ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו נפגשו אתמול עם משיאי המשואות במשרד ראש הממשלה בירושלים. במהלך הפגישה, אמר ראש הממשלה כי "יש לנו עד 24 חטופים חיים בעזה" ורעייתו התערבה וסייגה: "יש פחות". הדברים, ובהם התיקון מעורר המחלוקת של שרה נתניהו, הופצו היום (שלישי) בהודעת לשכת רה"מ לקראת יום העצמאות ה-77.
המו"מ לעסקת חטופים - סיקור N12
- גורם מדיני על הדיווח על "פריצת דרך במו"מ": "טרם הושגה הסכמה"
- דיווח ברויטרס: "פריצת דרך" במגעים להפסקת אש ושחרור חטופים
- דרמר: זה המועד שבו להערכתי תסתיים המלחמה - יחד עם הסכמי שלום
מטה המשפחות להחזרת החטופים הגיב לדברים של נתניהו ורעייתו: "ערב יום הזיכרון זרעתם בהלה שלא תתואר בליבן של משפחות החטופים והחטופות, שגם כך שרויות באי-ודאות מייסרת. למה התכוונתם שאמרתם 'פחות'? האם אתם יודעים משהו שאנחנו לא יודעים?". במטה דרשו מראש הממשלה להבהיר את דבריו ודברי רעייתו.
גם עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן צנגאוקר ששבוי ברצועת עזה, הגיבה כי "אם לאשת ראש הממשלה יש מידע חדש על חטופים שנהרגו, אני דורשת ממנה לדעת האם מתן שלי עדיין בחיים או שהוא נרצח בשבי, כי בעלך מסרב לסיים את המלחמה". היא הוסיפה כי "עשית דבר שלא ייעשה, מבחינת כל המשפחות, זה הילד שלהן שקבעת שנרצח בשבי, ועוד בערב יום הזיכרון. נמאס. מגיעה לנו הנהגה אחרת".

בפגישה, שבה נכחו מרבית האנשים שנבחרו להשיא משואה בטקס פתיחת אירועי יום העצמאות, השתתפה גם שרת התחבורה מירי רגב, הממונה על טקסי העצמאות. "לפני שנה זה עוד לא היה ברור, אבל שינינו את פני המזרח התיכון", אמר ראש הממשלה נתניהו. "בין השאר באמצעים שתיארו כאן, אבל אמצעים בעיניי זה הדבר השני. בזכות באמת איזשהו כוח חיים עצום שטמון בעם הזה, שכן התלכד ברגעי מבחן".
נתניהו הוסיף: "הפכנו את הקערה על פיה, והבאנו את חיזבאללה על ברכיו. הלכה למעשה, הפלנו את משטר אסד, ויש לנו עוד משימה גדולה. תקפנו גם באיראן, תקפנו גם את החות'ים, אבל יש לנו עוד משימה". הוא ציין כי "יש לנו כמובן עוד משימה חשובה, לא רק לנצח, אלא גם להחזיר הביתה. עד היום החזרנו 196 מחטופינו, 147 בחיים. יש עד 24 חיים". בשלב הזה רעייתו התערבה ואמרה: "יש פחות". ורה"מ הבהיר: "אני אומר עד, והיתר כמובן לצערנו לא בחיים, ואנחנו נחזיר אותם. זו אותה רוח".
מלבד אותה הערה, רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו דיברה גם היא בפני משיאי המשואות, ואמרה כי "יש לנו כאן טווח לא רק של עיסוקים, גם טווח גילים גדול של העתיד ושל האנשים שתרמו שנים רבות וממשיכים לתרום, שזה נותן הרבה תקווה. קודם כל, שהגיל הוא לא מכשול ושאפשר לעשות כשרוצים". היא הוסיפה: "בצד הכאב הגדול יש גם תקווה גדולה, אבל צריך לעשות הרבה כדי לממש אותה. אני חושבת שהדרך היא ארוכה לפנינו. תודה על כוח הרצון ועל ההתגייסות".

הבוקר הגיב גורם מדיני על "הדיווחים בתקשורת הזרה" על התקדמות במו"מ לעסקת חטופים, וטען כי הם "אינם מדויקים". "ישראל פועלת באופן מתמשך וללא הרף מול האמריקנים והמתווכות במטרה לקדם עסקה לשחרור חטופינו, אך לעת עתה לא הושגה הסכמה", הבהיר הגורם המדיני.
אמש דווח ברויטרס על "פריצת דרך" במגעים להפסקת אש ושחרור חטופים. מקורות מצריים דיווחו על "התקדמות של ממש" בשיחות בקהיר, וטענו כי הושגה הסכמה על נקודות מהותיות, כולל הפסקת אש ארוכת-טווח. עוד דווח כי הסירוב של חמאס להתפרק מנשק נותר מוקד מחלוקת מרכזי.
הודעת הגורם המדיני מצטרפת להודעה נוספת שמסר גורם מדיני אתמול שבה הוא שלל אפשרות להפסקת אש שתימשך חמש שנים. בהמשך, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר שמשמש כראש צוות המו"מ, לא התייחס לדיווח על פריצה קרובה במגעים לעסקה, ואף העריך כי המלחמה תסתיים בניצחון בעוד שנה. בנאומו אמש בכנס JNS בירושלים הוא חזר על המחויבות לשתי מטרות המלחמה: השמדת חמאס והחזרת כל החטופים.

עוד לפני כן, נערכו דיונים במערכת הביטחון לקראת אפשרות של הרחבת התמרון, וגיוס מילואים נרחב שצפוי בקרוב - וזה על רקע חוסר ההתקדמות במשא ומתן להפסקת אש ולהחזרת החטופים משבי חמאס. הצעד נועד ללחוץ עוד על חמאס להסכים לעסקת חטופים, ואם לא, להביא להכרעת ארגון הטרור.
ואכן, כחלק מהרחבת התמרון, פרסמנו הבוקר לראשונה כי צה"ל פתח במבצע לחישוף צפון הרצועה. הצבא שרף שדות וחשף פירים שבהם אורבים המחבלים על רקע ההיתקלויות האחרונות בעזה. גורם בצה"ל אמר כי המטרה היא לנקות את השטחים שמאיימים על ביטחון תושבי העוטף.