בעידן שבו זה נראה מובן מאליו להשתמש בבינה מלאכותית כדי לפשט פעולות כמו קניות, ניסוח מיילים ואפילו כתיבת קוד – דווקא חיפוש עבודה נשאר תהליך ארוך ומתסכל. גלילה אינסופית בלוחות הדרושים, שיוף אינטנסיבי של קורות החיים והגשת מועמדות למאות חברות – כל אלה הופכים את המעבר בין עבודות למשימה שהרבה אנשים נמנעים ממנה. עכשיו, מקים קהילת הפייסבוק "משכורות בהייטקס", מציע דרך חדשה לחפש עבודה, בעזרת מנוע מבוסס בינה מלאכותית שהופך את התהליך להרבה יותר פשוט.

"אני לא מגיע מהרקע הקלאסי של ההייטק", אומר אליאור בוסקילה (30) נשוי ואב טרי, ואכן, המסלול שלו שונה משל רוב ההייסטקיסטים: בצבא לא שירת ב-8200 אלא היה לוחם, את רוב הידע שלו בפיתוח תוכנה צבר בעצמו, ואת לימודי מדעי המחשב לא השלים מעולם. העבודה הראשונה שלו בתעשייה הייתה בסטארטאפ קטנטן שהקים עם חבר. "במקביל נרשמתי ללימודים, אבל אחרי שנתיים הרגשתי שאני מתעסק בדברים הרבה יותר מעניינים בעבודה שלי, ועזבתי", הוא מספר.

"דילגתי על הרבה שלבים שהייטקיסטים מייצרים בהם קשרים", הוא אומר, "לפני קצת יותר משנה וחצי, כשעבדתי כראש צוות תוכנה, הבנתי שחסר לי מקום להתייעץ בו לגבי הקריירה שלי, להבין כמה אני שווה. לא הצלחתי לדבר על זה גם עם האנשים שעבדו איתי, הרגשתי שמשכורת זה נושא שהוא טאבו".

בוסקילה החליט להקים את קהילת פייסבוק – משכורות בהייטקס, כדי לייצר מרחב עבור אנשים כמוהו להתייעץ על הקריירה שלהם בהיי טק. "לא תיארתי לעצמי שיהיה לזה כזה ביקוש, אבל זה תפס בקצב מסחרר", הוא אומר, ומספר שכיום הקהילה מונה כבר כ-110 אלף חברים.

"עם הזמן התחלתי לראות הרבה עובדים שלא מרוצים במקום העבודה שלהם – אנשים מוכשרים, עם ניסיון, ששווים הרבה כסף בחוץ", מספר בוסקילה. כששאל למה הם לא עוברים למקום אחר, גילה שפשוט אין להם זמן וכוח למסע הזה. "אתה עובד כל יום עד הערב, חוזר הביתה וצריך להשכיב את הילדים, רוצה לבלות זמן עם אשתך. חיפוש עבודה הוא תהליך ארוך שמורכב מהרבה מאוד שלבים: קודם כל, צריך להגיע למקום שאתה מוכן לשינוי – רק זה מהלך מנטלי בפני עצמו, וככל שהתהליך נראה מאיים יותר, כך קטן הסיכוי שזה יקרה. אחרי זה עולות המון שאלות לא פשוטות: מה המשרה הבאה שרלוונטית לי? באילו חברות אני רוצה לעבוד? מי מהן מגייסת עכשיו? ואז צריך להתחיל לחפש משרות שעות על גבי שעות, לשפץ את קורות החיים והלינקדאין, להתראיין וגם להיות מוכן לקבל דחייה – וכל זה אחרי שעבדת יום שלם".

"אנחנו חיים בעידן שבו סוכני AI דואגים לנו להכל: עושים לנו קניות, כותבים במקומנו, אפילו מתכנתים עבורנו. זה הרגיש לי לא הגיוני שב-2025, עם הטכנולוגיה המטורפת שיש לנו היום, לא נשתמש בה כדי להפוך את היכולת להתנייד בקריירה לפשוטה יותר", הוא אומר.

כך נולד הרעיון של בוסקילה להקים את משרות סודיות – מנוע חיפוש מבוסס בינה מלאכותית שסורק עבור מחפשי העבודה אתרים של אלפי חברות הייטק, ושולח להם את המשרות שמתאימות להם בדיוק על סמך קורות החיים שלהם.

