ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו אמר היום (חמישי) על רקע אישור שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים כי "ישראל בתהליך הרסני". בדברים שנשא פרדו בכנס דגן במכללה האקדמית נתניה: "יש במלחמה 8 חזיתות. ל-7 אין שום מטרה ולאחרונה והפנימית יש - שינוי המשטר".
"התנהלות נתניהו שמסרב להקים ועדת חקירה ממלכתית, מביאה לסכנה ברורה ומיידית למדינת ישראל", אמר. "אנחנו נמצאים בתהליך הרסני מסיבי שבו לוקחים את הפלא שנקרא מדינת ישראל – ופועלים להשמידו".
על החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ למנוע מהשר ומהרמטכ"ל משה יעלון לדבר בבסיס צה"ל, אמר: "התבשרנו אתמול שלא יהיה כינוס בהשתתפותו של בוגי יעלון, בבסיס צה"לי. אותו שר ביטחון שקיבל את ההחלטה יושב בממשלה עם עבריין מורשע בטרור. זה מזכיר לי כל מיני מעשים שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עושה בימים אלה. אני שואל עצמי היום – האם בקרוב ייאסר עליי ושכמותיי להופיע בציבור? לא ניתן להוציא זאת מכלל אפשרות".

"כיום, האיום הגדול ביותר על ישראל הוא לא איראן - אלא בתוך הבית, פנימי", המשיך פרדו. "בחירתו של נתניהו לקדם את ההפיכה המשטרית הייתה מהגורמים שהביאו ל-7.10. נתניהו בחר בפירוק המסגרת הרופפת שהובילו אותנו במשך 77 שנים. לו מאיר דגן היה נוכח פה היום, הוא היה עומד בראש תנועת המחאה. הוא היה מתפלץ מאימה מול מה שקורה פה".
פרדו תקף: "מנהיג שלא מבין אחריות מהי ומגיע לעמדת הנהגה בכירה, מביא אסון והוא תמיד נעדר מצפון או מצפן. האם יודח מתפקידו בטרם יגרום לאסון, כאשר מחיר השיקום קשה עד בלתי אפשרי? כיוון שעל כס רה"מ יושב מנהיג שמושג האחריות האישית זר לו לחלוטין, ותפיסתו אינה מכירה בכך שהיא אחראית לכשל ומחדל".
ראש המוסד לשעבר התייחס גם לוועדת החקירה שנתניהו לא הקים לגבי אסון מירון: "רה"מ נתניהו סירב להקים ועדת חקירה ממלכתית ורק בחירות שהביאו את בנט להיות רה"מ הביאו לפתיחת ועדת חקירה ממלכתית, שקבעה כי נתניהו נושא באחריות אישית לאסון. נו, אז מה? ונתניהו התעלם".
"התנהלות נתניהו שמסרב להקים ועדת חקירה ממלכתית מביאה לסכנה ברורה ומידית למדינת ישראל. לממשלת ישראל אין שום אסטרטגיה ושום מטרה בניהול המלחמה. אכן, יש 8 חזיתות – ל-7 מהן אין שום מטרה. ולאחת, הפנימית, יש מטרה, שינוי המשטר".
גם השופט בדימוס פרופ' אליקים רובינשטיין, שהיה המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר, נאם בכנס דגן. על המהפכה המשפטית ואישור החוק הבוקר אמר: "ההחלטה של היום היא מהלומת מחץ – סכין בלב הדמוקרטיה. אנו חווים עיוות בל יסולא של המצב בהקשר הלאומי, ההיסטורי והציבורי. המלחמה נמשכת, החטופים במנהרות וביקום אחר, והממשלה והקואליציה מתעסקות במערכת המשפטית. זהו יום קודר בעיניי. מדובר בפגיעה מקצועית במדינה, ולא בהיבט פוליטי".

"הסיסמה 'ביחד ננצח' נראית לי אירונית. דיברו על הקפאת ההפיכה השיפוטית לעת מלחמה, אך המלחמה נמשכת, השתמטות החרדים נמשכת, גם השיסוע, ובהאג ובאו"ם מחככים ידיים בהנאה – אבל בממשלה, מתעסקים במשפט", תקף המשנה לנשיאת העליון לשעבר. "המשמעות העיקרית של ההפיכה המשפטית, והיום זה בא לידי ביטוי בפוליטיזציה מוגברת של השפיטה, שלא תתרום לאיכותה. הקואליציה עושה כל מאמץ להרוס את הבניין, ועדיין לא התייחסתי להיבטים הכלכליים והלאומיים".
פרופ' רובינשטיין התייחס גם להדחה של ראש השב"כ, ולהדחה הצפויה של היועמ"שית: "אין ספק שראש השב"כ צריך ללכת, אך ההנמקה להדחתו בגלל האירועים אירונית. הממשלה מסרבת לקבל אחריות למחדל. הם מבקשים להמתין עד אחרי המלחמה ולא מוכנים לוועדת חקירה ממלכתית, אך בכל הנוגע לשפיטה – זה לא יחכה. ראש השב"כ צריך ללכת, הוא גם אמר זאת בעצמו, אך הוא זכאי לשימוע הוגן ולא לגיליוטינה".
"היועמ"שית מקיימת את תפקידה בנאמנות", המשיך רובינשטיין. "היא מציבה מראה בפני הממשלה כשהיא מבקשת לעשות משהו לא חוקי. יש בלבול – במקום להתמקד באויב ובהשבת החטופים, מצאו אויב חדש: המערכת המשפטית. עבורי, לומר את הדברים הללו – זה טראומטי".
חבר הכנסת והרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט התייחס לחקיקה של הכנסת בכנס דגן במכללה האקדמית נתניה: "זו איוולת מנהיגותית לקדם חוקים לשינוי הוועדה לבחירת שופטים וחוק פטור מגיוס, בזמן שנשלחים צווים ל-400 אלף. יש סיבה גדולה לדאגה כאשר מנהיגות אינה מקדמת חוק גיוס שוויוני".

איזנקוט התייחס למתקפת 7 באוקטובר והקשר בין הטבח לשסע בחברה: "חודש וחצי לפני המלחמה יצאו שתי התרעות אסטרטגיות של אמ"ן שהצביעו על כך שהסביבה האסטרטגית מזהה חולשה בישראל. שישה שבועות לפני הטבח שלחתי מכתב לראש הממשלה ובו הצבעתי בפניו על השסע העמוק בחברה הישראלית עם אמירה של 'עצור מיד' את כל התהליכים האלה שמחלישים את מדינת ישראל". חבר הכנסת הודה: "לא צפיתי את אותה המתקפה האכזרית שהייתה. הסתכלתי יותר על הצפון".