
>> לכל הכתבות בערוץ living
הקמתו של האצטדיון, שיכיל בסך הכול 7,550 מושבים עם אופציית הגדלה ל-10,000, החלה לפני עשר שנים. למרות מאמציהם של ראשי הערים משנת 2015 ועד היום לקדם את ההקמה, גרם קושי בגיוס התקציבים הנדרשים להתמשכות העבודות.
ב-2018, תוך שלוש שנים, הושלמו הליכי התכנון המפורט, המכרזים וביצוע של שני שלבים ראשונים: חפירה וביסוס, כשאבני בזלת שהוצאו מהאדמה נוצלו לעבודות פיתוח ולהקמת קירות תומכים למגרשי החנייה, והקמת טבעת טריבונות תחתונה ואחריה הכנות להקמת כר הדשא. בסוף אותה שנה, לאחר הבחירות המוניציפליות, הוקפאו עבודות ההקמה של האצטדיון והן חודשו רק בשנת 2022. במקביל הוחל בהקמת שלד המבנים העיקריים באגף המערבי, הכוללים חדרי הלבשה ומלתחות, חדרי מאמנים ושופטים, חדרי כושר וטיפולים, חדר רופא וחדר בדיקות סמים בקומת השחקנים, כמו גם שירותים ציבוריים, מסעדה, מזנונים וחדרי עבודה לעיתונאים, לצלמים ולאירוח VIP.
עבודות הגמר החלו עם קבלת היתר הבנייה הסופי לאצטדיון, והשלמת השלב החלקי הנוכחי מתוכננת לסוף שנת 2025 בעלות כוללת של 65 מיליון שקלים. משכך, התוכנית היא לפתוח את האצטדיון למשחקים שעבורם הוא עומד בתקנים הנדרשים גם בתצורה החלקית הנוכחית או לאירועים עד 2,000 איש.
האצטדיון ממוקם בכניסה המערבית לעיר, סמוך לצומת פוריה ולשכונת המושבה שנמצאת בהקמה ובקרבה למרכז רפואי צפון (בי"ח פוריה) ובית חולים שיקומי חדשני, מרכז תחבורה ותחנת רכבת עתידית, מרכז מסחרי ביג, מסעדות ובתי קפה ומרכז חינוך וספורט ימי על שפת הכנרת. בימים אלה נבחנת האפשרות שישמש כשלוחה הצפונית של מכון וינגייט כדי לטפח ספורטאים צעירים גם בצפון.
"למיטב ידיעתי, מלבד התקצוב השוטף ממפעל הפיס ומהמקורות העצמיים המוגבלים של עיריית טבריה, שהיא רשות קטנה יחסית, לא התקבל עד עכשיו סיוע מגורמים נוספים אף שזהו האצטדיון המתקדם והמשוכלל ביותר צפונית לאצטדיון סמי עופר בחיפה, והשלמת הקמתו בצורתו המלאה היא בעלת משמעות גדולה לכל אזור הצפון", אומר האדריכל המתכנן, פרופ' מוטי בודק. יצוין כי כפרויקט בעל חשיבות לאומית, שאמור לקבל מימון משמעותי ממשרד הספורט, ייתכן שההחלטה בנוגע לשלוחת וינגייט צפון תשנה את התמונה.
האצטדיון חלק מקריית ספורט ותרבות בשטח 274 דונם, שתכלול גם אולם כדורסל ומרכז תרבות עם 5,000 מושבים, אצטדיון אתלטיקה ומגרש אימונים עם 1,000 מושבים, מגרשי טניס, קאנטרי קלאב ובריכת שחייה אולימפית, אולם התעמלות קרקע ומכשירים, אולם רב תכליתי לאומנויות לחימה, כיתות לימוד, משרדים ומגורי ספורטאים, וכן מתחם סקייט פארק, שביל אופניים היקפי ומגרשי חנייה ל-1,200 כלי רכב. כל אלה על שטח כולל של מבנים שמגיע לכ-50,000 מ"ר. המתחם ישמש גם כאתר להופעות ואירועי תרבות אזוריים שיוכל לארח עד 15,000 איש ביציעים ועל כר הדשא ולצורך כך תוכננה במת מופעים גדולה בחלקו הדרומי.


