צילום: יצרן (צילום: ספורט 5)
צילום: יצרן|צילום: ספורט 5
לא מעט מאפיינים הגיעו מרכב הקונספט שהוצג לפני חצי שנה (צילום: ספורט 5)
לא מעט מאפיינים הגיעו מרכב הקונספט שהוצג לפני חצי שנה|צילום: ספורט 5
הג'יפון הקומפקטי של סיטרואן, C5 איירקרוס, הוצג לראשונה לשוק הסיני ב-2017 ורק אחרי כשנתיים הגיע לשוק האירופאי ואלינו. השם C5 שהוצמד למכונית המנהלים דבק בו לא מפאת גודלו, שכן הוא מבוסס על משפחתית (בדומה למרבית ה-C-SUV), אלא מאחר ובסיטרואן רצו להדגיש את אחד המאפיינים החשובים שלהם, הנוחות, אך לא כי הותקנה בו מערכת המתלים ההידראולית (והמסובכת) של ה-C5, אלא מאחר והותקנו בו לראשונה מערך מתלים פשוט יותר, עם בולמים הידראוליים פרוגרסיביים בעלי כריות שיכוך שמעדנות את פתיחת וסגירת הבולם.

כעת, חשפה סיטרואן את הדור השני של הג'יפון הקומפקטי, ובדומה לפיג'ו 008, ואופל גרנדלנד החדשים שכבר הושקו, גם ה-C5 איירקרוס החדש מבוסס פלטפורמת STLA Medium ובהתאם יציע יחידות הנעה דומות: מיקרו-היברידי, פלאג-אין וגם הנעה חשמלית מלאה. מקבוצת לובינסקי, יבואנית סיטרואן בישראל, נמסר כי ה-C5 החדש צפוי להגיע ארצה ברבעון השלישי של השנה, כמו גם האח הקטן C3 איירקרוס בדור חדש. 

אגב, ה-C5 איירקרוס (המחודשת) העלתה על כבישי ישראל ברבעון הראשון של השנה 29 יחידות, ואת 2024 סיימה עם 421 מסירות. אם כך, תקווה היבואנית שהדור החדש יביא עימו גם רוח חדשה וזה מה שצריך לדעת על האיירקרוס החדש.
הדור החדש מציג צמיחה בממדים (צילום: ספורט 5)
הדור החדש מציג צמיחה בממדים|צילום: ספורט 5
עיצוב וממדים
העיצוב החיצוני לוקח את שפת העיצוב העדכנית של סיטרואן צעד אחד קדימה עם לא מעט מאפיינים שהגיעו מרכב הקונספט שהוצג לפני כחצי שנה. המבנה הכללי מזכיר את אופל גרנדלנד, כמעט סטיישני שכזה (לעומת הגג המשתפל ב-3008), כאשר בחזית נפגוש בתאורה צרה עם חתימת תאורה של תאורת היום השוכנת גם בתוך הפנסים הראשיים והצרים מבעבר וגם בתוך הפגוש. אגב, תאורת המטריקס-לד מזהה גם תמרורים ומפחיתה את התאורה עליהם כדי למנוע סנוור הנהג. דגשים שונים בשחור בצידי הפגוש ובין הפנסים וסבכה תחתונה מחורצת, כל אלו הגיעו ישירות מדגם הקונספט.

בפרופיל נבחין גם כן באותו סגנון קו עם דגשים שונים בבתי הגלגלים שקיבלו גם קשתות בתי גלגלים מפלסטיק שחור ומעיין "סנפיר" בקצה הפנימי שיקל את הניקיון מהתזות שונות מהגלגלים. החישוקים מעוצבים, עד "20 לראשונה בסיטרואן, וללא ברגים חשופים אלא כיסוי גדול שמסתיר את חמשת הברגים. אפרופו דגם הקונספט, ידית הפתיחה הנסתרות דווקא לא הגיעו. מה שכן הוא עיצוב יחידות התאורה האחוריות, המסודרות במעיין שלוש קומות לא סימטריות ובנוסף גם בולטות ואינן בקו אחיד.

ה-C5 איירקרוס החדש מציג צמיחה בממדים, כאשר אורכה עומד על 4.65 מ' (+15 ס"מ), רוחבה עומד על 1.90 מ', גובהה עומד על 1.66 מ' ובסיס הגלגלים עומד על 2.78 מ' (+6 ס"מ). מרווח הגחון נאה עם 20 ס"מ ואילו נפח תא המטען בכל יחידות ההנעה עומד על 651 ליטר, שהם לכאורה שיפור של כ-70 ליטר, אך בדור הקודם ניתן היה להזיז את המושב האחורי על מסילה ולקבל נפח של עד 720 ליטר.
לא הסיטרואן שאתם מכירים. בעצם... למה למקם את מחזיקי הכוסות מאחורי  (צילום: ספורט 5)
לא הסיטרואן שאתם מכירים. בעצם... למה למקם את מחזיקי הכוסות מאחורי מסך המולטימדיה?!|צילום: ספורט 5
תא נוסעים וטכנולוגיה
לשפת העיצוב של תא הנוסעים קוראים בסיטרואן C-Zen Lounge כאשר הטכנולוגיה מקיפה את הנהג ומסך המגע האנכי במרכז בסגנון "מפל", הגדול ביותר שהוצע, כך לפי סיטרואן, אך באופן לא ברור היצרנית לא פרסמה את גודלו... למולטימדיה מערכת הפעלה חדשה ומתקדמת בעלת Chat GPT, קישוריות אלחוטיות לנייד, והתאמה אישית רחבה – במרכז המסך מספר דפים ובכל אחד ניתן למקם עד 16 פריטים, כמו גם פס עליון קבוע עם קיצורי דרך וכן ישנה גישה ישירה לבקרת האקלים ומערכת ניווט תלת ממדית ואפשרות ליצירת 8 פרופילי נהג שונים.