"במקום שחברות יבואו לפרסם אצלי, אני מגיע אליהן"

"עבור המשתמש התהליך הוא מאוד פשוט", מתאר בוסקילה, "אתה מעלה לאתר קורות חיים או לינק לעמוד הלינקדאין שלך, וזהו. אם לפני זה היית צריך להתחיל לסרוק באופן ידני אלפי משרות בלוחות דרושים ואתרי החברות, ואז לסנן כל משרה כדי להבין לאיזה משרות להגיש מועמדות, האתר מפשט את התהליך – הוא מנתח את קורות החיים או הלינקדאין שלך, מבין אילו משרות רלוונטיות להם, ומתחיל לחפש, כמו מגייס אישי. המשרות שהמנוע מוצא נשלחות אליך במייל, ואז אתה יכול להגיש מועמדות. בשלב הבא, אני רוצה שהסוכן החכם יעשה גם את זה עבור המועמדים, כך שהם לא יצטרכו להיכנס ולמלא טפסים לכל מקום עבודה שהם רוצים להגיש אליו מועמדות".

בוסקילה מסביר שמאחורי הקלעים, מתבצעות שתי פעולות: "קודם כל צריך למפות את שוק ההייטק הישראלי כדי להבין אילו חברות עובדות פה. בשלב השני, מנטרים את המשרות שכל חברה מציעה", הוא מסביר, "השאיפה היא להגיע לכיסוי של 100% מהחברות כדי לתת למועמדים סוף סוף מקום אחד שבו הם לא יפספסו שום משרה".

בוסקילה מסביר שפרסום משרות בלוחות הדרושים הוא יקר וסיזיפי, ולא כל חברה מעוניינת להשקיע את התקציב ואת כוח האדם כדי לפרסם את כל המשרות שלה באופן שוטף. לכן, הוא מסביר, בלוחות לעולם לא יהיה כיסוי מלא של המשרות בהייטק. "הכלי הזה בא בגישה הפוכה – במקום לחכות שחברות יפרסמו אצלי, אני הולך ישירות לאתרים שלהן, ומנטר אותם. לכן קראתי לאתר משרות סודיות".

"אצל המגייסים התהליך הפוך לגמרי מהמועמדים"

האתר נמצא עדיין בתקופת הרצה, והתהליך שבו המנוע לומד את המשתמשים ובוחר במה להתמקד עדיין גמיש ונתון לשינויים. "כרגע המטרה שלי היא ללמוד ממחפשי העבודה מה עובד", אומר בוסקילה. כחלק מהמחקר שלו, הוא דיבר גם עם עשרות מגייסים מחברות הייטק ומחברות השמה, כדי להבין איך נראה התהליך מהצד שלהן. "גיליתי פער גדול מאוד, שגורם לתסכול אצל המון מועמדים", הוא אומר. "כשמועמד הולך לחפש עבודה, הוא מחליט במה הוא רוצה לעבוד, מחפש משרות רלוונטיות ומגיש קורות חיים. אבל אז אנחנו רואים הרבה פוסטים של אנשים מאוד מתוסכלים, שמגישים מאות קורות חיים ואף אחד לא חוזר אליהם. אצל המגייסים התהליך הפוך לגמרי. כשהם מסננים מועמדים, הם לא בודקים במה המועמד רוצה לעבוד, אלא מסתכלים על העובדות – האם יש לו את הניסיון שהם מחפשים, ולרוב זאת דרישה קשיחה".

במילים אחרות, בשונה מלוחות הדרושים המסורתיים, הכלי החדש מוצא למועמדים את המשרות שהם מתאימים אליהן – ולא את המשרות שהם רוצים. "המנוע החכם מנתח את הפרופיל המקצועי של המועמדים ומתאים להם משרות שהם עומדים בדרישות שלהם. אני מנסה למצוא לאנשים עבודה, ולא רק לתת להם את התחושה שהגשתי להם מיליון קורות חיים", אומר בוסקילה, "אני מחפש התאמות שבאמת מדויקות לניסיון ולמסלול הקריירה של המועמדים, כך שבמקום לקבל מייל עם עשרות משרות לא רלוונטיות כל יום, הוא יקבל את ההמלצות רק פעם בשבוע, עם חמש משרות שהוא יידע שהוא מועמד רלוונטי לכל אחת מהן".

הבעיה עלולה להתעורר כשמועמד מעוניין במשרות מסוג מסוים, אבל קורות החיים שלו לא משקפים את הניסיון שדרוש להן. במצב כזה, הוא לא יקבל המלצות למשרות מהסוג שהוא מחפש – כי לא ניסח את קורות החיים שלו בצורה נכונה. בוסקילה מתכוון לתת לכך מענה באמצעות פיצ'ר שהוא מתכנן להוסיף לאתר.

