לקראת פתיחת כנס הקיץ של הכנסת - ועדת השרים לענייני חקיקה תחדש את פעילותה עם שורה של הצעות חוק נפיצות בתחום המשפט. עוד לא ברור מה מזה יתקדם וכמה, אבל בכוונת הקואליציה להמשיך בחקיקה השנויה במחלוקת בתחום. בין החוקים שצפויה הוועדה לדון בהם: פיצול תפקיד היועמ"שית (פתיחה בחקירה תהיה בסמכות פרקליט המדינה וועדה שתוקם), הקמת מוסד של תובע כללי שימונה על ידי שר המשפטים ושינוי כללי החסינות של השופטים בתחום עבירות כמו שיבוש הליכים, מרמה, הפרת  אמונים ועוד.

עוד בנושא - סיקור N12

בנוסף לחוקים אלו, הוועדה אף צפויה לדון בהשוואת שכרו של ראש הממשלה לזה של נשיא בית המשפט העליון, השוואת שכר השרים לאלה של שופטי העליון, והשוואת שכר הח"כים לשופטי בית המשפט המחוזי. כיום השופטים הבכירים מרוויחים יותר מהשרים והח"כים באופן משמעותי. יוזם המהלך, חה"כ אביחי בוארון (הליכוד), מסביר כי "מטרת החוק היא לעשות סוף סוף סדר בחגיגות השכר במגזר הציבורי".

היועמ
התפקיד יפוצל? היועמ"שית גלי בהרה-מיארה, אתמול בוועדת החוקה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חה"כ בוארון הוסיף כי "לא יתכן ששופט בית משפט מחוזי ישתכר יותר מנשיא המדינה, לא יתכן שנציב שב"ס ישתכר יותר מראש ממשלה, לא יתכן שנגיד בנק ישראל ישתכר יותר מיו"ר האופוזיציה". לדבריו, "מי שאומר שמדובר בחוק להעלאת שכר שרים וח"כים זורה חול בעיני הציבור. האנומליה המתוארת יצרה עיוותים שמצריכים חשיבה ותיקון".

במקביל לחקיקה הנשקלת בתחום המשפט, נמשכים המגעים בנוגע לחוק הפטור מגיוס. אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית", כי מו"מ חשאי מתנהל בימים אלה בין אנשי ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין בכירים במפלגות החרדיות. רבנים העבירו לאחרונה לנתניהו דרישה חד-משמעית לקדם חוק שיפטור את החרדים מגיוס עד חג השבועות, שיחול בעוד כחודש. המגעים מתמקדים בניסיון למצוא תחליף כספי שיאפשר את דחיית הטיפול בסוגיה הרגישה.

נתניהו כבר הפנים שאין ביכולתו להעביר חוק גיוס שיניח את דעת כל שותפיו הקואליציוניים. המו"מ, שמתנהל מאחורי הקלעים, נועד בראש ובראשונה להבטיח את שרידות הקואליציה לקראת כנס הקיץ של הכנסת, שייפתח בעוד כשבועיים ויימשך כחודשיים. נתניהו נחוש לשרוד את הכנס הקרוב וההבנה בסביבתו היא שצריך להציע לחרדים תחליף כלשהו שימנע משבר קואליציוני, ולכן הכיוון הוא הגדלה משמעותית של תקציבי עולם התורה.

נתניהו מתקשה להיענות בשלב הזה לדרישות החרדים בנושאים כמו תוכנית "אופק חדש" למורים או סבסוד מעונות היום, בשל מגבלות משפטיות משמעותיות. הפתרון שמתגבש מתמקד בניסיון לתגמל משמעותית את עולם התורה בתקציבים נוספים. עם זאת, לא כל הרבנים מוכנים לקבל תגמול כספי כתחליף לחוק. הרב לנדאו הבהיר כי הסוגיה הזאת "לא פתירה בכסף", אך זה בדיוק מה שנתניהו מנסה לעשות עכשיו.

נתניהו וגולדקנופף בדרך לישיבת ממשלה (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
נתניהו וגולדקנופף בכניסה לישיבת הממשלה|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

המשמעות המעשית של המהלכים הנוכחיים היא המשך המצב הקיים, שבו הצעירים החרדים אינם מתגייסים לצה"ל. כל עוד הממשלה לא מפשילה שרוולים ודואגת שיהיו סנקציות ויהיה שינוי משמעותי בשטח, חרדים ימשיכו לא להתגייס, ובמקביל בוחנים אפשרות לתת להם סכומים גדולים נוספים.