הפרלמנט באיראן (המג'לס) הדיח היום ברוב קולות את שר הכלכלה של איראן עבדול-נאסר המתי, על רקע התמשכות המשבר הכלכלי והמשך קריסת הריאל האיראני. המהלך מהווה מכה למעמדו ותדמיתו של הנשיא מסעוד פזשכיאן, שנבחר על מצע כלכלי וחברתי, והבטיח לפעול לשיפור מצבם של אזרחי איראן.
המשבר הכלכלי באיראן
- בשל מחסור בחשמל וגז: בתי ספר ומוסדות ממשלתיים באיראן נסגרו
- המשבר באיראן בנקודת קיצון: "חזרנו לתקופת המערות"
- השירותים מושבתים: משבר האנרגיה שמזעזע את איראן
פזשכיאן הגיע הבוקר לפרלמנט באיראן בניסיון להגן על המתי, ונשא דברים בפני המליאה. הוא ניסה להגן על המתי ולטעון כי המצב הכלכלי נפגע לא מעט בשל הסנקציות הקשות המוטלות על איראן, אך הבהיר כי בטהראן הוחלט שלא להתקדם לשיחות עם ארה"ב בנוגע להסכם גרעין חדש.

פזשכיאן סיפר לפרלמנט כי הוא חושב שהיה נכון להתקדם לשיחות משא ומתן עם ארה"ב, אך המנהיג העליון עלי ח'אמנאי מתנגד לכך. בשל כך, הסביר, באיראן מקבלים את עמדתו של המנהיג ולא יקיימו שיחות עם ארה"ב. בתקופה האחרונה הבהיר שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י כי לא ניתן יהיה לקיים שיחות כל עוד מוטלות על איראן סנקציות כבדות.

פזשכיאן התייחס בנאומו למצב הכלכלי הקשה של איראן, ואמר כי איראן "נמצאת במלחמה - קשה יותר אפילו מהמלחמה עם עיראק". הוא אמר כי כתוצאה מהסנקציות, קטאר, טורקיה ועיראק לא מסכימות להפשיר כספים של איראן שנמצאים בתחומן ולהעביר להן. הדחת שר הכלכלה מגיעה במקביל לשיאים שליליים ששובר הריאל האיראני, שערכו כבר מתקרב למיליון ריאל לדולר אמריקני אחד. במהלך השנה האחרונה נשחק ערכו במאות אלפי ריאל לדולר.
במהלך השבועות האחרונים החריף ממשל טראמפ את הסנקציות על איראן, והוסיף שורה של סנקציות בעיקר על תחום יצוא הנפט האיראני. עם חזרתו לבית הלבן חתם טראמפ על הוראה שנועדה להחזיר לתוקף את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן שהייתה נהוגה בכהונתו הראשונה. באיראן זועמים על הסנקציות, והבהירו שלא יסכימו לקיים שום שיח עם ארה"ב כל עוד הן לא יוסרו.
עימות מדיני חריג עם טורקיה
איראן וטורקיה התעמתו בסוף השבוע על רקע המעורבות של שתיהן בנעשה בסוריה. בתחילה רמז שר החוץ של טורקיה למעורבות של איראן ותמיכה בכוחות הכורדיים בסוריה, והבוקר טרחו בטהראן להגיב על הדברים, וגם תקפו על הדרך את ישראל.
הקאן פידאן, שר החוץ של טורקיה, רמז כי איראן מסייעת לכוחות ה-SDF הכורדיים בסוריה, שטורקיה ושלוחותיה נלחמת בהם ביתר שאת מאז נפילת משטר אסד. "אם אתם תומכים בארגון במדינה זרה כדי לזרוע חוסר שקט - אז מדינה זרה תתמוך בארגון במדינה שלכם כדי לזרוע חוסר שקט. לא ניתן להסתיר דבר, מה שיש לכם יש גם לאחרים. לכן, אם אתם לא רוצים שישליכו לכם אבנים לחלון, אל תשליכו אבנים לחלון של מישהו אחר", אמר פידאן, שכיהן בתפקידו הקודם כראש המודיעין של טורקיה.

אסמאעיל בקא'אי, דובר משרד החוץ של איראן, הגיב היום על דבריו של פידאן, ואמר כי "איראן לא פועלת לקדם את שאיפותיה האזוריות כבר יותר מחמישה עשורים". הוא טען כי איראן פועלת רק נגד משטרי טרור, לדבריו, והזכיר כי איראן הייתה מובילה במאבק נגד דאעש.
בקא'אי טען כי "אסור להתעלם מהפעולות החשאיות של ארה"ב וישראל בכל הקשור להתפתחויות האזוריות", ואמר גם כי "האזור חייב להתנתק מהתפיסה שמדינה אחת שולטת על בני תרבויות וקבוצות שונות כולל ערבים, כורדים, טורקים ואחרים. "אבל מה לגבי ישראל?" שאל, והאשים את ישראל ב"הסלמת התוקפנות בסוריה מאז נפילת בשאר אל-אסד".