"כשהייתי לוחם בשייטת 13 במלחמת לבנון השנייה הרגשנו שלא הצלחנו להביא לידי ביטוי את כל היכולות שלנו", מספר אלוף-משנה ת'. ונראה שאת זה בדיוק הוא הגיע לתקן. מי שמשמש כיום כראש מחלקת המבצעים בזרוע הים, טיפס שלב אחר שלב מלמטה. גדל בשייטת 13 וביצע שלל תפקידים בחיל הים. כל אלה הכינו אותו לתפקידו הנוכחי: להיות אמון על הפעולות הנועזות שמבצע החיל בזירות קרובות ורחוקות, מלבנון ועד סוריה, ולהטמיע את הכלים והטכנולוגיות החדשות ששינו את פני הזירה הימית מקצה לקצה. ריאיון מיוחד.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"המטה מאפשר מרכז אש זרועי, זה נשמע טריוויאלי היום אבל זה דבר יחסית חדש", הוא מבהיר. "מדובר בגוף שמייצר בנק מטרות. בזמן אמת יש לו את היכולת וידע להפעיל את האש. יכולה להיות אש ימית, וגם את כל יכולות האש הצה"ליות: מטוסי קרב, כטמ"מים, כוחות יבשה וכל מגוון החימושים, למשימות זרוע הים".
הפעילות לא מסתכמת במטה המבצעי. היא דורשת סנכרון בין המודיעין למפקדות הראשיות. "כשהמטה המבצעי לוקח חלק בנושא, זה יותר יעיל", הוא מדגיש. "אנחנו צריכים לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם חיל האוויר, אגף התקשוב וחטיבת הספקטרום (ההגנה בסייבר). לכן המפקדה הראשית מאוד דומיננטית".

"ברמה המבצעית יש לנו משימות זרוע", מספר אל"ם ת'. "לדוגמה, אם אנחנו צריכים לבצע משימה עם שייטת 3, אז אני יושב לאשר תוכניות עם מפקד שייטת 3. אחר כך אני שולח אותם למשימות השונות שלהם". לדבריו, זה תהליך מבצעי חדש לגמרי: "זה לא היה יכול לקרות לפני ההקמה".
מכישלון גדול לעליונות ימית
"הכישלון הגדול היה בהערכת המצב השגויה שחמאס לא יפתח במלחמה", הוא מבהיר. "כוחות הבט"ש נלחמו בחירוף נפש, כלומר נערכנו לבט"ש - ופגשנו מלחמה. הגיעו שבעה כלים, 22 מחבלים חוסלו", הוא משחזר. "המשימה הראשית שלנו הייתה הגנת הגבול. אני יכול להגיד היום שהצלחנו לעמוד במשימת הגנת הגבול, בין ניסיונות חדירה שסיכלנו - וגם הכוח הימי של חמאס חוסל ברובו".
עוד הדגיש כי "בגלל הלחימה העליונות הימית באה לידי ביטוי בצורה מפתיעה. היא הדגישה כמה היא משמעותית לכוחות היבשה. כמעט כל המלחמה הייתה לפחות חטיבה אחת שמתמרנת ליד החוף".
אל"ם ת' הוסיף להסביר על החשיבות הגבוהה למטה המבצעי: "כשהייתי לוחם בשייטת 13 בלבנון השנייה הרגשנו שלא הצלחנו להביא לידי ביטוי את כל היכולות שלנו. בלחימה הפעם לוחמי שייטת 13 עמדו ברמה הכי גבוהה, פעלו בשטח, התכלית שלה היא תמרון".
בלחימה, לוחמי שייטת 13 פעלו כתף אל כתף עם לוחמי החי"ר במבצעים מורכבים, מאתגרים ותוך הבאת ייחודיות למבצעים. הלוחמים לקחו חלק משמעותי במבצעי חילוץ חטופים, מבצעים בבתי חולים ומבצעים מיוחדים בזירות השונות. "הלוחמים התנהלו ככוח לחימה מיוחד, כחלק מצוותי הקרב החטיבתיים של הפיקוד במקומות מסוימים, לדוגמה בבתי חולים", מספר ת'. "הצלחנו במטה המבצעי לממש פעילויות ששיפרו לנו את המצב משמעותית, נתנו לנו ראייה על היכולות של האויב - ומודיעין עליו. זה די תקדימי בנפח במהלך המלחמה".

