היועצת המשפטית לממשלה הגישה היום (ראשון) את חוות דעתה על הצעת החוק לפיצול תפקיד היועמ"ש. היא הביעה את התנגדותה להצעה ואמרה כי מדובר ב"שינוי משטרי שמקודם באופן חפוז וישנו חשש כבד שנועד לקדם אינטרסים פרסונליים כבדי משקל". החוק אושר לקריאה טרומית.

הצעת החוק המדוברת מבקשת לשנות את אחריות התפקיד ולפצל אותו כך שנושא אכיפת החוק הפלילי כלפי חברי הממשלה וחברי הכנסת תועבר ממנו אל פרקליט המדינה. בנוסף דורש שיידרש אישור של ועדה מיוחדת הכוללת שופט ביהמ"ש עליון בדימוס, יועמ"ש לשעבר וסנגור מהמגזר הפרטי.

טקס השבעת שופטים בבית הנשיא (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
יריב לוין, ארכיון|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

היועמ"שית: "הצעת החוק - חלק מהרפורמה המשפטית"

בהרב-מיארה הודיעה כי היא מתנגדת להצעה הזאת וטוענת כי היא נגועה באינטרסים פרסונליים. "ההצעה מהווה שינוי משטרי שמקודם באופן חפוז, ללא ביצוע עבודת מטה, מבלי להיוועץ בגורמים רלוונטיים", כתבה. ומפאת חשש כבד שאלה נועדו לקדם אינטרסים כבדי משקל הנוגעים לקיומם של הליכים פליליים וחקירות פליליות המתנהלים ולזהותה של התובעת".

לדבריה, ההצעה מבקשת לשנות מהיסוד את מוסד היועצת המשפטית לממשלה, כפי שעוצב לאורך השנים - בחקיקה, בהחלטות ממשלה, בפסיקה ועוד. "שילוב 'כובעיה' של היועצת המשפטית לממשלה, כמי שאמונה הן על התביעה הכללית והן על הייעוץ המשפטי לרשות המבצעת, נועד לאפשר לה לממש באופן יעיל וממשי את תפקידה
בשמירה על שלטון החוק ומשמש ערובה חשובה לכך" נכתב.

"הצעות החוק צפויות להביא להחלשה משמעותית של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה ושל מערך התביעה הכללית
כאחד, שכן הן פוגעות בהיררכיה של המערכת ויוצרות שתי מערכות נפרדות בעלות סמכויות חופפות בחלקן" הוסיפה. "הצעות החוק, בעיתוי בו הן מועלות, הן חלק מהרפורמה המשפטית – מהלך רחב המכוון להחלשת הערובות לשמירה על העקרונות המשטריים הדמוקרטיים, לשמירה על שלטון החוק ולהסרת מגבלות חוקיות המוטלות על השלטון".

עו
עו"ד גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ארכיון|צילום: ערוץ הכנסת

שר המשפטים: "אם הייתה לה טיפת אינטגריטי - היא הייתה מתפטרת"

ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק לקריאה טרומית. בדיון שנערך בוועדה, השרה סילמן טענה כי היועמ"שית הסכימה עם מינויה לפיצול התפקיד. ד"ר גיל לימון, המשנה ליועמ"שית לעומת זאת טען כי אינו זוכר דבר כזה. יריב לוין הציע לבדוק את זה בוואטסאפ. 

במהלך הדיון בחר קרעי להתנגד להמהלך בטענה שקודם יש להשלים את הפיטורים של גלי בהרב-מיארה ולאחר מכן לקדם את החקיקה בדבר פיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה. לוין אמר בדיון כי החלפת היועצת חייב לקרות הרבה לפני סיום הליכי החקיקה בעניין הפיצול והוסיף: "אם הייתה לה טיפת אינטגריטי היא הייתה מתפטרת בעמדה מיד".