מתחם קריית גת מערב, שתוכנן כבר ב-2016 לאכלס כ-7,500 דירות עבור הציבור הכללי, שינה כיוון. בשנה שעברה, בלחץ משרד השיכון ייעוד המתחם שונה והוסב לשכונה ל"צביון חרדי" בלבד. "הגיע לכאן גולדקנופף, וכשר השיכון הוא אומר אוכלוסיית ישראל פחות מעניינת אותי, מה שכרגע מעניין אותי זה הציבור שלי", מספר עו"ד שי זולדן, משנה לראש עיריית קרית גת. "לקחו תוכנית שיועדה לכל הציבור הישראלי והפכו לבעלי צביון חרדי בלבד".
הסיפור הזה מתגלגל כבר עשור: תכנון, ביטול, שינוי ייעוד. ממשלת בנט–לפיד החזירה את השכונה כל שתיועד לכלל האוכלוסייה – ועם כניסתו של השר גולדקנופף למשרד השיכון, צביונה הוחזר להיות חרדי. "הממשלה של בנט ואלקין וליברמן - בגלל שהיו קצת זמן לא הספיקו לשים את הניירת [של המכרז]. היה מכרז באוויר אבל בלי ניירת", אומר ראש עיריית קרית גת לשעבר אבירם דהרי. "התחלפה הממשלה ואמרו לי 'תשמע, אנחנו רוצים שזה יהיה חרדי'".
בקריית גת חלק מהתושבים כבר מודאגים מההשלכות: "בת של חברים עלתה לאוטובוס ואמרו לה לעבור אחורה", מספר תושב העיר יובל הילב. "שכונה ראשונה שתהיה סגורה בשבתות".

מצוקת הדיור בחברה החרדית אמיתית והגידול הדמוגרפי החרדי מהיר בהרבה מזה של הציבור הכללי. אלא שקילומטרים בודדים מקרית גת מתוכננת עיר חרדית חדשה נפרדת - אז למה לשנות את המרקם של העיר הקיימת?
"עם כניסתי לתפקיד עמדתי על כך ששכונת הענק שתוכננה להיות חלק מקריית גת, של 50 אלף יחידות דיור לחרדים, לא תהיה חלק מקריית גת", טוען ראש העירייה הנוכחי כפיר סוויסה. "ואכן משרד השיכון כבר הודיע באופן רשמי שהוא נערך להקמת עיר נפרדת".
"אם משרד השיכון באמת רוצה שתהיה עיר [חרדית], אז למה הוא צריך את עיריית קריית גת שתהיה לו מטריה על אותן 7,000 דירות?", תוהה ראש העירייה לשעבר דהרי. אותן 7,500-7,000 יחידות דיור חרדיות בתוך קריית גת הן כבר עובדה מוגמרת. הקרב עכשיו הוא על אותן 50 אלף הדירות שמתוכננות להיבנות ממערב לעיר. האם הן יישארו חיצוניות לעיר - או שיהפכו בעתיד לחלק מהעיר וישנו אותה לחלוטין?
החשש משינוי צביון העיר משמעותי: "עוד 7,000 דירות לחרדים - בקרית גת יתקשו לבלוע את זה, זה יפגע לנו קשה בארנונה, אבל עם זה נוכל לשמור על הצביון של קרית גת. אם זה יהיה יותר מזה - בית שמש זה הדוגמה", אומר תושב העיר הילב.

בין דיור לחרדים לזכות הציבור הכללי, ובין לחצים פוליטיים להסכמי גג – קריית גת מוצאת את עצמה על קו התפר: עיר שמבקשת להישאר מעורבת – מול תכנון בשטח שדוחף אותה להיות אחרת.
"קרית גתים באשר הם, כולל החרדים שנמצאים פה, לא אוהבים את זה. כי מיום שהגיעה ההחלטה שיסו בנו אוכלוסיה באוכלוסיה, מגזר במגזר", אומר סגן ראש העירייה זולדן. "מנסים לפתור את בעיית הדיור הארצית של החרדים על הגב של קריית גת, ואת זה אנחנו לא ניתן".
ממשרד הבינוי השיכון נמסר בתגובה: "המשרד פועל לקידום ופיתוח הבנייה בכל הארץ, עבור כלל אזרחי ישראל, לרבות בית שמש וקריית גת. לפי נתוני רשות מקרקעי ישראל בשנת 2024 שווקו כ-113 אלף יחידות לכלל אזרחי ישראל ברחבי הארץ, מתוכן כ-12 אלף יחידות דיור בצביון חרדי, כך שמדובר בכ-11% בלבד מכלל השיווקים".