הכוחות מהים מובילים את משימות ההתקפה תוך סיוע משמעותי, הדוק ואינטימי עם הכוחות המתמרנים בשטח. מדי יום מתבצעות סגירות מעגלים מהירות תוך חיסול מחבלים, השמדת תשתיות טרור וסיוע להתקדמות הכוחות בשטח.
הקלפים החזקים של חיל הים
לפני כחצי שנה חשף צה"ל תיעוד מתקיפת הבסיס המרכזי של היחידה הימית של חיזבאללה - ובתוך כך חיסולים ממוקדים ויירוטים מהים. האתגר הימי הגדול ביותר שאיתו התמודד חיל הים הוא טילי חוף-ים, שהוא למעשה טיל לא רגיל שעף למרחקים גדולים. הסיכוי שהוא מחטיא את המטרה הוא קלוש, שכן, הוא מגיע במטחים, ולא כטיל בודד.
ולא רק לבנון ספגה מכה קשה. בחודש דצמבר הודיע צה"ל כי בתוך 72 שעות השמיד צה"ל את מרבית היכולות האסטרטגיות של צבא סוריה. במהלכן, ביצע חיל הים לראשונה תקיפה על כלי שיט בנמליהם והפעיל יכולת חדשה יחסית של ירי עשרות טילים מדויקים מהים אל החוף.
המבצע המיוחד שכמוהו עוד לא היה
בתקיפה לקחו חלק ספינות טילים עם חימוש מתקדם. זו יכולת שפותחה בזרוע הים לפני כמה שנים, ומאז תחילת המלחמה באה לידי ביטוי באופן נרחב - גם בעזה וגם בלבנון. השילוב של כוחות הים והיבשה הוכיח את עצמו כיעיל ומרכזי במלחמה הזאת. זה היה מבצע שדרש דיוק רב, נחישות וחתירה למגע.

לפי פרסומים זרים, עוד בטרם תחילת התמרון הקרקעי ברצועת עזה, השתמש חיל הים בטילי Spike NLOS (תמוז 5) מתוצרת רפאל. טיל ה-NLOS הוא חלק ממשפחת טילי הספייק וצבר אלפי הפעלות מבצעיות כולל התקנה על מספר רב של סוגי פלטפורמות, ביניהם סוגים רבים של כלי שיט, רכבים ומסוקים.
המבצע דרש תכנון קפדני, שכן מעולם לא ביצע חיל הים תקיפה על כלי שיט העוגנים בנמל. "הקושי המרכזי היה לפגוע בדיוק בכלי השיט כדי שיטבעו, מבלי לעשות נזק שאנחנו לא רוצים לעשות", הסביר מפקד הפלגה לאחר התקיפה העוצמתית בסוריה. "היינו צריכים להיות מאוד מדויקים ותכליתיים כדי שנוכל להמשיך לעשות משימות כאלה בכל מקום שנידרש".
"היינו צריכים לפגוע בכל טילי החוף-ים"
מלבד הלחימה מול חמאס, אל"ם ת' מספר על הלחימה המורכבת בזירה הצפונית - שאליה נערכו במטה המבצעי. "במבצע חיצי הצפון השגנו הישגים בצורה מאוד מוצלחת", הוא מספר. "היינו צריכים לפגוע בכל טילי חוף-ים של חיזבאללה. לכן מדובר באיום שאתה יודע לנהל אותו מול כלי שיט".
"הבעיה מתחילה כשזה מול יעדים אסטרטגיים, נניח אסדת גז", מדגיש ת'. "לא צריך להיות מדען גדול בשביל להבין שהנכס הזה שנחשב מטרה לחיזבאללה, יכול להוביל לאסון. לכן המיקוד שלנו היה להשמיד את היכולות הללו של האויב. לא השמדנו הכול אבל השמדנו כמות גדולה בשביל שנדע להתמודד עם חיזבאללה". לדבריו, כ-80% מטילי חוף-ים של חיזבאללה הותקפו בביירות.

