אחרי הארכת בג"ץ - רונן בר הגיש את תצהירו לביהמ"ש. למרות הלחץ של לשכת נתניהו על ראש השב"כ רונן בר שלא להגיש את תצהיר המשפט על נסיבות ניסיון הדחתו, הוא הגיש אותו הבוקר, מעט לפני השעה 12:00, המועד האחרון שבו הותר לו. לשכת ראש הממשלה: רונן בר הגיש היום לבית המשפט העליון תצהיר שקר, שיופרך בפירוט בזמן הקרוב. חכו להמשך. לתצהיר הגלוי של ראש השב"כ רונן בר

בתצהירו הגלוי לביהמ"ש כתב בר כי התצהיר מוגש למרות המחיר הכבוד שהשב"כ והוא באופן אישי משלמים, ובצל "חשש כבד ליכולת של ראשי השירות הבאים לשמור על ממלכתיות הארגון". בר התייחס לכמה נושאים ובהם הדחתו מצוות המו"מ, משפט נתניהו, ההפגנות והחקירות הפליליות, וכתב כי פירוט הוצג בתצהיר החסוי.

עיקרי הטענות של רונן בר
עיקרי הטענות של רונן בר

ההפגנות והאפשרות ל"משבר חוקתי"

  • "סירבתי להפעיל את סמכויות השב"כ באופן החורג מייעודו ותפקידו ובוודאי שלא באופן שעלול לפגוע בזכות המחאה הלגיטימית".
  • "בקשות של רה"מ לפעול בניגוד לתבחינים שקבע השב"כ (לאורם יופעלו סמכויות השירות) - נענו בסירוב".
  • "במקרים לא מעטים ביקש רה"מ לדון בנושאים הקשורים בנושאים אלה בסיומן של פגישות העבודה, ולאחר שביקש את המזכיר הצבאי ואת הקלדנית המפעילה את מכשיר ההקלטה לצאת מהחדר במטרה ברורה כי חילופי הדברים בעניין זה לא יתועדו".
  • "ראש הממשלה התבטא באוזניי לא אחת באופן שביקש לבסס את ציפייתו כי השב"כ יפעל מול אזרחים המעורבים בפעילות מחאה והפגנות אל מול הממשלה. נדרשתי להעביר פרטים באשר לזהותם של אזרחים ישראלים, פעילי מחאה, שעקבו אחרי מושאי אבטחה, הובהרה לי הציפייה לפיקוח אחרי 'מממני מחאות'".
  • "הובהר לי שככל שיתקיים משבר חוקתי - עליי לציית לראש הממשלה ולא לבג"ץ. פירוט הדברים המלא יעשה במסגרת התצהיר החסוי".

משפט נתניהו

  • "ראש הממשלה לחץ עליי, באופן חריג וחוזר ונשנה, כדי שאתן הנחייה כי עליו להתנהל בדרך שאינה מאפשרת מדפסיות, פומביות וחשיפה למתקפת טילים, באופן שבפועל אינו מאפשר את ניהול המשפט".
  • "נעשה ניסיון לכפות עליי נוסח של חוות דעת מקצועית לכאורה שנוסחה על ידי ראש הממשלה או מי מטעמו והועברה אלי תוך שנדרשתי להציגה כנייר עמדה מטעם ראש השב"כ".

החקירות הפליליות

  • "מתעוררים חשדות כבדים ביותר ביחס לפגיעה חמורה בביטחון המדינה, בדגש, בחקירה השנייה (קטארגייט) - על פגיעה במו"מ לשחרור החטופים, חיזוק החמאס ופגיעה ביחסיה של ישראל עם מצרים".
  • "מסע ההסתה בנושא שליווה ומלווה את שתי החקירות הרגישות הללו, נגדי ונגד אלו האמונים על שמירה על סודות המדינה ממחיש את הקשר בין עיתוי פתיחת החקירות בנושא לפיטוריי".

ההדחה מצוות המו"מ

  • "הופתעתי להיות מוזמן לפגישה שבה עודכנתי על הדחתי מהצוות במקביל לדרישה פתאומית להגשת התחקיר".
  • "העיתוי להדחה זו, בזמן חזרת חטופים משלב א' וסמוך לפני הצורך להתחיל בשיח על מתווה שלב ב', הפתיע עוד יותר".
  • "מכיוון שכל העושים בנושא לרבות רה"מ ואנשי לשכתו הכירו את תפקידו המכריע של השירות בהגעה להסכם והסיכון בהתאם כי הדחתי מהצוות תפגע באפשרות להגיע להסכם נוסף, הערכתי כי קיים מניע אחר להדחה מהצוות".

