הקבינט המדיני ביטחוני התכנס אמש (שלישי) לדון על המשך הפעולה הצבאית ברצועת עזה והרחבתה לאחר סירוב חמאס לקבל את המתווה האחרון שהוצע. אחד הנושאים העיקריים שעמדו על הפרק הוא חלוקת הסיוע ההומניטרי ומניעת נפילתו לידי חמאס, שמוכר אותו לאזרחים ובכך מצליח להמשיך להתקיים, ועליו לא הושגה הסכמה בין הדרג המדיני לצבאי.

שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע בישיבה שלא ייכנס יותר סיוע צבאי כפי שהיה. "זה מחזק את חמאס. הסיוע יחולק על ידי חיילי צה"ל או חברות אמריקניות". הרמטכ"ל זמיר הדגיש קודם לכן ש"חיילי צה"ל לא יחלקו סיוע הומניטרי, ולא נרעיב את הרצועה".

מיד לאחר דבריו של השר, השרים עלו להתקפה ושאלו את זמיר כיצד מה שהוא אומר שונה ממה שאמר הרמטכ"ל הקודם, הרצי הלוי בסוגיית הסיוע ההומניטרי, ואותו ביקר זמיר על המדיניות. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' החריף את הטון ואמר לרמטכ"ל: "מה זאת אומרת? אתם מבצעים פקודות. אם אתם אומרים שאין ביכולתכם למנות, אז אפשר להחליף אתכם".

שר האוצר סמוטריץ': "לא אהיה שותף להכניס סיוע הומניטרי שיגיע לחמאס"

לאחר פרסום הציטוטים מישיבת הקבינט, סמוטריץ' פרסם הבהרה: "ניהול המאמץ האזרחי בעזה באופן שבו הוא לא מגיע לידי חמאס היה ונשאר המרכיב הקריטי ביותר להכרעת חמאס וניצחון במלחמה. זה חלק בלתי נפרד מהמאמץ המלחמתי והוא חשוב הרבה יותר מעוד אוגדה ועוד מאמץ אש. בלי שנפנים וניישם את זה לא נוכל לנצח".

"אני זועק את זה שנה וחצי, ולדרישתי נכנסה הנחיה חד משמעית כזו לצה"ל בהחלטת קבינט מפורשת שהתקבלה לפני אישור עסקת החטופים האחרונה. אין לי שום טענות לרמטכ"ל. הביקורת שלי היא על ראש הממשלה שלא אוכף את מימוש מדיניות הדרג המדיני על צה"ל. הכנסת סיוע לוגיסטי שמגיע לחמאס זה צעד שאני לא אהיה שותף לו. נקודה! 

"המשך דשדוש צבאי והכנסת סיוע הומניטרי לחמאס כשחטופינו שם - לא אופציה. ראש הממשלה הוא האחראי העליון- פתיחת מערכה להכרעת החמאס, כיבוש עזה והחלת ממשל צבאי זמני עד לפתרון אחר, השבת החטופים והתנעת תוכנית טראמפ או שלממשלה הזו אין זכות קיום, סיכם את דבריו השר, שתקף לאורך הישיבה את ראשי מערכת הביטחון על התנגדותם להרחבת הלחימה".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הציטוטים החריגים מהישיבה

השר ישראל כ"ץ: "הסיוע הבא שייכנס לא יהיה דרך החמאס".

הרמטכ"ל אייל זמיר: "חיילי צה"ל לא יהיו אלה שיחלקו אותו".

שר האוצר סמוטריץ': "עם כל הכבוד, הצבא לא בוחר את משימותיו. אנחנו הגדרנו לכם שאתם צריכים להיערך לזה. אנחנו נגדיר את היעד, ואתם תגדירו איך משלימים אותו. אם אתה לא מסוגל, נביא מישהו שכן מסוגל. אם אתה לא יודע - נמצא מי שיודע".

