היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה היום (שלישי) לבג"ץ כי לא תתנגד לכהונתו של איתמר בן גביר לשר הביטחון הלאומי, בכפוף למתווה הסכמה שגיבשה איתו ועם ראש הממשלה, במסגרתו יוטלו על בן גביר מגבלות – שיהיו תקפות גם לשרים הבאים בתפקיד, לאחר שיוטמעו בפקודת המשטרה ובנהלי המשרד לביטחון לאומי.
בתגובת היועמ"שית שהוגשה לבג"ץ נכתב כי "לאחר גיבוש הנהלים והפקודות יגישו משיבי המדינה הודעה מעודכנת לבית המשפט בדבר הנהלים שגובשו, בה יתבקש בית המשפט למחוק את העתירות תוך שמירת טענות כל הצדדים".
לקריאת מסמך העקרונות המלא בין בן גביר ליועמ"שית - לחצו כאן
במסמך העקרונות שהושגו בין השניים ופורסם על ידי היועצת בעניין העתירות נגד מינויו של בן גביר לתפקיד השר לביטחון לאומי, נכתב: "יוטלו על השר שורת מגבלות, גם בתחום המחאות, המינויים והפעילות המבצעית למניעת התערבויות פוליטיות בעבודת המשטרה".
חופש ביטוי מחאות והפגנות
באשר לחופש הביטוי סיכמו הצדדים כי "מדיניות השר, בעניינים בעלי השפעה על הזכות לחופש ביטוי, מחאות והפגנות, תפורסם מראש, לאחר היוועצות עם המפכ"ל והייעוץ המשפטי לממשלה". על בן גביר נאסר לעסוק, במישרין או בעקיפין, בנושאי מחאה והפגנות נגד השלטון.

"השר לא יהיה מעורב, במישרין או בעקיפין, בהיערכות המשטרה לטיפול באירועי מחאה והפגנה, לרבות קביעת התנאים לקיום הפגנה, בהקצאת סדר הכוחות או בטיפול בהם בפועל", נכתב במסמך העקרונות שנשלח לבג"ץ.
חקירות
בן גביר לא יהיה מוסמך לקבוע מדיניות בנושא חקירות במסגרת תפקידו. נאסר עליו גם להתערב או להשפיע "בכל אופן שהוא" בענייני חקירות.
מינוי וקידום שוטרים
תהליך המינוי עד לדרגת ניצב (לא כולל) יתקיים על בסיס המלצותיו המקצועיות של סגל הפיקוד הכללי והמפכ"ל. השר לא יראיין מועמדים לקידום שדרגתם היא רפ"ק והוא או מי מטעמו לא יקיימו שיחות עם מועמדים לקידום שדרגתם רפ"ק בעניין קידומם.
עוד נכתב במסמך העקרונות בנוגע למינויים כי בן גביר לא יראיין מועמדים לקידום או להעברה לתפקיד רוחב בתפקידי אח"מ, ייעוץ משפטי ותביעות, והוא או מי מטעמו לא יקיימו שיחות עם מועמדים לקידום בתפקידים ובמחלקות שצוינו.

שיחות של השר עם שוטרים יתקיימו בתיאום עם לשכת המפכ"ל טרם השיחה, אשר תתעד את נושאי ומועדי השיחות שהתקיימו בין השר לבין השוטרים. בכל שיחה ישתתף המזכיר הביטחוני לשר לביטחון לאומי שיערוך תרשומת מסודרת של נושאי השיחה ועיקריה במזכר מסודר.
עו"ד דניאל חקלאי, שמייצג חלק מהעותרים מסר בתגובה למסמך העקרונות שגובש: "אני חושש שכל סיכום עם השר וכל מתחם עקרונות שיגובש וכל מסמך נוהלים שינוסח - לא יקויימו כראוי. מדובר בשור מועד. הוא ימצא דרכים להפר את ההנחיות הללו שגם כך אינן מונעות הרמטית את התערבותו הפוליטית הן בקידום קציני משטרה והן בתחומים אחרים. אנו נעמוד אפוא על דרישתנו להרחקתו מתפקידו בשם עיקרון הדמוקרטיה המתגוננת".
הפשרה הושגה לאחר מגעים אינטנסיביים
על פי גורמים בסביבת השר, בהרב-מיארה הבינה כי בג"ץ לא צפוי להורות על הדחתו של בן גביר. בעקבות זאת, השניים הגיעו להסכם שקובע כי סמכויותיו העקרוניות באישור מינויים ובהתוויית מדיניות כלפי המשטרה יישמרו, אך יוטלו עליו מספר מגבלות – בהן איסור לראיין קצינים בדרגות זוטרות ואי-מעורבות במינויים הקשורים לתחום החקירות.

מקורביו של בן גביר טענו כי היועצת ובג"ץ פועלים מולו בצורה שונה מדרך הטיפול בשרים אחרים. לדבריהם, בתחילת הדרך אף סברה היועצת שעל ראש הממשלה להעביר את בן גביר מתפקידו הנוכחי לתפקיד אחר בממשלה.
הפשרה הושגה לאחר מגעים אינטנסיביים בימים האחרונים, רגע לפני מועד מתן תגובת המדינה לבג"ץ בעתירות. עיקר המחלוקת בין הצדדים נסובה סביב סירובו של בן גביר להסכים למגבלות נרחבות על מעורבותו במינויים בצמרת המשטרה. עם זאת, כבר קודם לכן הסכים השר לשתי מגבלות משמעותיות: הימנעות מהתערבות בחקירות פליליות ואי-השפעה על שיקולי המשטרה בהפעלת כוחות במחאות ציבוריות.
ההודעה של היועמ"שית לבג"ץ היא במסגרת עתירות שהוגשו באוגוסט האחרון, בדרישה להורות לנתניהו לפטר את השר בן גביר מתפקידו, בטענה שהוא פוגע בעצמאות המשטרה ומביא לפוליטיזציה שלה. בעקבות התפטרותו של בן גביר מתפקידו בינואר האחרון, העתירות לא התקדמו, והדיון בהן חודש לאחרונה משהוא חזר לתפקיד.