ההחלטה של ממשל טראמפ הלילה (בין שני לשלישי) לעצור את כל הסיוע הביטחוני לאוקראינה מהווה רעידת אדמה של ממש במדיניות החוץ של ארה"ב, ועשויה לסמן על התקרבות של ממש לסיום המלחמה שמתנהלת כבר יותר משלוש שנים ברציפות. הצעד מגיע לאחר העימות המתוקשר עם זלנסקי בבית הלבן, על רקע המגעים מול פוטין לחידוש היחסים ועל רקע ביקורת אדירה ברחבי העולם.

ההחלטה הזאת נראית כחלק ממדיניות חוץ חדשה שמנהיג הנשיא טראמפ, שהשלכותיה רחבות הרבה יותר "רק" משדה הקרב באוקראינה: לפי ההערכות, לצבא של זלנסקי אמנם יש מספיק תחמושת כדי להילחם עוד כמה חודשים, אך בעולם מותחים ביקורת על כך שטראמפ למעשה "מקל" על רוסיה ומקרב אליו את פוטין - וייתכן שגם מאותת בכך לאיראן כדי ללחוץ עליה לחתום על הסכם גרעין חדש ונוקשה.

העימות של טראמפ וזלנסקי

ההסבר מאחורי ההחלטה - והמשמעויות

ממשל טראמפ קבע הלילה כי כל הסיוע הביטחוני לאוקראינה ייעצר באופן מיידי, זאת לאחר שאתמול בערב דווח כי ממשל טראמפ עוצר מימון של סיוע ביטחוני עתידי. גורמים בבית הלבן אמרו לכלי תקשורת בארה"ב כי הצעד נועד זמנית כדי לקבוע "אם זלנסקי פועל בתום לב לסיום המלחמה". המכון לחקר המלחמה (ISW) העריך כי רוסיה תנצל את הפסקת הסיוע הצבאי לאוקראינה כדי לכבוש עוד שטחים במלחמה.

ההחלטה הלילה קובעת כי כל משלוחי הנשק לאוקראינה ייעצרו, כולל כאלה שנמצאים כבר בדרכם באוויר ובים, וגם כאלה שנמצאים על אדמת פולין וממתינים להעברה לאוקראינה. למרות שממשל טראמפ לא אישר משלוחי נשק חדשים לאוקראינה מאז שנכנס לתפקיד - עדיין זורם נשק רב מארה"ב בעקבות שורה של החלטות בשווי מיליארדי דולרים של הנשיא לשעבר ביידן בשלהי כהונתו, בניסיון להבטיח שהסיוע הביטחוני ממשיך לזרום.

סיוע ביטחוני מארה
סיוע ביטחוני מארה"ב לאוקראינה, ארכיון|צילום: רויטרס

בטווח הקצר לא צפויה להחלטה של ארה"ב משמעות גדולה מדי, ועל פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל מהשבוע שעבר - לאוקראינה יש כיום מספיק נשק כדי להילחם במתכונת הנוכחית עד חודשי הקיץ. למרות זאת, לטווח הארוך צפויה לכך השפעה גדולה, וכעת סביר שצבא אוקראינה ייכנס למדיניות נרחבת של "כלכלת חימושים".

סיוע ביטחוני מארה
סיוע ביטחוני מארה"ב לאוקראינה, ארכיון|צילום: רויטרס

על פי דיווח בוושינגטון פוסט, בממשל טראמפ שוקלים גם לצמצם את שיתוף המודיעין עם אוקראינה ואת האימונים המשותפים לחיילים וטייסים אוקראינים. לצמצום שיתוף המודיעין של ארה"ב עם קייב צפויה השפעה גדולה בטווח המיידי, שכן מדיניות זאת מסייעת לאוקראינה לפגוע בכוחות צבא רוסיה ולהקשות על התקדמותם בשדה הקרב.

