פרסום ראשון. היום (שני) יחנכו שר התרבות והספורט מיקי זוהר ושר החינוך יואב קיש, יחד עם ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, את התוכנית הלאומית למבדקי התאמה ספורטיביים לתלמידי כיתות ג'–ד', בהיכל הספורט העירוני באשקלון. באירוע ישתתפו מאות תלמידות ותלמידים מעשרה בתי ספר בעיר.
התוכנית, יוזמה משותפת של משרד התרבות והספורט, משרד החינוך והתאחדות הספורט לבתי הספר – זרוע הביצוע של הפיקוח על החינוך הגופני – נועדה לחשוף ילדים בגיל בית הספר היסודי למגוון פעילויות ספורטיביות, לאפשר זיהוי של תחומים מתאימים אישית ולהכווין אותם למצוינות ספורטיבית. במסגרת התוכנית, מתקיימים מבדקים בבית הספר, בהובלת מורות ומורים לחינוך גופני, וכוללים חמישה ענפי ספורט: קפיצה למרחק מהמקום, זריקת כדור בישיבה, טי-טסט (זריזות ומהירות), שיווי משקל וגמישות. הנתונים מוזנים למערכת ניתוח מתקדמת, המבוססת על מאגר עולמי עם יותר ממיליון נבדקים בגילים דומים.

כל תלמיד ותלמידה מקבלים דו"ח אישי הכולל ניתוח מקצועי של יכולותיהם הגופניות והמלצה על חמישה ענפי ספורט המתאימים להם. ההורים מקבלים את תוצאות המבדקים בצירוף מכתב המלצה הכולל חוגים זמינים ברשות המקומית. באמצעות התאמה אישית, התוכנית מעודדת פעילות גופנית ואורח חיים בריא, מרחיבה את מעגל העוסקים בספורט ומטפחת את דור העתיד של הספורט הישראלי.
"אחד הדברים שהכי חשובים לי הוא, קודם כל, לעודד ילדים לעסוק בפעילות גופנית, ושנית, לעזור להם לגלות את מקורות החוזק האישי שלהם – לזהות איפה הפוטנציאל הספורטיבי שלהם בא לידי ביטוי", אומר זאבי ל-N12. "אני מאמין שזו אחת הדרכים האפקטיביות ביותר לצמצום פערים חברתיים. כילד שגדל בפרדס כץ, אזור שלא הצטיין באפשרויות רבות – מצאתי את הדרך שלי דרך הספורט. היה לי מזל: המתנ"ס ליד הבית הציע חוג ג'ודו, שדווקא התאים ליכולות הפיזיות שלי, והמאמן – שהיה שכן שלי – ראה בי פוטנציאל ולקח אותי תחת חסותו. הרבה ילדים אחרים פשוט נרשמים למה שנמצא ליד הבית או למה שהחברים עושים, ולא תמיד בוחרים את הענף שמתאים ליכולותיהם. זה מוביל לאכזבות חוזרות ונשנות ולנטישת הספורט".

ספר על התוכנית עצמה.
"אנחנו מציעים לילדים לבצע מבדקים שמזהים את תחומי החוזק הספורטיביים שלהם, ומפנים אותם למספר ענפי ספורט שיכולים להתאים להם במיוחד. יש לנו מחקרים שמראים שמעל 70% מהילדים שעברו את המבדקים, ניסו לפחות אחד מענפי הספורט שהומלצו להם – גם כאלה שלא עסקו בספורט קודם לכן. המטרה שלנו כפולה: מצד אחד, להעלות את שיעור הילדים שעוסקים בפעילות גופנית, ומצד שני, להבטיח שהם יגיעו לענפים שמתאימים להם, מה שיגביר את סיכויי ההתמדה וההצלחה שלהם".
"נוכל גם לזהות מגמות אזוריות ולהתאים את פיתוח הספורט לערים ויישובים מסוימים. לדוגמה, אם באופקים נגלה ריכוז גבוה של ילדים המתאימים לטניס שולחן, נוכל להביא לעיר מאמן מקצועי, להקים חוגים ייעודיים ולהצמיח שם קהילה ספורטיבית חדשה. במקום להציע סתם חוגים 'על עיוור', אנחנו מביאים את הספורט הנכון לילדים הנכונים".
"יתרה מכך, נוכל להעניק לכל הורה 'מפת חוזקות' אישית של ילדו, שתעזור לו לכוון את הילד לעולמות שהוא באמת מצטיין בהם. אני מתרגש מאוד מהפרויקט הזה, כי לראשונה אנחנו שמים את הדגש לא רק על טופ הספורטאים או על החתירה למדליות אולימפיות, אלא על חינוך לספורט ולערכים מגיל צעיר. לראות את הספורט כחלק בלתי נפרד מהחינוך ומהתרבות של הילדים – זו בעיניי מהפכה אמיתית".
שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, אמר על התוכנית: "התוכנית הלאומית לאיתור כישרונות ספורטיביים נולדה מתוך אמונה שכל ילד וילדה בישראל ראויים להזדמנות אמיתית לגלות את הכישרון הטמון בהם ולהגשים חלומות. באמצעות התוכנית נרחיב את מעגל העוסקים בספורט, נניח תשתית מקצועית ונצמיח את דור העתיד של ספורטאי העלית של ישראל. אני מודה לכל השותפים לדרך - משרד החינוך; התאחדות הספורט לבתי הספר; הרשויות המקומיות; המורים והמורות לחינוך גופני - שמגשימים איתנו את החזון".
שר החינוך, יואב קיש, הוסיף: "התוכנית הלאומית לאיתור כישרונות בספורט כבר בשלב היסודי היא מהלך פורץ דרך. אנחנו לא רק מחנכים לאורח חיים בריא – אלא גם חושפים, מזהים ומכוונים את דור האלופים הבא של ישראל. לתת לכל ילד את נקודת הזינוק שמתאימה לו – זה העיקרון שמוביל אותנו. זו דוגמה מצוינת לשילוב בין חינוך למצוינות, ושותפות אמת בין משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות והשטח. אני מודה לכל העוסקים במלאכה – המורות, המורים והמנהלים – שמתרגמים חזון למציאות יום-יומית".