עוד נמצא כאן קונסולה מרכזית גבוהה שמשום מה בחרו בסיטרואן למקם את מחזיקי הכוסות דווקא בתחתית ומאחורי מסך המולטימדיה (כי בכל, סיטרואן...). יש כאן לוח מחוונים דיגיטלי "10 הניתן גם הוא להתאמה אישית, תצוגה עילית צבעונית, תאורת אווירה מורחבת, "מושבי ספה" - מושבי הנוחות המשודרגים (Advanced Comfort), אלו בעלי תוספת ספוג מוקצף ייחודי, יוצעו בהתאם לרמות הגימור וכוללים חימום, אוורור ו-5 תוכניות עיסוי. המושבים האחוריים ניתנים להטיה מ-21 ל-33 מעלות וברמות הגימור הגבוהות הם גם מחוממים, אך לא נפגוש עוד את שלושת המושבים הנפרדים, וחבל.

בסיטרואן לא מוותרים על הנוחות והדור החדש של ה-C5 איירקרוס ימשיך להציע את מערך המתלים הפרוגרסיביים שהוצע לראשונה בדור הראשון ולאחר מכן הגיע גם למתיחת הפנים של ה-C4 קקטוס ולדור השלישי של ה-C4. 

בתחום הבטיחות ישנו מערך Drive Assist 2.0 הכולל את כל המערכות המקובלות וכן בקרת שיוט אדפטיבית ואפשרות למעבר נתיב חצי-אוטומטי, התרעת רכב בשטח מת בעלת רדאר ועד טווח של 75 מ', התרעת תנועה חוצה מאחור, מצלמה פנימית לניטור הנהג, מצלמות היקפיות ועוד.
בנזין מיקרו-היברידי, פלאג-אין וגם חשמל עם טווח של עד 680 ק“מ (צילום: ספורט 5)
בנזין מיקרו-היברידי, פלאג-אין וגם חשמל עם טווח של עד 680 ק“מ|צילום: ספורט 5
יחידות הנעה וביצועים
ל-C5 איירקרוס החדש שלוש יחידות הנעה. המנוע הבסיסי הינו ה-1.2 ליטר החדש, המוכר מפיג'ו 3008 המשווק כבר בישראל. למנוע הבנזין (136 כ"ס) תמיכה מיקרו-היברידית והספק משולב של 145 כ"ס. המנוע משודך לתיבה כפולת מצמדים עם 6 הילוכים. על-פי היצרנית תוכלו להגיע ל-950 ק"מ משולבים על מיכל דלק בודד.

גרסת הפלאג-אין עושה שימוש במנוע טורבו-בנזין בנפח 1.6 ליטר (150 כ"ס) לצד מנוע חשמלי (125 כ"ס), כשההספק המשולב עומד על 195 כ"ס. ליחידת הנעה זו תיבת כפולת מצמדים עם 7 הילוכים המשולבת עם המנוע החשמלי. סוללת 21 קוט"ש מאפשרת טווח נסיעה חשמלי משולב של 86 ק"מ, וקצת יותר מ-100 ק"מ בנסיעה עירונית. טעינה ב-3.7 קילוואט אורכת 5 שעות ורבע, ואילו עם מטען 7.4 קילוואט תמתינו שעתיים ו-55 דקות (0%-100%).
וכאמור, בדומה לאח הצרפתי והגרמני, גם כאן תוצע הנעה חשמלית מלאה, כאשר בגרסת הבסיס סוללה בקיבולת 73 קוט"ש (נטו) המאפשרת טווח נסיעה של 520 ק"מ. סוללה זו מספקת אנרגיה למנוע יחיד בהספק של 210 כ"ס. לגרסת הטווח המוגדל סוללה בקיבולת של 97 קוט"ש (נטו) המאפשרת טווח נסיעה מרשים של 680 ק"מ ומספקת את החשמל למנוע בהספק 230 כ"ס.

לשתי הגרסאות מטען פנימי 11 קילוואט וטעינה מהירה בהספק של 160 קילוואט. זמני הטעינה עומדים על 4 שעות וחצי או 30 דקות לסוללת ה-73 קוט"ש, ו-6 שעות וחצי או 27 דקות בטעינה מהירה לסוללת ה-97 קוט"ש. החל משנת 2026 תוצע גם טכנולוגיית V2L ובנוסף גם מטען פנימי 22 קילוואט שיוכל להטעין 160 ק"מ ב-10 דקות.

לנהג אפשרות בחירה בין כמה מצבי נהיגה, כמו גם במצב "רגיל" מסופק קצת פחות כוח בהתאם לעוצמת הלחיצה על דוושת ההאצה (0%-70%), במצב "ספורט" מלוא הכוח זמין תמיד, ובמצב "חיסכון" מוגבלת זמינות הכוח המרבי וגם השימוש בחימום ובמיזוג, וזאת לטובת מיקסום טווח הנסיעה. כמו כן ישנן 3 רמות של בלימה רגנרגטיבית (בשתיים הגבוהות גם נדלקים אורות הבלם).