סוגיה דרמטית נוספת שעשויה לעלות לדיון ואולי לפגוע אף יותר ביכולת הלחימה של צבא אוקראינה היא תמיכת האינטרנט הלווייני של "סטארלינק". חברת הענק האמריקנית, בבעלות המיליארדר אילון מאסק, שותפו ומקורבו של טראמפ, מעניקה תמיכה של אינטרנט לווייני לאוקראינה שהכרחית לניהול התקשורת של הצבא האוקראיני בשדה הקרב. החלטה לעצור את השירות הזה עלולה להיות עבור קייב מכה קשה אפילו יותר מעצירת משלוחי הנשק.

המטרה של טראמפ

על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, כל היועצים הבכירים לביטחון לאומי של טראמפ תמכו בהחלטה לעצור מיידית את כל הסיוע הביטחוני לאוקראינה. טראמפ מנסה כעת ללחוץ על זלנסקי להסכים למאמצים שלו להפסקת אש במלחמה, על רקע מה שטראמפ מתאר כסירובו של זלנסקי לשלום.

אתמול תקף טראמפ את זלנסקי שוב, בעקבות ציטוט שלו בסוכנות הידיעות AP, לפיו "סיום המלחמה עדיין רחוק מאוד". טראמפ כתב כי "זו ההצהרה הגרועה ביותר של זלנסקי", והוסיף כי "ארה"ב לא תמשיך עם זה לעוד הרבה זמן". לאחר מכן אמר זלנסקי כי יש לפעול כדי להביא לסיומה המהיר של המלחמה.

סיוע ביטחוני מארה
סיוע ביטחוני מארה"ב לאוקראינה, ארכיון|צילום: רויטרס
זלנסקי במסיבת העיתונאים בחדר הסגלגל עם טראמפ (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הלילה אמר סגן נשיא ארה"ב ג'יי-די ואנס בראיון לפוקס ניוז: "האירופים צריכים להיות מציאותיים בנוגע למלחמה באוקראינה, הם צריכים לומר לזלנסקי שהיא לא יכולה להימשך לנצח. אם זלנסקי רוצה ערבות ביטחונית - הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לתת לארה"ב גישה כלכלית בעתידה של אוקראינה". הדברים האלה של ואנס הם למעשה שיקוף מלא של גישתו של זלנסקי בתקופה האחרונה - שמבקש ערבויות ביטחוניות מארה"ב בתמורה לחתימה על הסכם המינרלים שמקנה לארה"ב גישה למשאבי הטבע של אוקראינה.

ה"מתנות" לפוטין - והביקורת הקשה

בעולם מותחים ביקורת קשה על היחס של טראמפ לאוקראינה ועל ההחלטה לעצור את הסיוע הביטחוני, וטוענים כי בעוד שעל אוקראינה, הצד המותקף, טראמפ מטיל הגבלות נרחבות - על רוסיה, הצד התוקף, טראמפ לא מפעיל שום מנופי לחץ. הביקורות מגיעות על רקע התהדקות היחסים בין וושינגטון ומוסקווה, ומה שרבים מתארים כניסיונות של טראמפ להתקרב לפוטין.

אתמול דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי בממשל טראמפ בוחנים תוכניות להקלה בסנקציות על רוסיה. על פי הדיווח, הבית הלבן הנחה את משרד החוץ ומשרד האוצר בוושינגטון להציג תוכנית להקלה בסנקציות. חשוב להדגיש כי בכל מדיניות סנקציות מתקיים דיון על אפשרות להקלה בסנקציות, אך המהלך הזה כעת, על רקע השיחות עם רוסיה, נתפס כהיערכות ממשית של ממשל טראמפ לבצע מהלך כזה.

צילום: רויטרס, חדשות

עוד דווח אתמול, כמעט בכל כלי התקשורת בארה"ב, כי שר ההגנה של ארה"ב פיט הגסת' הורה למפקדת הסייבר לעצור את כל המבצעים ההתקפיים נגד רוסיה. על פי הדיווחים, המהלך נועד לסייע לחידוש היחסים בין המדינות. הלילה פרסם הפנטגון הודעה כי הדיווחים אינם נכונים.

