להיכנס אל שוק ההייטק מעולם לא היה קל עבור בוגרי אקדמיה וצעירים בתחילת דרכם או מבוגרים יותר שהחליטו לבצע הסבה מקצועית, אך נדמה כי בשנים האחרונות – ובעיקר מאז תחילת המלחמה – משבר הג'וניורים הולך ומעמיק.

לפי הנתונים של חברת ההשמה גוטפרנדס, המבצעת כ-2,000 השמות הייטק בשנה, זמן חיפוש ממוצע לג’וניור בתפקיד ראשון של פיתוח או בדיקות עומד היום על כ-10-6 חודשים. שירי וקס, מנכ"לית החברה, מסבירה כי החסמים העיקריים הם עודף מועמדים על כל משרה פתוחה וחברות שמעדיפות מועמדים מנוסים בגלל חוסר בזמן ומשאבים להכשיר. היא מציינת כי סטארטאפים נוטים פחות לגייס ג’וניורים, אלא אם מדובר בחברות בצמיחה מאוד מהירה עם משאבים להכשיר.

"למרות זאת, יש נקודות אור: חברות גדולות ואנטרפרייזים עדיין מגייסים ג'וניורים, בעיקר במסלולים מובנים. הכי קל להשתלב למי שהצטיין באוניברסיטה מובילה או שיש לו רקע מיחידות טכנולוגיות בצבא", אומרת וקס.  "בשורה תחתונה: מי שבולט, מתמיד ודוחף את עצמו בעזרת קשרים – מצליח להיכנס. אבל נדרשת הרבה סבלנות, יכולת נטוורקינג, ולפעמים גם מזל".

וקס מציינת כי המלחמה רק החריפה את האתגר עבור ג'וניורים. בגל הראשון של הקפאות הגיוס (סוף 2023–תחילת 2024), חברות רבות קיצצו בתקנים הזוטרים קודם – והעדיפו לגייס רק עובדים מנוסים שמספקים תפוקה מיידית. ולמרות שאנחנו חווים התאוששות ברבעון הראשון של 2025 – השוק עדיין שמרני וזהיר, עם העדפה למועמדים עם ניסיון.

שירי וקס, מנכ
שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס|צילום: עדו לביא

"הבנתי שזה קרש קפיצה"

על אף הקושי, יש כאמור גם חברות הייטק שבוחרות לפתוח את שעריהן בפני ג'וניורים, ואף להכשיר אותם לתפקיד החדש באמצעות תכניות מסודרות וקורסים מקצועיים.

חברת נטורל אינטליג'נס (Natural Intelligence), שהוקמה בשנת 2009 והפכה למובילה עולמית בתחום ההשוואות המקוונות, קולטת לתפקידי מפתח ג'וניורים שלא מגיעים בהכרח עם השכלה טכנולוגית. לאחר שהתקבלו לחברה, העובדים עוברים הכשרה מקיפה, שכוללת קורסים המועברים ע"י מנהלים מתחומים שונים בחברה. בימים אלו החברה ממשיכה להתרחב ומגייסת 15 עובדים, כשמחצית מהמשרות מיועדות לג'וניורים שלא נדרשים להציג ניסיון קודם, לתפקידים כמו Marketing Analyst, Social Acquisition Manager ו-Data Operations Manager.

זוהר רוזנבליט, מנהלת צוות PPC בנטורל אינטליג'נס, התקבלה לחברה כשהייתה בת 23, לאחר שסיימה תואר בכלכלה באוניברסיטת בר אילן. היא נכנסה כג'וניוריות לתפקיד DataOps (בעולמות תפעול ודאטה), וביצעה לאחר כשנה מעבר פנימי לתחום ה-PPC. היא מספרת כי חיפשה ארבעה חודשים עבודה בתקופת הקורונה.

על הכניסה לעולם ההייטק היא מספרת: "לא הכרתי את העולם הזה, לא ידעתי בכלל שקיימים תפקידים לא טכנולוגיים בחברות הייטק, אבל היה לי ברור שאני מחפשת חברה טובה לצמוח בה. כמו כולם הייתי בכל הקבוצות בפייסבוק וראיתי פרסום של מישהי מהחברה שפרסמה משרה ללא ניסיון של DataOps ב-Natural Intelligence. בכלל לא ידעתי מה זה אומר, אבל הבנתי שזה קרש קפיצה".

