שרה ובנימין נתניהו מרימים לחיים שמפניה במסיבת בריכה, דודי אמסלם רוקד ומנפנף על המנגל, גדעון סער סופג מטחי ספריי שלג בפנים, בצלאל סמוטריץ' אוכל נקניקיה מול חורבות בנק ישראל, איתמר בן גביר צוהל ורוקד כשמאחוריו צעירים משולהבים. מירי רגב מחכה לטיסה בטרקלין אל על. בני גנץ יושב ליד לוח שחמט בפנים חתומות, ויאיר לפיד מכה שק אגרוף עם תמונה של נתניהו. כל זה לצלילי השיר "רק בישראל".

לקראת סוף הסרטון, הכול מתחיל לעלות בלהבות – דגל ישראל, בית המשפט, הבנק, המטוס של רה"מ ורעייתו. בסופו של דבר רואים ממבט על את מדינת ישראל נשרפת.


מאחורי הסרטון הוויראלי ליום העצמאות, שצבר כבר 1.5 מיליון צפיות בפלטפורמות השונות, עומד דניאל קוץ, במאי ועורך עם רקע בקולנוע ופרסומות. הוא החל ליצור תמונות ב-AI לפני כשנתיים, ובשנה האחרונה עבר ליצירת תוכן פוליטי (בעיקר אבל לא רק) בווידאו.

הסרטונים הראשונים שיצר – כמו הממשלה רוקדת במועדון הפינגווין, בן-גביר בטריפ, ביבי מתבכיין בקליפ "רפסודיה בוהמית", ולאחרונה "הגן של גלי" על גלי בהרב-מיארה (שני האחרונים בשיתוף עם המוזיקאי והיוצר ישי רזיאל) – הפכו ויראליים מאוד. "גיליתי שהשימוש ב-AI מאפשר לי לבטא רעיונות בצורה ייחודית, מצחיקה ופרובוקטיבית ולהגיע לקהל רחב בצורה בלתי שגרתית", מספר קוץ ל-mako.

על סרטון יום העצמאות מספר קוץ: "בזמן יצירת הסרטון הרגשתי שהוא טוב, אבל למדתי מניסיון שאי אפשר באמת לצפות מה יהפוך לוויראלי ומה לא. לשמחתי, הסרטון זכה לתגובות מאוד חיוביות ואנשים נהנו ממנו, אבל במקביל היו המון תגובות שהדגישו שהמציאות שמתוארת בו היא קשה ועצובה מאוד. אנשים הגיבו בסגנון: 'לשחיתות יש מחיר' או 'אם זה לא היה עצוב, זה היה מצחיק' ודאגות אמיתיות על המצב של המדינה וההנהגה שלנו".

דניאל קוץ (צילום: פרטי)
דניאל קוץ|צילום: פרטי

קוץ מספר כי הקונספט הכללי עלה לו שבוע לפני יום העצמאות, והעשייה עצמה ארכה כשלושה ימים אינטנסיביים. "הרעיון המרכזי – חברי הממשלה חוגגים ועושים מנגלים, בזמן שהמדינה נשרפת סביבם – היה קיים אצלי עוד לפני השריפות האמיתיות שהתרחשו באזור ירושלים. כשהשריפות פרצו באמת, התלבטתי מאוד אם בכלל נכון להוציא את הסרטון. ברגע שהושגה שליטה על האש, והסכנה חלפה, החלטתי לפרסם אותו. הביקורת בסרטון ברורה: בזמן שהמדינה 'נשרפת', הממשלה ממשיכה לחגוג ולהתעלם מהמצב".

באשר לתגובות שקיבל כי הסרטון גזעני, קוץ משיב: "התגובות האלה לגבי גזענות לא מובנות לי. מרגיש לי כאילו אין להם על מה להתקיף את הסרטון ושזו ביקורת מומצאת לחלוטין. מה גזעני?"

בשבוע האחרון פרסם קוץ שני סרטונים ויראלים נוספים, אחד שמציג את חברי הממשלה כפושטי יד, ומיד לאחר מכן את "העבודות החדשות שלהם".

@dkutz78

מחר אני מוצא להם עבודה.

♬ original sound - Atom Music Audio

"הסרטון שהציג את חברי הממשלה כאנשים מהשכבות החלשות ביותר היה למעשה פרומו לסרטון נוסף שפרסמתי למחרת, שבו הראיתי אותם עובדים בעבודות שכר מינימום. דווקא הפרומו התפוצץ ויראלית וזה עורר תגובות מאוד חזקות – קיבלתי הרבה מאוד קללות, איומים וביקורת קשה", מספר קוץ. "לצד זה, ניסיתי לנהל שיח עם כמה מהאנשים שהגיבו בחריפות, והסברתי שהמטרה לא הייתה להשפיל את הפוליטיקאים, אלא להציג אותם כבני אדם מן השורה, שלא מורמים מעם. חלק מהאנשים אפילו התנצלו, וזה היה מעניין לראות איך אפשר לפרוץ לפעמים את מחסום השנאה ברשת ולהגיע להבנה".

@dkutz78

אמרתי שמחר אני מוצא להם עבודה?? כשאני מבטיח אני מקיים

♬ original sound - dkutz78

קוץ מביע דעה פוליטית ברורה בסרטונים שלו – וזו לדבריו "בדיוק המטרה". "לפעמים שואלים אותי למה אני לא עושה סרטונים ביקורתיים על האופוזיציה, והתשובה שלי פשוטה: האופוזיציה לא נמצאת בשלטון, והשביעי באוקטובר לא קרה במשמרת שלהם. אני מאמין שתפקיד הסאטירה הוא להצביע על בעיות, לבקר את מי שמחזיק בכוח ובאחריות, וכרגע – זאת הממשלה הנוכחית. בסופו של דבר, אני לא יוצר כדי לעורר פרובוקציה בלבד אלא כדי לגרום לאנשים לחשוב, להטיל ספק ולהיות מעורבים יותר בשיח הציבורי".