ראש ממשלת צרפת פרנסואה באירו, שיש לו השפעה מועטה על מדיניות החוץ במדינה, התייחס אתמול באספה הלאומית בפריז לעימות בין טראמפ וזלנסקי בחדר הסגלגל, ואמר שהברית בין אירופה וארה"ב "נפגעה קשות", וכינה את גישתו של נשיא ארה"ב לאוקראינה "מגונה". פרידריך מרץ, הקנצלר המיועד של גרמניה, אמר כי העימות עם זלנסקי היה "הסלמה מכוונת".

סגן שר ההגנה של פולין צזארי טומשיק אמר כי ההחלטה לעצור את הסיוע לאוקראינה "הן חדשות רעות". בפרלמנט של אוקראינה אמרו כי הצעד של טראמפ "נראה רע ונראה כאילו הוא נועד לדחוף את אוקראינה לעבר כניעה". בנג'מין חדד, השר לענייני אירופה במשרד החוץ של צרפת, אמר כי ההחלטה של טראמפ "תרחיק את השלום".

הצעדים של אוקראינה ואירופה

זלנסקי הדגיש אתמול את רצונו לחתום על הסכם המינרלים בארה"ב - מהלך שנועד לפייס את דעתו של טראמפ בנוגע לאוקראינה. באוקראינה מאותתים כל העת כי הם מאוד רוצים שלום ואת סיום המלחמה, אך מבקשים לעשות זאת רק לאחר קבלת ערבויות ביטחוניות גדולות מארה"ב לכך שפוטין לא ינסה בעתיד לתקוף את אוקראינה מחדש, לאחר שיזכה לזמן לארגן מחדש את כלכלתו וצבאו.

פסגת המנהיגים האירופים בבריטניה (צילום: רויטרס)
פסגת המנהיגים האירופים בבריטניה|צילום: רויטרס
סטארמר, מקרון וזלנסקי בפסגת המנהיגים בבריטניה (צילום: רויטרס)
סטארמר, מקרון וזלנסקי בפסגת המנהיגים בבריטניה|צילום: רויטרס

מדינות אירופה נערכות בימים הקרובים לקדם חבילות סיוע ביטחוני נרחבות לאוקראינה, בסכומים שנעים סביב 20 מיליארד אירו. בימים האחרונים עולים קולות גדולים באירופה בקריאה להגדיל את התמיכה באוקראינה, בניסיון למלא את החלל של היעדר הסיוע האמריקני. ביום ראשון הודיע ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר על חבילת סיוע לאוקראינה בשווי 2 מיליארד דולר שנועדה לממן כ-5,000 טילים מיירטים למערכות ההגנה האווירית.

הקשר להסכם הגרעין

מאז העימות של טראמפ עם זלנסקי ביום שישי בחדר הסגלגל - מתרבים באיראן הקולות האומרים כי זו עדות מבחינתם שלא להתקדם בשיחות על אפשרות לחידוש הסכם הגרעין עם ארה"ב. ההסתמכות על ארה"ב, אומרים הקולות הניציים באיראן - מסוכנת ועלולה לפגוע באיראן בהמשך.

בין השאר פורסמו בימים האחרונים שלטי חוצות בטהראן עם תמונותיהם של זלנסקי וטראמפ, בניסיון להמחיש את הטענה נגד טראמפ. באיראן נזכרים כעת בעובדה שבעבר הגיעו להסכמות עם הממשל בארה"ב וחתמו על הסכם הגרעין בשנת 2015 - עד שהגיע דונלד טראמפ ב-2018 ונסוג מההסכם ומההתחייבויות. במשרד החוץ של איראן הזהירו: העימות בין טראמפ וזלנסקי הוא אזהרה למצב הפוליטיקה העולמית.

תמונותיהם של טראמפ וזלנסקי ברחובות טהראן
תמונותיהם של טראמפ וזלנסקי ברחובות טהראן

ביום ראשון אמר נשיא איראן מסעוד פזשכיאן בפרלמנט באיראן כי למרות שהוא חושב שהצעד הזה הוא הנכון והעדיף - איראן לא תנהל שיחות לחידוש הסכם הגרעין עם ארה"ב, מכיוון שזו "המלצתו" של המנהיג העליון עלי ח'אמנאי.