משא ומתן חשאי מתנהל בימים אלה בין אנשי ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין בכירים במפלגות החרדיות בנוגע לחוק הפטור מגיוס – כך פרסמנו אמש (שני) במהדורה המרכזית. זאת לאחר שרבנים העבירו לנתניהו דרישה חד-משמעית לקדם חוק שיפטור את החרדים מגיוס עד חג השבועות, שיחול בעוד כחודש. המגעים מתמקדים בניסיון למצוא תחליף כספי שיאפשר את דחיית הטיפול בסוגיה הרגישה.

המו"מ בין נתניהו לבכירים חרדים על חוק הגיוס

  • הרבנים הבהירו לרה"מ שהם מצפים לחוק גיוס עד חג השבועות
  • רה"מ מבין שבשלב הזה אין לו חוק גיוס שיכול לעבור בקואליציה
  • הניסיון הוא לתגמל כספית את החרדים בתמורה לדחיית העיסוק בחוק
  • המשמעות בשטח: החרדים ימשיכו לא להתגייס ויזכו לתגמול כספי נוסף
חרדי, חייל, צה
צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

ראש הממשלה נתניהו כבר הפנים שאין ביכולתו להעביר חוק גיוס שיניח את דעת כל שותפיו הקואליציוניים. המשא ומתן, שמתנהל מאחורי הקלעים, נועד בראש ובראשונה להבטיח את שרידות הקואליציה לקראת כנס הקיץ של הכנסת, שייפתח בעוד כשבועיים ויימשך כחודשיים.

נתניהו נחוש לשרוד את הכנס הקרוב וההבנה בסביבתו היא שצריך להציע לחרדים תחליף כלשהו שימנע משבר קואליציוני, ולכן הכיוון הוא הגדלה משמעותית של תקציבי עולם התורה.

החרדים ימשיכו לא להתגייס ויזכו לתגמול נוסף

נתניהו מתקשה להיענות לדרישות החרדים בנושאים כמו תוכנית "אופק חדש" למורים או סבסוד מעונות היום, בשל מגבלות משפטיות משמעותיות. הפתרון שמתגבש מתמקד בניסיון לתגמל משמעותית את עולם התורה בתקציבים נוספים.

גיוס חרדים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ארכיון|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

עם זאת, לא כל הרבנים מוכנים לקבל תגמול כספי כתחליף לחוק. הרב לנדאו הבהיר כי הסוגיה הזאת "לא פתירה בכסף", אך זה בדיוק מה שנתניהו מנסה לעשות עכשיו.

המשמעות המעשית של המהלכים הנוכחיים היא המשך המצב הקיים, שבו הצעירים החרדים אינם מתגייסים לצה"ל. כל עוד הממשלה לא מפשילה שרוולים ודואגת שיהיו סנקציות ויהיה שינוי משמעותי בשטח, חרדים ימשיכו לא להתגייס, ובמקביל בוחנים אפשרות לתת להם סכומים גדולים נוספים.

אסטרטגיית משיכת זמן

בינתיים, מטרתו העיקרית של נתניהו היא להבטיח את שרידות הממשלה לעוד כמה שבועות. אחרי המושב הקרוב תגיע פגרת קיץ ארוכה של שבועות רבים, ואחריה כבר ברור שמתקרבים לבחירות והקואליציה תתפרק.

כל זאת קורה דווקא ערב יום הזיכרון, כשהקריאה לנשיאה שווה בנטל נשמעת יותר מתמיד. בזמן שהציבור מצפה לשינוי אמיתי בסוגיית הגיוס, הממשלה פועלת בדיוק בכיוון ההפוך – בניסיון לדחות את ההכרעה ולתגמל כספית את מי שאינם משרתים.

הדיווח על המשא ומתן עורר ביקורת חריפה בקרב ראשי האופוזיציה. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף: "במקום לקחת כסף ממי שלא מתגייס - נתניהו מנסה לתת כסף לחרדים כדי שלא יתגייסו. הכול כדי לשרוד פוליטית. ראש הממשלה, איך אתה מסתכל ללוחמים שלנו בעיניים?".

גנץ: "נעצור את הטירוף הזה"

גנץ פנה גם לחברי הקואליציה: "חברי הליכוד והציונות הדתית - איך אתם נותנים למחדל הזה להימשך? עם ישראל חזק מהפוליטיקה הזולה הזו. את הטירוף הזה אנחנו נעצור ונתקן".

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הגיב בחריפות: "המשא ומתן בין נתניהו לחרדים על חוק הגיוס – כמו תמיד, יגמר בכסף. נתניהו מנסה שוב לקנות שקט פוליטי בכסף רב, אותה שיטה שכבר הובילה את ישראל לאסון הנוראי ביותר בתולדות המדינה".

ליברמן הוסיף: "אותם דפוסי פעולה, אותם אנשים, אותו ניהול כושל. אם לא נעצור אותם - האסון הבא הוא רק עניין של זמן".

ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) הצהיר כי האופוזיציה "תיאבק בכל ניסיון להעביר תקציבים למשתמטים החרדים". לדבריו, "מדובר במכירת חיסול של החברה הישראלית, בבגידה נוספת במשרתי המילואים ובמעמד הביניים הישראלי". בליאק הבטיח כי יעשו שימוש בכל הכלים העומדים לרשותם, כולל פנייה לבג"ץ.