שרים לסמוטריץ': "תירגע, תוריד טונים. מה קורה לך?".

שר האוצר סמוטריץ': "אנחנו מגדירים שלא נכנס סיוע שיגיע לחמאס, ולא אכפת לי איך. אם אתה לא יודע לעשות את זה, אז תגיד: 'דרג מדיני, אני לא יודע'. הצבא לא בוחר את המשימות שלו בדמוקרטיה".

הקבינט המדיני-ביטחוני בלשכת ראש הממשלה (צילום: קובי גדעון , לע
הקבינט המדיני ביטחוני|צילום: קובי גדעון , לע"מ

השר סמוטריץ' התעמת עם ראש השב"כ, ויצא מהישיבה כשרונן בר החל לדבר תוך שהוא מצהיר שהוא "יוצא לשירותים". כשבר דיבר פעם נוספת, צעק שר האוצר לעברו: "מה זה פה? אין כאן סדר דוברים? אי אפשר שכל אחד מדבר. שמענו כבר את הרמטכ"ל, לא צריך שכולם ידברו. יהיו לך 3 דקות לדבר בחסות בג"ץ אחר כך".

 

לוחמי מילואים (צילום: פלאש 90)
חיילי מילואים. הרחבת הרצועה תדרוש גיוס נוסף של אלפי אנשי מילואים לעוד סבב|צילום: פלאש 90

גם שר המשפטים יריב לוין תקף את דבריו של הרמטכ"ל וטען ש"השיח היה על ריכוז האוכלוסייה באזור אחד לשם הגנתה". לאחר מכן, ראש הממשלה נתניהו החליט לסיים את הדיון, והודיע שביום חמישי הקבינט יתכנס שוב על מנת לקבל החלטות.

שר האוצר סמוטריץ' ושרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק דרשו בקבינט את הרחבת הפעולה ברצועה, והשר אלי כהן התיישר לפי אותו כיוון. למרות הדרישה, גורמים במערכת הביטחון הדגישו את התנגדותם לכך, ואמרו ש"יש למצות את מבצע 'עוז וחרב', ואת המטרה שהגדרנו לייצר מתווה לשחרור חטופים. יש תזוזות ויש תהליך".

העמדה שהציגה מערכת הביטחון בדיון

בישיבת הקבינט אמש כאמור לא התקבלו החלטות, אך בינתיים צה"ל ממליץ למצות את הסיכוי לעסקה - תוך היערכות להרחבת הפעולה ברצועה. במקביל, מופעל לחץ אמריקני גדול על מצרים וחמאס להסכים למתווה וויטקוף. גורמים ששוחחו עם חדשות 12 הבהירו: "המו"מ בשלבים רגישים מאוד".

יש להדגיש שהכרעה של חמאס דורשת גיוס גדול של חיילי מילואים. זו החלטה משמעותית, ולכן נזהרים בשלב הזה לקבל אותה.

ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ
ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל בהערכת מצב ביטחונית|צילום: מעיין טואף, לע"מ

מוקדם יותר אתמול שוחח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם ראש הממשלה נתניהו. אלא שבשיחה ביניהם טראמפ לא הזכיר את סוגיית החטופים הקריטית. "השיחה הייתה טובה. דיברנו על איראן וסוגיית הסחר, אנחנו מסכימים בכל הנושאים", כתב הנשיא האמריקני.

לפני כינוס הקבינט אמש, מסרו משפחות חטופים הצהרה לתקשורת, וקראו לקדם עסקה במהירות.  חנה כהן, דודתה של ענבר הימן שנחטפה ממסיבת הנובה, אמרה בכאב: "בעוד יומיים נציין את יום השואה וענבר עדיין שבויה בעזה. ענבר שלנו ועוד 58 חטופים עדיין בשבי חמאס. איך אפשר לציין יום עצמאות, איך אפשר לחגוג כשהלב שלנו שחור?".