"לו"ז הפיטורים" 

  • "טענת האי-אמון כביכול קשורה קשר הדוק לאירועים שונים בתכלית מאלו עליהם מצהיר רה"מ ועיקרם סירובי להיענות ללחץ שהפעיל ראש הממשלה בעניין רתימת חוות דעת השב"כ לטובת השפעה על סוגיות הקשורות באפשרות לקיים את עדותו במשפטו; לאחר מכן החקירות שהחלו ונגעו לגורמים מסביבתו הקרובה של רה"מ שהיו ועודן לצנינים בעיני רה"מ, בתחקיר השב"כ ממנו עלה הצורך לבחינת המדיניות הביטחונית-מדינית שהובילה להקמת צבא חמאס ול-7 באוקטובר".
  • "בעמדה שהפניתי לשרי הממשלה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לטובת בחינה ותיקון בכל הרמות של הכשלים שהביאו לאסון הגדול שבא על מדינתו וכדי למנוע את הישנותה, רצף אירועים זה הוא שהביא למפנה ביחסו של רה"מ אליי והוא ורק הוא עומד ביסוד הדרישה להפסקת כהונתי".
  • "אין זה במקרה שנשמעו עד כה כמה גרסאות שונות מפי הממשלה ומייצגיה ביחס למועד תחילתו של 'חוסר האמון' כביכול. חלקן התמקד בחודשים האחרונים, חלקן החל מיום 7 באוקטובר ואף נשמעה טענה כי חוסר האמון החל עוד הרבה קודם לכן. זאת, שעה שטענה זו לא נשמעה באוזניי כלל עד למועד שבו הודיע לי רה"מ על ההחלטה להפסיק את כהונתי, וגם אז - ללא הסבר".

טבח 7.10 והטענות שהשב"כ "הסתיר מידע מרה"מ"

  • "טענות אלו הן שקר ומהוות לא פחות מהסתה ממוסדת נגדי ונגד הארגון".
  • "בשנת 2023 התריע השב"כ בעוצמה בפני הדרג המדיני על ההחמרה במצב הביטחוני, ובפרט כי 'האויבים מזהים שעת כושר' למראה הקרע בחברה הישראלית וכי אנו עלולים למצוא עצמנו ב'סופה מושלמת'".
  • "בהתאם, בחודש אפריל 2023, הומלץ לבצע מהלך תקיף ממוקד לבלום את הכרסום במאזן ההרתעה. ערב ההצבעה על עילת הסבירות מסרתי לרה"מ כי אני מחויב לשקף בפניו את חומרת המצב הביטחוני, וזאת בהקבלה ל'התרעה למלחמה', אמירה תקדימית וחריגה ביותר שעה שהיא נשמעת מפי ראש השב"כ".
  • "בליל 7 באוקטובר השב"כ הוא זה שהעיר את המערכת כולה. בדרגי עבודה בשלבים מוקדים של הלילה ואף קודם לכך, ובמהלך הלילה את הדרגים הבכירים".
  • "השב"כ הפיץ בשעה 3:03 התרעה לכלל הגופים, המלמדת על הערכות חריגה ואפשרות לכוונות התקפיות של חמאס. אציין כי מדרג ההתרעה היה שגוי ומהווה כשל של השב"כ".
  • "בשעה 5:15, לצד ההנחיות השונות, הנחיתי לעדכן את מזכירו הצבאי של רה"מ".
  • "המתקפה לא 'תואמה על ידינו', צוותינו לא 'נשלחו כדי לחלץ עובדים של השב"כ, ובלילה לא 'הוסתר דבר, לא מהמערכת הביטחונית ולא מרה"מ'. ההפך הוא הנכון. מכאן אני יכול רק להסיק שזהו ניסיון להסיט את השיח הדורש ליבון, מבירור הסיבות המדיניות-ביטחוניות אשר הובילו לטבח".

