיבת מועצת רשות מקרקעי ישראל בישרה על "גזר" נוסף שהשרים מנסים לפייס בו את משרתי המילואים: "לבקשת השרים, המועצה אישרה החלטה לפיה יוקם צוות שיגבש בתוך 30 החלטה על מתן הטבות במסגרת תוכנית דירה בהנחה לחיילי המילואים גם בישובי המרכז מעבר להנחות בפריפריה". כלומר השרים מנסים לפייס את ראשי הרשויות במרכז ואת ציבור המשרתים בהטבות נקודתיות, אך עדיין לא טרחו לגבש אותן.
"אין מי שנלחם עבור הצרכים שלנו"
בסביבת האוצר טוענים כי מספר הדירות שיוצאו במסגרת ההגרלות למשרתי המילואים לא תקטן אלא דווקא תגדל, אך מיקומן ישתנה. במקום ברעננה, בפתח תקווה וביישובים אחרים במעגל השני של גוש דן, הדירות למילואים יוגדלו ביישובי הפריפריה כמו דימונה.
ראשי הרשויות לא מקבלים את הטענה הזו: "עוד החלטה אווירית של ממשלת ישראל בהובלת שר האוצר", מסר ראש עיריית הרצליה יריב פישר. "החלטתו ההזויה [של שר האוצר] תוביל לעלייה היסטרית במחירי הדיור ובמקביל לפגיעה אנושה ביכולת של זוגות צעירים להגיע לדירה. צמצום 'מחיר מטרה' משמעותו סלקציה והעדפה הפוכה, התעלמות ממגזר רחב של הנושאים בנטל וסילוק הצעירים, שבונים את עתיד המדינה שלנו, מערי המרכז".
מדובר בעוד החלטה אווילית של ממשלת ישראל בהובלת שר האוצר.
בצלאל סמוטריץ' שוב מוכיח עד כמה הוא מנותק - וכמה נזק הוא שוב ושוב עושה למדינה ולעם שלנו.
החלטתו ההזויה תוביל לעלייה היסטרית במחירי הדיור ובמקביל לפגיעה אנושה ביכולת של זוגות צעירים להגיע לדירה. צמצום "מחיר מטרה" משמעותו… pic.twitter.com/2icwqRp1Zi
"מאחורי הכותרות החגיגיות יש מסקנה אחת ברורה והיא קשה: מאות אלפי משרתי ביטחון, במילואים בסדיר ובקבע איבדו את היכולת לרכוש דירה במחיר בר השגה בעיר מגוריהם", נמסר ממרכז השלטון המקומי לאחר אישור שינוי תוכנית הדיור הממשלתית במועצת רשות מקרקעי ישראל.
"מי שגרים בנס ציונה, אור יהודה, פתח תקווה, מודיעין, מזכרת בתיה ועוד שורה ארוכה של ערים, יאלצו לשכוח מבית במחיר בר השגה", נכתב בהודעת מרכז השלטון המקומי. "משרד האוצר במו ידיו מגדיל את הפער בין הפריפריה למרכז בכך שמאפשר רק לעשירים לרכוש דירות במרכז הארץ".
"כל סקטור במדינה מקבל באיזושהי דרך את הנציגים שלו שמצליחים לערבב את המערכת עבורו. עבורנו לצערי אין מי שעושה את זה", אמר רושל מושייב, יו"ר לוחמי מילואים בפעולה, שביצע יותר מ-230 ימי מילואים מאז פרוץ המלחמה.
"אנחנו נקראים להילחם על בית שאין לנו. איפה שהמדינה יודעת לתת ונותנת פתרונות לבתים – אנחנו איכשהו או נופלים בין הכיסאות או קיימים באופן מאוד מאוד קטן. אין מי שנלחם עבור הצרכים שלנו, אבל לשלוח אותנו למוצבים – כולם עומדים בתור".