עובדי גוגל DeepMind בבריטניה מתכננים להתאגד באיגוד מקצועי כדי לאתגר את החלטת החברה למכור טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) לגופים ביטחוניים בעלי קשרים לממשלת ישראל, כך דיווח הפייננשל טיימס אתמול (שבת).
כ-300 עובדים בלונדון, מהחטיבה שמובלת על ידי חתן פרס נובל הבריטי סר דמיס הסביס, מנסים בשבועות האחרונים להצטרף לאיגוד התקשורת (Communication Workers Union - CWU), כך דווח, לפי אנשים שמכירים את הנושא. לפי הדיווח, כתבות בתקשורת על כך שגוגל מוכרת שירותי ענן וטכנולוגיות AI למשרד הביטחון הישראלי עוררו אי נחת בקרב אותם עובדים. בעבר גוגל כבר הסתבכה סביב קשריה לישראל, כאשר פיטרה 28 עובדים במחאה על חוזה ענן עם ממשלת ישראל. רק בסוף השבוע פרסם הניו יורק טיימס תחקיר מקיף על מערכת "לבנדר", המבוססת AI, שעזרה לחסל את ממתכנני טבח 7.10.
הניסיון להתאגד מגיע בעקבות תחושת אי שביעות רצון הולכת וגדלה בקרב עובדי החברה, לאחר שגוגל הסירה בפברואר התחייבות קודמת שלה שלא לפתח טכנולוגיות AI העלולות לגרום נזק, כולל במערכות נשק ופיקוח. שלושה מעורבים במאמץ ההתאגדות אמרו כי הדיווחים על מכירת שירותי ענן וטכנולוגיות AI למשרד הביטחון הישראלי גרמו לאי שקט נוסף. לממשלת ישראל יש הסכם מחשוב ענן בשווי 1.2 מיליארד דולר עם גוגל ואמזון, בשם "פרויקט נימבוס" (Project Nimbus). בדיווחים נוספים, נטען שצה"ל משתמש במערכות AI ליצירת מטרות לחיסולים ולהפצצות ברצועת עזה - למרות שלא ברור אם צה"ל משתמש בתוכנות שנרכשו מסחרית או במערכות שפותחו עצמאית. דובר צה"ל לא הגיב לבקשת תגובה של הפיננשל טיימס.
"אנחנו מחברים אחד ועוד אחד וחושבים שהטכנולוגיה שאנחנו מפתחים משמשת במלחמה בעזה", אמר מהנדס המעורב במאמץ ההתאגדות. "בעצם, מדובר בטכנולוגיית AI מהמתקדמות ביותר שאנו מספקים לעימות פעיל. אנשים לא רוצים שהעבודה שלהם תנוצל כך". הוא הוסיף: "אנשים מרגישים מרומים".
לפי תכתובות שהגיעו לידי ה"פייננשל טיימס", חמישה עובדים ב-DeepMind התפטרו בחודשיים האחרונים במחאה על עסקת הענן עם ישראל ועל שינוי המדיניות של גוגל ביחס לשימוש בטכנולוגיות AI. במאי 2024 שלחו עובדי DeepMind מכתב להנהלת החברה, שבו קראו לה להפסיק חוזים צבאיים, אך בקשותיהם נדחו.
המאמץ להתאגד יידרש כעת להכרה רשמית מצד החברה, באמצעות הצבעה בקרב עובדי DeepMind בבריטניה, שבה עובדים כ-2,000 איש.
דובר גוגל מסר למגזין: "הגישה שלנו תמיד הייתה לפתח ולהטמיע AI באחריות. אנו מעודדים שיח פתוח ובונה עם כל עובדינו. בבריטניה ובעולם כולו, עובדי גוגל משתתפים זה מכבר בקבוצות נציגות עובדים, מועצות עובדים ואיגודים." החברה הוסיפה כי היא עדיין עומדת בעקרונות הפיתוח האחראי של AI, אך הנוף הטכנולוגי השתנה משמעותית מאז התחייבותה ב-2018 שלא לעבוד על טכנולוגיות AI לנשק או מעקב".
אדם המעורב ביוזמת ההתאגדות אמר כי אם האיגוד יזכה להכרה ב-DeepMind, הם ייפגשו עם ההנהלה בדרישה לשנות את כיוון החברה בנוגע לעסקאות ביטחוניות, ואם ייכשלו - ישקלו נקיטת צעדי שביתה. הוא הוסיף כי עובדים מקבילים בארה"ב גם הם דנים ביוזמות התאגדות. "מה שאני מקווה, ומה שאנשים המעורבים מקווים, הוא שנישאר רחוקים מכל חוזים צבאיים", הוסיף.
דמות בכירה ב-CWU, שאינה עובדת DeepMind, אמרה שכאשר DeepMind נוסדה, היא "משכה הרבה אנשים חכמים שרצו לעבוד לטובת הכלל", אך כעת גוגל "רודפת אחרי כסף צבאי". הוא ציין כי עובדי DeepMind, אשר נרכשה ע"י גוגל ב-2014, משתכרים שכר גבוה. "הם לא מצטרפים לאיגוד בשביל משא ומתן על שכר, אלא מתוך רצון לאחד כוחות כדי לדרוש מגוגל לעמוד באתיקה שהצהירה עליה".
מאז 7.10 היו מספר אירועים שבהם עובדי הייטק הפגינו נגד המעסיקים שלהם, זכורה כמובן הכניסה למשרדי גוגל וההתבצרות בהם של עובדיה, המפגינה באירוע היובל של מיקרוסופט שהפריעה בנאום של מנכ"ל חטיבת הבינה המלאכותית של החברה ואירוע בו עובד גוגל התפרץ לדבריו של ברק רגב, מנכ"ל גוגל ישראל, ופוטר ממש מהר.