אינטל צפויה למכור מניות של מובילאיי הישראלית בשווי של כמיליארד דולר, כך עולה מדיווח שפרסמה חברת האוטוטק של אמנון שעשוע אחרי סגירת המסחר אתמול (שלישי). המכירה מגיעה על רקע המשבר בענקית השבבים האמריקנית, שבחודשים האחרונים יצאה במהלך התייעלות נוסף הכולל מכירת פעילויות ונכסים ופיטורי אלפי עובדים ברחבי העולם.
המכירה צפויה לכלול 45 מיליון מניות מובילאיי, שנסחרו אתמול סביב מחיר של 19 דולר למניה. בנוסף, מובילאיי תרכוש מאינטל מניות של עצמה בעוד 100 מיליון דולר, כך שסך התמורה עבור אינטל תגיע לכמיליארד דולר. מובילאיי לא צפויה לראות הכנסות מהמכירה. בעקבות ההודעה ירדה מניית מובילאיי ב-2.5% במסחר שלאחר הסגירה.
נכון לסוף 2024 החזיקה אינטל ב-88% ממניות מובילאיי, ועם השלמת המכירה היא צפויה לרדת למתחת ל-80%. מובילאיי נסחרת היום בשווי של כ-15 מיליארד דולר - כמעט זהה למחיר שבו רכשה אותה אינטל ב-2017, לאחר שבשנה האחרונה איבדה החברה הישראלית 33% משוויה.
בסוף 2022 הנפיקה אינטל את מובילאיי מחדש בוול סטריט בשווי של 17 מיליארד דולר, סכום נמוך בהרבה מהתקוות המוקדמות של הענקית האמריקנית להשיג שווי של 50 מיליארד דולר לחברה הישראלית. לפי חלק מהפרשנויות, מכירת מניות מובילאיי בידי אינטל היא התפתחות חיובית שתגדיל את כמות המניות הנסחרות בשוק ותשפר את הסחירות שלה.
חלוצת עמק הסיליקון נותרה מאחור
עבור אינטל המהלך מגיע על רקע משבר חמור. החברה שהיתה אחד הגורמים שעיצבו את עמק הסיליקון, נאבקת כיום להדביק מתחרות כמו אנבידיה שעקפו אותה בתחום הבינה המלאכותית. ניסיונות אינטל לפתח פעילות ייצור שבבים עבור חברות אחרות נחלו כישלון חרוץ והסבה לה הפסדים של מיליארדי דולרים.
עם זאת, אינטל היא עדיין החברה האמריקנית היחידה שמסוגלת לייצר שבבים מתקדמים, לאחר שחברות אחרות מתמקדות בעיצוב ופיתוח בלבד והעבירו את פעילות הייצור לקבלני מישנה מחוץ לארה"ב.

בחודשים האחרונים יצאה אינטל במהלך קיצוצים נרחב הכולל פיטורי אלפי עובדים ועצירת מיזמי ייצור באירופה. לפי דיווחים, גם עשרות עובדים באינטל בקריית גת קיבלו זימון לשימוע לפני פיטורים כחלק מהקיצוצים הגלובליים.
לפי ההערכות, המכירה הצפויה של מניות מובילאיי נועדה לאפשר לאינטל לגייס כסף נוסף להשקעה במפעלי ייצור שבבים מודרניים בארה"ב ובאירופה, במסגרת נסיונותיה להדביק את יריבותיה בתחום השבבים המתקדמים לבינה מלאכותית.