היא מספרת שההתאקלמות הרגישה לה טבעית, בין היתר בזכות ה"באדי" שלה, חבר צוות שמלווה אותה בכניסה לתפקיד ונותן מענה לכל שאלה מקצועית וגם מסייע בהיקלטות החברתית. תהליך הגיוס שלה היה ארוך וכלל הרבה שלבים, אך היה "שקוף לדבריה".

היא מודעת לכך שהשוק קשה מאוד לג'וניורים, ובתור מנהלת כיום בעצמה, מודה כי הרבה פעמים שבגלל עומס של קורות חיים, הם חייבים לעשות סינון ראשוני חד מאוד. "ברור לי שיכול להיות שאנחנו מפספסים שם מועמדים איכותיים, אבל קשה מאוד להגיע אליהם".

זוהר רוזנבליט, מנהלת צוות PPC בנטורל אינטליג'נס (צילום: לילי סטון)
זוהר רוזנבליט, מנהלת צוות PPC בנטורל אינטליג'נס|צילום: לילי סטון

ואיזה טיפ הייתה נותנת לג'וניורים שמחפשים את ההזדמנות הראשונה?
רוזנבליט: "הטיפ הראשון זה קשרים. תמיד טוב להגיש דרך מישהו, לשלוח קו"ח בלינקדאין גם לאנשים שלא מכירים. משהו בקונקשן האישי לפעמים עוזר לעבור את השלב הראשוני של הסינון. הטיפ השני הוא להתכונן לראיונות עבודה, לא רק מבחינה מקצועית. אנשים מגייסים אנשים, תבואו אותנטיים, תראו את המוטיבציה שלכם, תראו כמה אתם רק רוצים שמישהו ייתן לכם הזדמנות להוכיח ותבואו מוכנים לעבוד מאוד קשה בהתחלה".

מה היית אומרת למעסיקים שחוששים להעסיק ג'וניורים?
"שזה חשש הגיוני. עובד ג'וניור דורש המון בהתחלה, אבל אם גייסת נכון, יכול להיות שגייסת את העובד הכי חרוץ שלך שיהיה מוכן לתת הרבה למקום הראשון שנתן לו צ'אנס".

תהליך חיפוש העבודה נקטע ב-7 באוקטובר

מרכז המחקר והפיתוח הישראלי של חברת הטכנולוגיה AT&T מעסיק כ-550 עובדים, ומפתח מוצרים בתחומי ה-AI, סייבר ודיגיטל. החברה מפעילה תוכנית הכשרה ייעודית לג'וניורים בשם TDP, כאשר עם סיום תהליך המיון, מגויסים לחברה כ-20 מהנדסי ומהנדסות תוכנה שנקלטים כעובדים מהיום הראשון. העובדים עוברים הכשרות טכנולוגיות ומקצועיות מתוך הנושאים הנמצאים בליבת העשייה של מרכז המו"פ AT&T ישראל, כולל כישורי עבודה כלליים, מה שנקרא Soft Skills. המשתתפים צריכים להיות בעלי תואר ראשון במדעי המחשב או תואר B.Sc אחר רלוונטי, והם יכולים להיות ג'וניורים וג'וניוריות ללא ניסיון או בעלי ניסיון מקצועי של עד שנתיים בתעשייה.

רום אמסילי, Data Scientist, עובד ב-AT&T ישראל כשמונה חודשים, לאחר שהתקבל למחזור ה-1 של תוכנית ההכשרה לג'וניורים. הוא מספר כי במהלך לימודיו עבד בחברת סטארטאפ במשרת סטודנט, ועם סיום הלימודים חיפש עבודה במשרה מלאה. תהליך החיפוש שלו נקטע ב-7 באוקטובר כשהוקפץ מביתו ללחימה בקיבוצי העוטף יחד עם היחידה שלו. 