אדריכל בודק הציע לנצל את השיפוע הטבעי של הקרקע באתר כדי לייצר מעין היפודרום חפור בחלקו שיתמוך את הטריבונות ההיקפיות וינצל את המסה התרמית של האדמה הבזלתית. תוכניות הבנייה והפיתוח שגובשו בהתאם לכך מהוות פתרונות לתוואי זרימה וניקוז של נחלים שעוברים באתר כדי למנוע הצפות בחורף.
האצטדיון תוכנן מלכתחילה כתיאטרון היקפי סביב המגרש ולא בשני יציעים נפרדים, כדי ליצור חלל סגור שעוטף את ההתרחשות בשדה המשחק ומעצים את חווית הצפייה ההיקפית. "היה ברור לנו שלצורך הקמת פרויקט בקנה מידה כזה יידרש זמן לגיוס משאבים כספיים ולקידום תהליכי רישוי", אומר אדריכל בודק. "כדי להוציא את הפרויקט לפועל בהתאם ליכולותיה המוגבלות של העירייה הגינו את תוכנית הטבעות - הפרדת תכנון מבנה האצטדיון לשלבי רישוי וביצוע נפרדים - מהטבעת הפנימית אל החיצונית. כך יהיה אפשר להוציא היתרי בנייה חלקיים, לגייס תקציבים בשלבים, ולצאת לביצוע כמעט באופן מיידי, תוך קידום שאר התהליכים במקביל".
>> אצטדיון הכדורגל החדש והמרשים באשדוד: המחמאות והביקורת
את ההשראה לעיצוב מעטפת האצטדיון שאב צוות התכנון ממבנה שריון הצב, שהודות לאיחוי של עמוד השדרה עם הצלעות, המתרחש במהלך הזמן, נוצר שריון עמיד וקשיח במיוחד. הצלעות הרוחביות של המעטפת נקשרות אל עמודי השדרה האורכיים ובמילואה המשלימה את המעטפת. "המבנה האמורפי מייצר חזיתות מגוונות המשתנות במהלך היום ונחוות בדרך שונה מכל כיוון ומכל מבט, כראוי למבנה אייקוני הנמצא בשטח פתוח ומקרין על סביבתו", הוא מסביר.
לאחר עריכת סיורים באצטדיונים חדשים שנבנו בשנים האחרונות לצורך התרשמות, לימוד משגיאות והסקת מסקנות, עלה הצורך לפתוח פתחים במעטפת האצטדיון כך שיתאפשר למשבי הרוח ולקרני שמש לחדור לחלל האצטדיון, להגיע לכר הדשא ולספק את האור והאוויר הדרושים להתפתחותו, ובהתאם לכך תוכנן גם החיפוי העתידי. "הצלע הדרומית של האצטדיון תוכננה באופן מינורי ובגובה מינימלי כדי לאפשר לצופים ליהנות מנוף הר תבור ורמת סירין המתנשאת מעל מושב הזורעים". נוסף לכך, תוכננה באזור הדרומי במת מופעים גדולה במיוחד על רקע הנוף.
אדריכל בודק מדגיש כי האצטדיון מתוכנן כך שיוכל לשמש בעתיד גם את הרמות הגבוהות ביותר של משחקי הכדורגל, אך עד שיגויס התקציב המלא, ניתן לבצע כעת רק חלקים מהתוכנית המלאה.


מה צפויים להיות השלבים הבאים?
"לאחר גיוס התקציבים הדרושים יושלמו היציעים והמבנים באגפים הצפוני והמזרחי ותתווסף לאצטדיון המעטפת ההיקפית שמחפה את הדפנות ומתרוממת עד לקירוי חלקי של האצטדיון. סביב המעטפת הרציפה מוקמו 14 פתחי כניסה לאצטדיון, ארבעה מהם בחזית המערבית, הפונה לרחבת הכניסה הראשית. כניסות אלו ממוקמות בגובה שורת המושבים העליונה של היציע, כך שצופה שנכנס לאצטדיון מחלקו העליון חווה באופן דרמטי את זירת המשחק ויורד למקום הישיבה".
צוות תכנון: פרופ' אדריכל מוטי בודק, אדריכל אמיר בודק, אדריכלית רוני בודק פרץ