הרגולטורים של האיחוד האירופי הודיעו היום (ד') כי אפל ומטא הן החברות הראשונות שנקנסו בגין הפרת חוק השווקים הדיגיטליים (Digital Markets Act), שנועד להגביר את התחרות בכלכלה הדיגיטלית. אפל נקנסה בסכום של 500 מיליון אירו (כ-570 מיליון דולר), ומטא נקנסה ב-200 מיליון אירו (כ-230 מיליון דולר), בגין הפרת חוק השווקים הדיגיטליים שנחקק בשנת 2022. החוק נועד למנוע מענקיות הטכנולוגיה לנצל לרעה את מעמדן כשומרות סף דיגיטליות שיכולות לכפות תנאים חד-צדדיים על משתמשים ועסקים.
לפי הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, אפל הפרה את החוק בכך שהגבילה את האופן שבו מפתחי אפליקציות יכולים לתקשר עם לקוחותיהם בנוגע למבצעים ומכירות. מטא הפרה את החוק בכך שהחילה מדיניות של "הסכמה או תשלום", אשר מאלצת משתמשים להסכים לשימוש בנתוניהם האישיים לצורך פרסום ממוקד או לחלופין לשלם דמי מנוי כדי להשתמש בגרסאות של פייסבוק ואינסטגרם ללא פרסומות.
Today, the @EU_Commission concluded that Apple & Meta breached the DMA as:
Apple restricts app developers’ ability to promote offers outside the App Store
Meta’s ‘Consent or Pay’ model does not give users access to an equivalent service that uses fewer personal data for ads pic.twitter.com/wMOTg8bVJ7
למרות חילוקי הדעות בין ארה"ב לאיחוד האירופי בנוגע לסחר, מכסים והמלחמה באוקראינה, הקנסות משקפים קונצנזוס משותף משני עברי האוקיינוס בנוגע לצורך להגביל את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה. חברות אלה צברו שווי שוק של טריליוני דולרים כבעלות של מוצרים ושירותים מרכזיים בתחומי תקשורת, מסחר, מידע ועוד.
בארה"ב, גוגל ספגה בשנתיים האחרונות שתי תבוסות משמעותיות בתיקי הגבלים עסקיים בגין ניצול כוחה בשוק החיפוש והפרסום הדיגיטלי. לעומת זאת, מטא מתמודדת עם משפט בוושינגטון בטענה שרכישות שביצעה נועדו לחסל תחרות. גם אמזון ואפל עומדות בפני תביעות הגבלים אמריקאיות.
לא ברור כיצד יגיב ממשל טראמפ להחלטות האיחוד האירופי נגד אפל ומטא. בפברואר פרסם הבית הלבן מזכר בו נכתב כי יישקלו צעדי תגמול אם האיחוד יפגע בחברות טכנולוגיה אמריקאיות במסגרת חוק השווקים הדיגיטליים או חוק השירותים הדיגיטליים (Digital Services Act) – חוק נוסף שמטרתו להיאבק בתכנים בלתי חוקיים ודיסאינפורמציה ברשת.
מטא מסרה שהיא ככל הנראה תערער על ההחלטה, וטענה שמדובר בהתקפה על חברות אמריקאיות, בדומה להטלת מכסים כבדים על שירותיהן.
"נציבות האיחוד האירופי מנסה לפגוע בעסקים אמריקאיים מצליחים תוך שהיא מאפשרת לחברות סיניות ואירופיות לפעול לפי סטנדרטים שונים", אמר ג'ואל קפלן, סמנכ"ל ענייני גלובליים במטא, בהצהרה. "זה לא רק קנס – הדרישה שנשנה את מודל הפעולה שלנו משולה להטלת מכס של מיליארדי דולרים על מטא תוך כפייה להציע שירות פחות טוב".
אפל לא הגיבה עדיין לבקשת לתגובה.
Also, the Commission decided today that Facebook Marketplace should no longer be designated under the DMA.
As of 2024, Facebook Marketplace was no longer an important gateway for business users to reach customers, due to stricter conditions enforced by Meta for business usage.
החקירות נגד אפל ומטא החלו לפני יותר משנה, עוד לפני שממשל טראמפ החל במאבקי הסחר והמכסים מול אירופה. אך כיום, רגולציה של תעשיית הטכנולוגיה הפכה לחלק בלתי נפרד מהמשא ומתן בין ארה"ב לאיחוד האירופי, כשחברות הטכנולוגיה האמריקאיות נתפסות כמטרה אפשרית - במיוחד לאחר שממשל טראמפ ניסה להטיל מיסים על יצוא אירופי לארצות הברית.
הקנסות שהוכרזו היום נגד אפל ומטא היו נמוכים מהמקסימום שמותר לפי החוק – סכומים שיכלו להגיע למיליארדי יורו. במקרה של אפל, הרגולטורים טענו שהחברה לא עמדה בכללים שנועדו לאפשר למפתחים המציעים משחקים ותוכנות נוספות דרך חנות האפליקציות (App Store) לתקשר עם הלקוחות לגבי מבצעים.
"צרכנים אינם יכולים ליהנות באופן מלא מהצעות חלופיות וזולות יותר, מכיוון שאפל מונעת ממפתחי אפליקציות ליידע אותם על כך ישירות," נמסר מהרגולטורים ביום רביעי.
במקביל, הוציאו הרגולטורים גם החלטה תקדימית נוספת נגד אפל בגין הפרת חוק השווקים הדיגיטליים, בכך שהגבילה גישה של חנויות אפליקציות מתחרות במכשירי אייפון ובמכשירי אפל נוספים. עם זאת, הנציבות סגרה חקירה נפרדת נגד אפל לאחר שהחברה אפשרה ללקוחות למחוק אפליקציות שהגיעו מותקנות מראש במכשירים.
במקרה של מטא, הרגולטורים האירופיים טענו כי החברה הפרה את החוק בכך שהשיקה שירות מנוי ללא פרסומות, שבעצם אילץ את המשתמשים לשלם עבור פרטיות. חוק השווקים הדיגיטליים דורש מהחברות לקבל אישור מהמשתמשים לפני איחוד המידע האישי שלהם משירותים שונים. למשתמשים שאינם נותנים הסכמה אמורה להינתן גישה ל"אפשרות שוות ערך אך פחות מותאמת אישית", לדברי הנציבות. לאפל ומטא יש 60 ימים לעמוד בהוראות הפסיקה - אחרת ייאלצו להתמודד עם קנסות נוספים.
"אפל ומטא לא עמדו בדרישות חוק השווקים הדיגיטליים בכך שיישמו צעדים שמחמירים את התלות של עסקים וצרכנים בפלטפורמות שלהן", אמרה תרזה ריברה, סגנית נשיאת הנציבות האירופית, המפקחת על יישום החוק. "כל חברה שפועלת באיחוד האירופי חייבת לציית לחוקיו ולכבדם."
איומי הממשל האמריקאי בראשות טראמפ לנקוט צעדי תגמול נגד אירופה מרחפים מעל חקירות נוספות בתחום הטכנולוגיה. גוגל, למשל, עלולה לעמוד בפני קנסות בגין פרקטיקות עסקיות הקשורות לחנות האפליקציות שלה, Google Play, ולמנוע החיפוש שלה - שנחשדות כהפרות של חוק השווקים הדיגיטליים. ובחקירה משמעותית נוספת, הרשת החברתית X שבבעלות אילון מאסק צפויה להיקנס בגין הפרות של חוק השירותים הדיגיטליים של האיחוד האירופי.