נשיא איראן מסעוד פזשכיאן רושם השבוע את אחד השבועות הקשים ביותר שלו בתפקיד, עם הדחתו של שר האוצר שלו ופרישתו המפתיעה של מקורבו, שר החוץ לשעבר, מוחמד ג'וואד זריף. המשברים הפוליטיים מגיעים בשעה שהמשברים הכלכליים והחברתיים באיראן מגיעים לשיא, עם אינפלציה בלתי נגמרת, שחיקה מתמדת של המטבע המקומי ומשבר אנרגיה בלתי נסבל שפוגע באופן יום-יומי בשגרת החיים של התושבים במדינה.
פזשכיאן, המוביל ממשלה מתונה באופן יחסי לקו המוביל בפוליטיקה האיראנית, שכעת הופכת למוקד הביקורת של הגורמים השמרניים והניציים במדינה. הביקורת הקשה על הממשלה, בפרלמנט בעל קו שמרני יחסית, מגיעה בתקופה בעייתית במיוחד - לאחר חזרתו לבית הלבן של הנשיא טראמפ והגברת הלחץ על איראן במטרה לגרור אותה בחזרה לשולחן המשא ומתן כדי לנסות ולהתקדם באופן דיפלומטי בסוגיית הגרעין.

המצב הכלכלי באיראן חמור. פזשכיאן חשף השבוע בדיון על הדחת שר האוצר המתי כי הממשלה מצויה במצוקה תקציבית קשה, והיא אינה מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה כלפי העובדים, הקבלנים והפנסיונרים. הוא אף ציין כי כדי לשרוד כלכלית, נאלצה הממשלה למשוך כמיליארד דולר מקרן חירום מיוחדת. כל זאת בשעה שטראמפ החזיר את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן ומקשה במיוחד על תחום יצוא הנפט של איראן.
השמרנים באיראן לא חוסכים ביקורת מהנשיא, שנבחר על מצע כלכלי וחברתי וביקש בראש ובראשונה להקל את משבר יוקר המחיה של האזרחים. מאז תחילת הכהונה של ממשלתו של פזשכיאן - איבד המטבע האיראני עשרות אחוזים מערכו, ונע כעת על ערך של בין 900 אלף למיליון ריאל עבור דולר אמריקני אחד בשוק השחור והלא רשמי במדינה. המצב הזה תורם לאינפלציה הבלתי נגמרת באיראן, עם זינוק של מאות אחוזים במחירם של מוצרי מזון בסיסיים כמו אורז, תפוחי אדמה וקטניות.

בשבוע האחרון נאלצה הממשלה בטהראן להכחיש דיווחים, שפורסמו בין השאר בערוץ האופוזיציה "איראן אינטרנשיונל", כי יש כוונה והיערכות לייקר את מחיר הדלק במדינה. בתקופה של עליות מחירים בלתי נגמרות, התייקרות במחירי הדלק עלולה להיות יותר מדי עבור האזרחים, זכר למחאות ההמוניות והקשות באיראן בעקבות עליית מחירי הדלק בשנת 2019.
רצף המשברים והזעזועים של איראן בתקופה האחרונה מגיע במקביל לקריסת מדיניות הביטחון של איראן במהלך השנה האחרונה, בעקבות המלחמה כאן בישראל. מאז כניסת טראמפ לבית הלבן גוברים הקולות בישראל, לצד דיווחים בנושא בתקשורת האמריקנית, על אפשרות של תקיפת מתקני הגרעין - למרות שטראמפ עצמו הכחיש רשמית את הדיווחים הללו.

באיראן מאותתים בתקופה האחרונה כי הם נערכים בכוננות גבוהה מאוד לאפשרות של מתקפה על מתקני הגרעין, למרות שארגון הטרור חיזבאללה, שבמשך שנים ארוכות נחשב לחומת ההגנה של איראן, ספג מכה קשה מישראל ולא ברור עד כמה הוא מסוגל להוציא מתקפה במקרה של תקיפה ישראלית באיראן. אתמול דווח כי מומחים בכירים מרוסיה בתחום הטילים ביקרו לפחות פעמיים בשנה האחרונה באיראן, כולל בתחום ההגנה האווירית ובמתקנים רגישים לפיתוח טילים בליסטיים.

אתמול נחשף גם כי פוטין הסכים לבקשתו של טראמפ לתווך בשיחות המשא ומתן מול איראן לקדם הסכם חדש בתחום הגרעין. "רוסיה מוכנה לתאם פתרון של שלום לבעיית הגרעין האיראני", נמסר אתמול מהקרמלין. חוקר איראן, ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, ציין הבוקר כי משתקפת הסכמה נדירה בין המחנות הרדיקליים והפרגמטיים באיראן לגבי חוסר האמונה בסיכויים של שיחות מול ארה"ב. מאז העימות בין טראמפ וזלנסקי בבית הלבן ביום שישי, גובר השיח באיראן כי מדובר ב"הוכחה" לכך שבכל מקרה לא ניתן לסמוך על ארה"ב ולהגיע איתה להסכמים. כך או כך, השבוע הבהיר פזשכיאן כי בהוראת המנהיג ח'אמנאי הוחלט שלא להתקדם לשיחות עם ארה"ב בנושא.
הפרשנויות הראשונות המתפרסמות הבוקר בתקשורת האיראנית לדיווחים על תיווך רוסי אפשרי בין איראן וארה"ב משקפות הסכמה נדירה בין שני המחנות הפוליטיים המרכזיים באיראן: הרדיקליים והפרגמטיים, לגבי חוסר התוחלת שבתיווך כזה.
— Raz Zimmt (@RZimmt) March 5, 2025
היומון הרדיקלי "כיהאן" טוען שהבעיה של איראן עם ארה"ב ועם ממשל טראמפ…