מועד סיום הכהונה וסיכום התצהיר

  • "לא בלב קל פרסתי בפני בית המשפט את המפורט לעיל. מזה קרוב ל-35 אני משרת את מדינת ישראל, החל משירותי הצבאי, דרך שנותיי הרבות בשב"כ ועד היום. איני מורגל בהליכים משפטיים, העיסוק בכך אינו פשוט עוברי והוא כרוך במחירים משמעותיים לשב"כ ולי".
  • "אולם בסיטואציה שנוצרה, ומתוך דאגה עמוקה למדינת ישראל בכלל וליכולת התפקוד של השב"כ בפרט, ראיתי כחובתי להביא בפני כב' בית המשפט באופן מלא ובפני הציבור את השתלשלות הדברים לאשורה. זו חובתי כלפי מי שיבואו אחריי, כך שתישמר יכולתם למלא את תפקידם במקצועיות, בממלכתיות, ובתוך הקפדה על כך שסמכויות השירות וכליו ישמשו למטרות שלשמן הן נועדו בלבד, ולטובת הצגת קו ברור בין אמון הנדרש במערכת דמוקרטיות לבין נאמנות שמאפיינת משטרים אחרים".
  • "לטעמי, התיעוד התמציתי בתצהיר זה, ובמיוחד הפירוט שהוצג במסגרת התצהיר החסוי, מבהירים היטב דברים אלה. מטרתי היא להבהיר את אשר נדרש מראש שירות הפועל רק בהתאם לחוק, וכמה מסוכן המצב שבו חרב פיטוריו, ללא הליך כדין, תרחף מנגד. רצף האירועים המוצג בתצהיר החסוי מלמד על כך שמניעים שאינם מקצועיים ואינם ענייניים הם אלה שהובילו להחלטה על סיום כהונתי".
  • "כל האמור לעיל, והחשיבות הרבה שאני רואה בקביעה שיפוטית באשר למהות תפקידו של ראש השב"כ, אינו גורע דבר מהחלטתי לממש את אחריותי. בזמן הקרוב אודיע על מועד בו אסיים את תפקידי, אך כאמור, חשיבותה של ההכרעה בפני כבודכם חורגת בעייני בהרבה מענייני הפרטי, ותשפיע על יכולתו של השירות לעמוד בייעודו ובתפקידו לטווח הארוך". 

כאמור, הלחצים מלשכת נתניהו לא נשאו פרי ובר הגיש את התצהיר היום. מכאן צפוי בית המשפט להכריע בעתירות שהוגשו בעניין. אמש דווח בכאן 11 על הלחצים שמפעילה לשכת ראש הממשלה וההצעה שהעבירו לראש השב"כ כדי שיימנע מהגשת תצהיר: פרישה מוסכמת ומעורבות בבחירת מחליף. אחת האפשרויות שעלו היא שהמחליף של בר יהיה אחד משני סגניו, ביניהם מ', נציג הארגון בשיחות המשא ומתן לשחרור החטופים.

הדיון בבג
הדיון בבג"ץ על הדחת ראש השב"כ|צילום: לע"מ

ראש השב"כ היה צריך להגיש את התצהיר בעניין נסיבות ניסיון הדחתו עד אתמול אך ביקש מבית המשפט לקבל ארכה. השופטים ביקרו את הבקשה, אך אישרו כי התצהיר יוגש עד היום בשעה 12:00. "חרף פרק הזמן הקצר של הארכה המבוקשת, הדעת אינה נוחה מהגשת הבקשה ללא פירוט מתאים של הטעמים לה, ובהתחשב בפרק הזמן שניתן לעריכת התצהיר", כתבו השופטים בהחלטתם. "מטעמים מעשיים גרידא, ראינו להיעתר לבקשה באופן חלקי בלבד".

הבקשה שהוגשה לבג
בקשת הארכה שהגיש בר לבג"ץ

במשך שבועות המתיחות בין ראש הממשלה לבין ראש הארגון גוברת, והגיעה לשיאה בהחלטת הממשלה להדיח את בר, החלטה שהוקפאה בהוראת בג"ץ והובילה למשבר חריף. בהצהרה לתקשורת הזהיר ראש האופוזיציה לפיד מפני רצח פוליטי והציג איומים על חייו של רונן בר: "האיומים הרבים ביותר הם נגד ראש השב"כ".

הצהרת יאיר לפיד (צילום: לע
הצהרת לפיד|צילום: לע"מ

לפיד הקריא שורה של תגובות קשות מהרשתות החברתיות נגד ראש השב"כ, כולל קריאות להוצאה להורג ואיומים על חייו: "יוסי אוחיון כותב: 'זה הבוגד הכי גדול שהיה בכל ההיסטוריה של העם היהודי'; ליאור נהוראי חייט כותב: 'ללא ספק. תליה'; מיה כותבת: 'הוצאה להורג זו מתנה בשבילך… אתה צריך לסבול עד יומך האחרון'".