לאחר יותר משבעה חודשים של לחימה קשה, רוסיה השלימה מעשית את שחרור השטח שכבשה אוקראינה במחוז קורסק בתחום הפדרציה הרוסית, באחד ההישגים החשובים ביותר בשנה האחרונה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הופיע בחזית במדי צבא בהופעה בלתי שגרתית, בצעד שמאותת על ההצלחה בקרב. במקביל, נחשפים תנאיה של רוסיה לסיום המלחמה - ונראה כי הם רחוקים מהתנאים שאוקראינה ואירופה יכולות להסכים להן.

פוטין ביקר אתמול (רביעי) במפקדת הצבא הרוסי במחוז קורסק - תא השטח שצבא אוקראינה פלש אליו באוגוסט וכבש חלקים גדולים ממנו. לבוש במדי צבא, נפגש פוטין עם מפקד הצבא הרוסי ואלרי גרסימוב, בתיעוד שפורסם בסוכנויות הידיעות ברוסיה. העובדה שפוטין נמצא סמוך לחזית הלחימה מצביעה יותר מכל על מידת ההצלחה של רוסיה בקרב, ותחושת הביטחון כי המצב בשליטה.

משרד ההגנה של רוסיה הודיע כי שחרר בלחימה יותר מ-1,100 קמ"ר של שטח שהיה בשליטת אוקראינה, שבשיא הצלחתה באזור החזיקה בקרוב ל-1,300 קמ"ר בסך הכול. הקרמלין הודיע הבוקר כי המבצע במחוז קורסק נמצא בשלבי סיום, ופוטין עצמו שידר מסרים נחושים ומלחמתיים בביקורו. הנשיא הרוסי הודיע שרוסיה ממשיכה להתקדם בקרב, והבהיר שהיחס לכל החיילים האוקראינים שיתפסו באזור יהיה כאל "טרוריסטים".

פוטין בביקור חריג בחזית במחוז קורסק (צילום: רויטרס)
פוטין בביקור חריג בחזית במחוז קורסק|צילום: רויטרס

באוקראינה הודו בימים האחרונים בתבוסה הקשה במחוז קורסק, אך לא משדרים מסרים של קריסה. מפקד צבא אוקראינה אולכסנדר סירסקי אישר שכוחותיו נסוגו מעיר המפתח סודז'ה, אך אמר כי הם עברו לעמדות "טובות יותר" בפאתי העיר, שם הלחימה נמשכת. הוא טען כי צבא אוקראינה ימשיך להילחם בקורסק "כל עוד יידרש". גם זלנסקי עצמו הודה אתמול בעקיפין בתבוסה בקורסק, אמר כי הרוסים מגבירים את קצב הלחימה באזור, וכי אוקראינה "פועלת להגן על חיי אנשיה". ברוסיה טוענים כי הם קרובים לכיתור של חיילים אוקראינים רבים באזור, אך בצבא אוקראינה הבהירו כי אין חיילים שנמצאים בסכנה ליפול בשבי הרוסי.

טראמפ וזלנסקי בחדר הסגלגל (צילום: רויטרס)
טראמפ וזלנסקי בחדר הסגלגל|צילום: רויטרס
משלחות המשא ומתן של ארה
משלחות המשא ומתן של ארה"ב ואוקראינה בג'דה, סעודיה|צילום: רויטרס

הפלישה של אוקראינה למחוז קורסק ברוסיה בחודש אוגוסט הייתה אחד המהלכים המפתיעים והמרשימים במלחמה, ויותר מכול הביכה מאוד את פוטין ואת ההנהגה הצבאית והמדינית של רוסיה. אובדן השטח בקורסק בחזרה לרוסיה הוא לא פחות ממכה עבור זלנסקי, שעל פי כל ההערכות ציפה להשתמש בו כקלף מיקוח חשוב במשא ומתן לסיום המלחמה, ככל הנראה במטרה לנסות ולשחרר שטחים שנכבשו על ידי רוסיה באוקראינה.

