ישראל וטורקיה עשו השבוע צעד נוסף בדרך לאפשרות של עימות ישיר ביניהן על רקע המציאות החדשה בסוריה שאחרי משטר אסד. מבצעי תקיפות נרחבים של חיל האוויר נגד שורת בסיסים ויעדים אסטרטגיים בסוריה, גם כאלו שלא הופצצו עדיין מאז נפילת אסד – נועדה בראש ובראשונה לטרפד את היכולות של טורקיה להתבסס בסוריה ולייצר מוקדי כוח חדשים שישרתו את האינטרסים של הנשיא ארדואן. "זה רק עניין של זמן עד שתהיה התנגשות", אומר ד"ר אסא אופיר, מומחה לטורקיה, בשיחה עם N12.
צה"ל ביצע השבוע תקיפה נרחבת נגד בסיס חיל האוויר הסורי T4 שבמרחב תדמור במדבר הסורי. בתקיפה הושמדו כלל התשתיות של הבסיס, שהיה בתקופת אסד בשליטת צבא רוסיה, וכעת עלה החשש כי צבא טורקיה או כוחות שלוחים של אנקרה נערכים להשתמש בו. בישראל יש נחישות מובהקת למנוע זאת מגורמים טורקיים, פרו-טורקיים – או המשטר החדש בסוריה שנתמך ישירות על ידי ממשלתו של ארדואן.
"טורקיה זה השחקן המרכזי בסוריה לאחר נפילת אסד", אומר ל-N12 ד"ר אסא אופיר, מומחה לטורקיה מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון ומדעי המדינה באוניברסיטת אריאל. "הם השקיעו והיו התומכים המרכזיים של אחמד א-שרע, ורוצים להחזיר לעצמם את ההשקעה. הם רוצים אחיזה בשטח בסוריה".

ד"ר אופיר מספר על דיווחים ופרסומים בטורקיה, בין השאר בריאיון שנערך עם בכיר בהיאת תחריר א-שאם, ארגון הטרור שהוביל א-שרע עד נפילת אסד, שאמר שהם מתכננים להקים בסוריה לפחות חמישה בסיסי צבא של טורקיה. "כבר כעת בצפון המדינה יש עבודות לבנייה של כמה בסיסים. הם רוצים לבסס את האחיזה שלהם בשטח לא רק בצפון המדינה, אלא גם בדרומה – באזורים של חומס ודמשק, ובעצם לבסס שליטה בכל סוריה".
טורקיה וסוריה כבר סיכמו ביניהן לאורך השבועות האחרונים על היוזמה הטורקית לאמן, להדריך ולחמש את כוחות הביטחון החדשים של סוריה. "הם הולכים להדריך גם את המשטרה של סוריה, הם בונים מחדש את נמל התעופה בדמשק. הם רוצים להרים את סוריה מחדש – ופה זה מתנגש עם ישראל, שנראה שעושה כל דבר כדי שסוריה לא תתייצב מחדש, מתוך אינטרסים ברורים".

"אם מצב העניינים הזה ימשיך באותה צורה – זה עניין של זמן עד שיהיה איזה עימות בין טורקיה וישראל", אומר ד"ר אופיר. "אני לא יודע אם יש מגעים בערוצים חשאיים בניסיון לקבוע גבולות גזרה ולתאם, אם זה לא קורה – ונראה שישראל לא מוכנה להתפשר, וטורקיה וארדואן לא מוכנים לוותר על השאיפות שלהם – אז זה רק עניין של זמן עד שתהיה התנגשות, אולי עימות בין מטוסי קרב בשמי סוריה".

ד"ר אופיר מציין שטורקיה רוצה לייצא הרבה מהתעשייה הביטחונית הענפה שלה לסוריה, ובין השאר לשווק ולעשות יחסי ציבור לתוצרת הצבאית שלה ולהתגאות בה. כך לדוגמה, עלול להתעורר עימות במקרה שישראל תפגע, למשל, במערכות הגנה טורקיות שאנקרה תספק לדמשק.
הוא מספר כי לפי שעה ניכר כי התקיפות הישראליות בסוריה, בדגש על ניסיון ההתבססות הטורקי, לא זוכים לסיקור נרחב בתקשורת בטורקיה – בעיקר כי בטורקיה עסוקים מאוד בימים האחרונים במחאה הקשה נגד ארדואן ונגד מעצרו של ראש עיריית איסטנבול לשעבר אכרם אימאמאולו. "המצב הכלכלי בטורקיה לא מי יודע מה", אומר ד"ר אופיר, "אבל אני לא חושב שזה יפריע להם – כמו שזה לא הפריע לאיראן".