אל"ם ת' הדגיש כי מעבר להשמדת הטילים, האש מהים באה לידי ביטוי בצורה יותר משמעותית מרצועת עזה. "צריך להגיד שלא היה חסר חימושים ברצועה, אבל בלבנון היה צורך ממשי להביא את היכולות של הממד הימי", מבהיר ת'. "הכלים חשאיים במרחב שהם שטו בו, סטי"ל זה כלי זמין באופן יחסי".
במהלך מבצע חיצי הצפון, כוחות חיל הים פעלו מסביב לשעון במשימות ההגנה וההתקפה במרחב הימי הצפוני. מתחילת הפעילות הקרקעית של אוגדה 146 בדרום לבנון, הכוחות תקפו מהים עשרות מטרות טרור של חיזבאללה בשיתוף פעולה עם הלוחמים בשטח. כלי השיט תקפו משגרים, מבנים צבאיים ומחסני אמל"ח של ארגון הטרור חיזבאללה, שסייעו ללחימה של כוחות היבשה.
בפעילות נוספת בהובלת המטה המבצעי של החיל, מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בביירות את הבסיס המרכזי של היחידה הימית של חיזבאללה ששימש את היחידה כמוקד פעילות מרכזי, שבו אוחסנו עשרות כלי שיט של היחידה ובוצעו הדרכות לכוח הימי של הארגון במטרה לפגוע במטרות ימיות ואסטרטגיות במרחב הימי של ישראל.


בפעילות חיל הים בלבנון ניתן לסמן כמה חיסולים בולטים, גם בחמאס וגם בחיזבאללה: לדוגמה, הכוחות חיסלו את המחבל סעיד עלאא נאיף עלי, בכיר מהזרוע הצבאית של חמאס בלבנון, שהוביל פיגועים נגד יעדים ישראליים ופעל לגיוס פעילים לשורות ארגון הטרור במדינה.

בתקיפה נוספת בהכוונת מודיעין חיל האוויר חוסל המחבל עלי ברכאת, ששהיווה מוקד ידע מרכזי ביחידה האווירית (127) של חיזבאללה. אותן תקיפות נוהלו ממרכז האש של זרוע הים.
הצי הסורי שעל הכוונת
במהלך מבצע "חץ הבשן", יצאו לוחמי שייטת ספינות טילים למבצע תקיפה מהים, תוך שימוש בעשרות חימושים בו-זמנית, בשני מוקדים של חיל הים הסורי - בנמל אל ביידה ונמל לטקייה שבהם עגנו 15 כלי שיט של חיל הים הסורי.

בין המטרות שהותקפו: עשרות טילי ים-ים בעלי יכולת הגעה לטווח של 190-80 קילומטרים שכל אחד נושא עשרות קילוגרמים של חומרי נפץ, המאיימים על כלי שיט אזרחיים וצבאיים במרחב. בנוסף ספינות הטילים תקפו סוללות טילי קרקע-אוויר במטרה לפתוח נתיב אווירי עבור מטוסי הקרב אשר תקפו את טילי חוף-ים שאוחסנו בסוריה.
"בזירה הצפונית ירינו עשרות רבות עד מאות של חימושים, הדוגמה שממחישה את זה הכי טוב זו התקיפה בסוריה", מספר ת'. "התחלנו תכנון תקיפה: חיל האוויר תוקף את טילי חוף הים של הסורים ואנחנו משמידים מהים את הציר הסורי. שלחנו כוחות כבר בערב לפני, ואז בלילה - כינוס עם חיל האוויר ומשמידים את הטילים. בתוך 45 דקות השמדנו את הכלים שנושאים טילי ים-ים ואת הצי הסורי. זה אחד המבצעים שהצלחנו להוציא במלחמה הזאת, והוא מביא לידי ביטוי את הסנכרון וגם את ניצול יכולות האש. בים האדום ביצענו יותר מ-30 יירוטים בידי כלי שיט. בכל מקום שבו יש ים - חיל הים יידע לפעול".

לוחמי חיל הים ביצעו שעות ים מבצעיות רבות - פי שלושה משעות ים בשנה ללא לחימה. הלוחמים ביצעו משימות הגנה: הגנת גבול, הגנת שמיים והגנת נכסים אסטרטגיים, וכן משימות התקפה רבות תוך שיתוף פעולה הדוק עם הפיקודים השונים, הכוחות המתמרנים, אגף המודיעין וחיל האוויר.
ספינות הטילים בשיתוף פעולה עם כוחות חיל האוויר והמטה המבצעי יירטו עשרות מטרות אוויריות חשודות בזירת ים סוף ובים התיכון. שיתוף הפעולה עם חיל האוויר הוא מכפיל כוח משמעותי בגילוי ויירוט מטרות שמהוות איום על אזרחי מדינת ישראל. במהלך הלחימה, בוצעו לראשונה יירוטים גם על ידי ספינות טילים מדגם סער 6, החדשות ביותר בצה"ל.