דיווח: התנאים המחמירים של רוסיה לסיום המלחמה

ארה"ב ואוקראינה הודיעו השבוע בתום פגישה בסעודיה על נכונות להכריז על הפסקת אש מיידית למשך 30 יום, שתכלול גם את החזית וגם את האוויר והים. זלנסקי הודיע אתמול כי פרק הזמן של 30 הימים ישמש לניסוח תוכנית שלום ארוכת טווח. למרות זאת, רוסיה טרם הביעה את עמדתה בעניין, ולכל היותר הגיבה באופן צונן ולא מבטיח.

חייל בצבא אוקראינה משגר טיל Javelin (צילום: רויטרס)
חייל בצבא אוקראינה משגר טיל Javelin|צילום: רויטרס

במוסקווה מצפים להגעת משלחת אמריקנית בכירה, ככל הנראה בראשות השליח המיוחד של טראמפ סטיב וויטקוף, שעשוי להיפגש עם פוטין היום או בימים הקרובים. משרד החוץ של רוסיה הבהיר כי לא יגיב פומבית על עמדתו בעניין הפסקת האש, וירצה לשמוע תחילה מארה"ב על כל הפרטים.

הלילה דווח ברויטרס כי בשלושת השבועות האחרונים הבהירה רוסיה לארה"ב על שלושה תנאי מפתח מבחינתה לסיום המלחמה, שנראה שאוקראינה ואירופה יתקשו מאוד לקבל. על פי הדיווח, בכלל לא בטוח שרוסיה תסכים לסיום המלחמה ללא קיום התנאים הללו, שהועברו בפגישות בין נציגי ממשל טראמפ ונציגי משטרו של פוטין במהלך התקופה האחרונה, עוד לפני ההצעה להפסקת אש שפורסמה השבוע.

דרישותיה של רוסיה כוללות התחייבות של אוקראינה שלא תצטרף לנאט"ו, הבהרה כי לא יוצבו חיילים זרים על אדמת אוקראינה לאחר המלחמה במסגרת משימות שמירת שלום, והכרה בין-לאומית בריבונות של רוסיה על חצי האי קרים, שסופח בשנת 2014, ועל ארבעת המחוזות שרוסיה כבשה במלחמה וסיפחה לתחומה - לוגנסק, דונייצק, זפוריז'יה וחרסון. בעוד שטראמפ עצמו הבהיר כי הוא מתנגד לצירופה של אוקראינה לנאט"ו, מדינות אירופה בהובלת בריטניה וצרפת הבהירו כי יקדמו מהלך להצבת חייליהן על אדמת אוקראינה לאחר המלחמה. בנוסף, ספק גדול אם במערב יסכימו להכיר בריבונות רוסיה על השטחים שכבשה וסיפחה.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא אוקראינה|צילום: רויטרס

בבלומברג דווח אתמול כי פוטין ככל הנראה צפוי להסכים להצעה להפסקת אש, אך לפני כן הוא ככל הנראה "ימרח" את הזמן וינסה לקבל מארה"ב הסכמות להכרה בתנאים שלו לסיום המלחמה. עוד דווח השבוע ברשת בלומברג כי פוטין קבע בכוונה דרישות מקסימליסטיות כתנאי לסיום המלחמה, ונראה שהוא אינו מוכן להתפשר בדבר - ומוכן להמשיך במלחמה אם דרישותיו לא יתקבלו.

טראמפ ושר החוץ שלו מרקו רוביו הבהירו בימים האחרונים כי כמו שאוקראינה תידרש לפשרות וויתורים גדולים לסיום המלחמה, כך גם רוסיה. אתמול הבהיר טראמפ כי הוא עשוי להטיל על רוסיה סנקציות כבדות בקרוב, שיפגעו בה מאוד, כלשונו, אם היא לא תסכים לוויתורים בעצמה.