"נלחמנו שעות ארוכות בבארי, וחילצנו אזרחים תחת אש. זהו יום שלא אשכח. איבדתי חברים יקרים, וטיפלתי כחובש בחמישה חברים לצוות. המשכתי בשירות מילואים במשך חודשים ארוכים בגזרות השונות. עם סיום המילואים חזרתי למציאות היומיומית של חיפוש העבודה במשך כשבעה חודשים. לאחר תהליך מיון, באוגוסט האחרון התחלתי לעבוד במרכז המחקר והפיתוח של AT&T בישראל", הוא מספר ל-mako.

מה לדעתך עזר לך להתבלט כמועמד בלי ניסיון קודם?
"בראיונות, בין אם טכניים או אישיותיים, דאגתי להציג את עצמי באופן ברור ומסודר. כשמדובר בשאלות טכניות, ובפרט אצל מועמדים ללא ניסיון, המראיינים מתמקדים בזיהוי הפוטנציאל, ולכן אופן הגישה לתהליך הפתרון חשוב לא פחות מהפתרון עצמו".

"כשהודיעו לי שהתקבלתי, הרגשתי סוג של סגירת מעגל לכל השנה האחרונה, שהייתה מאתגרת מכל הבחינות", מוסיף אמסילי. "הרגשתי שרואים אותי, מאמינים בי, וזכיתי בהזדמנות מדהימה".

"זוהי תקופה שמציאת עבודה מרגישה בלתי אפשרית. יכולתי להרגיש על עצמי את השחיקה והייאוש, ואני רואה את זה גם על חבריי שעדיין נמצאים בתהליך. למרות שמדובר בתקופה מתישה, אני משוכנע שההתמדה והאופטימיות יביאו בסופו של דבר לתוצאות חיוביות גם אצל חבריי".

רום אמסילי (צילום: גל גוטר)
רום אמסילי, מדען נתונים במרכז המו"פ הישראלי של AT&T|צילום: גל גוטר

אמסילי מספר כי הוא נעזר במיזם החברתי "מסייעטק", שמחבר בין מילואמניקים למנטורים בהייטק. המנטור שלו, אור בר-טל, שהוא גם ממנהלי המיזם, עזר לו למקד את קורות החיים והכין אותו לראיונות.

מה היית אומר למעסיקים שחוששים להעסיק ג'וניורים?

"אני חושב שמעסיק שמסתכל לטווח הארוך חייב להבין את היתרון בג'וניורים. עובדים בתחילת דרכם לרוב פתוחים ללמוד ולהתאים את עצמם לדרישות החברה ומביאים עימם ידע עדכני בטכנולוגיות חדשות וטרנדים עכשוויים. השקעה בג'וניורים מאפשרת לחברה ליהנות מיכולות טכנולוגיות מתקדמות ולשמור על חדשנות לאורך זמן".

"מאז שפוטרתי - ניסיתי כל הזמן לחזור לעבוד בהייטק"

קלארוטי (Claroty) היא חברת תוכנה ישראלית המתמחה בהגנת סייבר על מערכות תעשייתיות ותשתיות קריטיות. בחברה השתלבה דניאלה ניקולה קלוטון, בת 46, שהחלה בתפקיד Sales & Partner Operations כשהיא מגיעה אליו ללא ניסיון.

ניוטון קלוטון החלה את דרכה בכלל בתחום הקראטה, ופרשה בגיל 23 לאחר זכייה במקום השני באליפות העולם. להייטק הגיעה לאחר שסיימה לימודי הנדסאית תוכנה. את דרכה פתחה בתפקיד בקרת איכות בשתי חברות, אך התקופות הללו לא נמשכו זמן רב. לאחר שפוטרה, ולא הצליחה למצוא מקום עבודה שיתאים לה, מצאה את עצמה מתפשרת, לדבריה, על משרה כמנהלת אדמיניסטרטיבית במשרד נסיעות ותיק בתל אביב, בו עבדה במשך 10 שנים.

אחד מלקוחותיו של המשרד היה חברת קלארוטי, איתם הייתה בקשר כמעט יומיומי. דרך הקשר עם החברה, החליטה לחזור לעולם ההייטק, התקבלה ושובצה לתפקיד גלובלי בו היא פועלת כיום - Sales & Partner Operations, ובתוך שנה מאז הצטרפותה זכתה אף בתואר "עובדת מצטיינת".