"רוב האנשים לא יודעים לכתוב קורות חיים, וזה חשוב בעיקר בשוק של מעסיקים כמו היום, כשקורות החיים שלך צריכים להיות סופר מדויקים. כמובן שהכוונה היא לא למקרים קיצוניים כמו מתכנת שרוצה להפוך למעצב גרפי, אלא למקרים של דרישות יותר רכות, למשל מפתח תוכנה שבקורות החיים שלו לא מופיע ניסיון בשפת תכנות מסוימת שחשובה לחברה. כשמגייס רואה מועמד כפוטנציאלי אבל חסר לו מידע לגבי הניסיון שלו, הוא פונה אליו ומבקש ממנו להשלים את המידע. באותה צורה אני רוצה שגם סוכן ה-AI של האתר יוכל לפנות למועמד בצורה אקטיבית – ואז להוסיף את המידע החסר אוטומטית לקורות החיים".

פיצ'ר נוסף שבוסקילה בונה ישלב את הידע הרב שנצבר לאורך השנים בקהילת הפייסבוק שלו: "אני רוצה לתת למועמדים הערכה לגבי המשכורת הצפויה במשרות שהאתר מוצא להם, שזה משהו שלא קיים היום בשום מקום. בהמשך, הם יוכלו לבחור שלא לקבל המלצות על משרות וחברות שמשלמות פחות מסכום מסוים", הוא אומר.

"להנגיש את הניידות התעסוקתית לכולם"

אתר "משרות סודיות" כבר עלה לאוויר ונמצא כרגע בתקופת הרצה, וכבר עכשיו ניתן להירשם באתר כדי לקבל גישה מוקדמת לגרסת הבטא. בינתיים נרשמו לאתר אלפי מחפשי עבודה, ובשבועות הקרובים האתר יסיים את תקופת ההרצה ויתחיל לפעול באופן מלא. בשלב הזה ההמלצות על משרות מתאימות מגיעות לנרשמים במייל, אך בימים אלו בוסקילה עובד על בניית אזור אישי שבו יוכלו לשמור את המשרות שמתאימות להם, ועל פיצ'רים נוספים שיתווספו בהמשך.

האתגרים שבוסקילה מתאר רלוונטיים לא רק למחפשי העבודה בהייטק, והוא חושב להרחיב את הכלי החדש גם לתחומים נוספים. "חברים שלי שנמצאים בתחומים כמו משפטים למשל מתמודדים עם אותם קשיים בחיפוש עבודה. התחלתי עם ההייטק כי זה התחום שאני מכיר הכי טוב, אבל השאיפה היא להגיע לעוד תחומים. קודם כל אני רוצה להתמקד ולראות שזה עובד טוב במקום אחד, ומשם להתקדם", הוא אומר.

בפרספקטיבה רחבה יותר, השאיפה של בוסקילה היא to democratize career mobility – להנגיש את הניידות התעסוקתית לכולם, ולהעניק לכל עובד הזדמנות שווה להתקדם בקריירה. "זה עצוב שיש תעשייה עם כל כך הרבה כסף, וכל כך הרבה אנשים מתוסכלים", הוא אומר, "אני רוצה שעובדים לא יראו חיפוש עבודה כדבר מאיים, אלא כחלק אינטגרלי מהקריירה, כך שתיווצר יותר תחרות בתעשייה, שתאפשר ליותר אנשים להגשים את עצמם".

"אסור לטמון את הראש בחול"

כרגע מנוע החיפוש החדש הוא חינמי, ואמנם בוסקילה לא יכול להבטיח שכך הוא יישאר תמיד, אבל הוא בהחלט מקווה. "השאיפה היא שאני לא אצטרך לקחת כסף ממחפשי עבודה, שהרבה פעמים גם ככה נמצאים תחת כל מיני לחצים. החלום שלי הוא שאנשים יגידו לי שהם לא מבינים איך הם מקבלים דבר כזה בחינם".

יחד עם זה, הוא בהחלט שואף להרוויח מהאתר החדש, שכיום הוא מפתח במשרה מלאה: "כדי שמשהו יעבוד טוב, צריך להיות לו מודל עסק. התכנון הוא לממן את האתר באמצעות גביית תשלום מחברות על קידום אקטיבי של המשרות שלהם. זה כמו פרסום בלוחות דרושים אחרים, אבל בפלטפורמה הרבה יותר חכמה עם משתמשים יותר מחוברים, כי זה מקום שנותן להם המון ערך והם סומכים עליו. כרגע אני לא מכוון להכניס משקיעים, כי נוח לי לעשות את זה לבד, אבל גם לא שולל, כי בסוף אני אעשה את מה שיעשה טוב לעסק".