"מאז שפוטרתי לא הפסקתי לחפש, היה לי חשוב לחזור לעבוד בהייטק וכל הזמן חיפשתי הזדמנויות", היא מספרת. "למרות שידעתי שאני מגיעה ללא ניסיון, הייתי חדורת מוטיבציה ועם מוכנות גבוהה ללמוד את התפקיד שאליו התמיינתי. המשפט שהמנהל שלי אמר לי לאחר שגייס אותי היה 'ידע אפשר ללמד, גישה לא'. אני מאמינה שבסופו של דבר, מה שבאמת הבליט את המועמדות שלי הם הגישה והמוטיבציה לעשות כל מה שנדרש על מנת להצליח".

דניאלה ניקולה קלוטון (צילום: סיגל קולטון)
דניאלה ניקולה קלוטון, Sales & Partner Operations בקלארוטי|צילום: סיגל קולטון

איך את רואה את מצב השוק היום עבור ג'וניורים?

"השוק כיום מאוד מאתגר. אני רואה שמשרות רבות דורשות ניסיון קודם, גם בתפקידים שמוגדרים כג'וניור, וזה יוצר מצב כמעט בלתי אפשרי עבור מי שמנסה לעשות את הצעד הראשון בתעשייה. בעיניי, זו החמצה גדולה של המעסיקים, כי יש לא מעט אנשים בתחילת הדרך שמגיעים עם מוטיבציה אדירה, יכולות מצוינות ורצון אמיתי ללמוד ולהשקיע. אני מאמינה שאם היו יותר חברות שמוכנות לתת צ'אנס ולהשקיע בהכשרה ובפיתוח של עובדים בתחילת הדרך, הן היו מגלות כמה ערך אפשר להפיק מג'וניורים מחויבים ורעבים להצליח".

"מועמדים מתחילים הם בעלי תשוקה"

אלעד מערכות, חברת התוכנה שיצאה לאחרונה להנפקה, הכריזה על תוכנית גיוס של 120 עובדים חדשים למשרות ג'וניור. המועמדים שיעברו את תהליכי המיון, שיכללו גם שימוש בכלי AI, יוכשרו בקורסים בעולמות דאטה אנליסט, או כמיישמי סיילספורס, מפתחי דינאמיקס או פאוור פלטפורם. עם סיום ההכשרה בקורסים, המשלבים ידע תיאורטי עם הכשרה מעשית, ישולבו המועמדים כעובדי אלעד מן המניין. 

ענבל סינמן סמנכלית hr אלעד מערכות (צילום: לילך ברייטמן)
ענבל סינמן סמנכלית hr אלעד מערכות|צילום: לילך ברייטמן

בנוסף, פתחה החברה סניף נוסף בירושלים עבור נשים חרדיות, אשר מותאם לאורח החיים החרדי. המטרה של המהלך היא לסייע בשבירת חסמים ובמתן הזדמנויות ולהגביר את הצמיחה של ההייטק הישראלי.  

"למרות שבשנים האחרונות יש דווקא מגמה הפוכה לגיוס טאלנטים ותיקים, כשלפי הנתונים בשטח, יותר מ-40% מהמגויסים בהייטק בשנת 2024 היו סניורים, אנו מאמינים דווקא כי הג'וניורים הם הדור הבא של המובילים בתחום הטכנולוגיה", אומרת ענבל סינמן, סמנכ"לית HR אלעד מערכות. "הגיוס המאסיבי של ג'וניורים מאפשר לנו להמשיך ולפתח פתרונות חדשניים ופורצי דרך. לצורך כך, אנו משקיעים בקורסים ייעודיים להכשרתם. אנו מאמינים כי המועמדים שמתחילים את דרכם בתחום, הם בעלי תשוקה ועיניים חדשות, ולכן יכולים להביא זוויות רעננות לתחום לטובת לקוחותינו. כבר ברבעון הראשון של השנה גייסנו 50 ג'וניורים בתחומי הדאטה, CRM ודיגיטל".