בתוך שבוע אחד הוכיחו שתיים מבעלות הברית הגדולות והחשובות ביותר של ארה"ב כי הן מביעות סלידה עמוקה מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ודחו הלכה למעשה את מגמת "הטראמפיזם" בתחומן. בבחירות שנערכו אתמול (שבת) באוסטרליה ניצחו הלייבור מהמרכז-שמאל את הליברלים מהמרכז-ימין – עם תבוסה קשה לכל מה שמזוהה עם טראמפ. ימים לפני כן – בבחירות בקנדה, הליברלים (מרכז-שמאל) הביסו בצורה משכנעת את השמרנים (מרכז-ימין). הדמיון בין שני המקרים לא יכול להיות גדול יותר, עם מהפכים דרמטיים שלא הותירו מקום לספק.
ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבנזה רשם ניצחון דרמטי, והיה לראש הממשלה הראשון באוסטרליה שמבטיח כהונה שנייה ברציפות ב-21 השנים האחרונות. הלייבור בראשותו השיגו ניצחון עצום, וזכו לרוב בפרלמנט. המפלגה הליברלית, מימין המפה הפוליטית, שנראתה עד לא מזמן כמי שתנצח בבחירות והציגה מסרים דומים לאלו של טראמפ, רשמה מפלה היסטורית.
בקנדה, ראש הממשלה הזמני מארק קרני, כלכלן מצליח ללא עבר עשיר בפוליטיקה, יורשו של ג'סטין טרודו, הביא לניצחון גדול על השמרנים בהובלת פייר פולייב, שעד לא מזמן נראה כמועמד המוביל להפוך לראש הממשלה הבא ולבצע מהפכה במורשתו של טרודו. בשני המקרים, גם בקנדה וגם באוסטרליה, הובילו מפלגות הימין (השמרנים בקנדה והליברלים באוסטרליה) במשך תקופה ארוכה בסקרים – אולם בסוף התרסקו. בשני המקרים, מנהיגי מפלגות הימין, פולייב בקנדה ופיטר דאטון באוסטרליה, רשמו גם תבוסות אישיות – והפסידו במחוזות הבחירה שלהם ואיבדו את מקומם בפרלמנט. באוסטרליה דאטון הפך למנהיג האופוזיציה הראשון אי פעם שמאבד את מקומו בפרלמנט בבחירות פדרליות.


פיטר דאטון, פוליטיקאי אוסטרלי בכיר שכיהן בין השאר כשר ההגנה, שר הפנים ויו"ר בית הנבחרים, היה נראה במשך תקופה ארוכה כמי שצפוי להפוך לראש הממשלה הבא. במשך לא פחות משישה חודשים הוביל דאטון בסקרים, ובסוף סיים בהתרסקות מפוארת. במשך הקמפיין הוא אימץ אלמנטים שונים המזוהים עם טראמפ, כמו למשל הקריאה להקמת מחלקה לבחינת יעילות הממשל, בדומה ל-DOGE של אילון מאסק, ופעל לפגוע בתוכניות הגיוון, השוויון וההכלה במדינה. ככל שעבר הזמן נראה דאטון יותר ויותר כמי שמזוהה עם טראמפ.
הזעם באוסטרליה על טראמפ התעצם מאוד בשבועות האחרונים, בעיקר מאז הטלת המכסים על אוסטרליה לפני כחודש. "זה לא מעשה של חבר", אמר ראש הממשלה אלבנזה לאחר מכן, במה שזוהה כהפרה ברורה של הסכם הסחר בין ארה"ב ואוסטרליה.


בעוד שקנדה נחשבת במשך שנים לידידתה הקרובה ביותר של ארה"ב, ותלויה בה באופן הדוק הן בתחום הביטחוני והן בתחום הכלכלי, אוסטרליה מקיימת גם קשרים הדוקים עם סין. בניגוד לקנדה, השותפה הכלכלית המרכזית של אוסטרליה היא סין, וכעת היא במאבק של ממש לנסות לאזן ביחסים בין השתיים על רקע מלחמת הסחר ביניהן.
לקראת דרמה בבריטניה?
הבחירות באוסטרליה ובקנדה משקפות מגמה רחבה יותר בעולם הדמוקרטי, שבה מדיניות החוץ של טראמפ הופכת לגורם מרכזי בפוליטיקה המקומית. המגמה הזאת עוד רחוקה מלהיות מגמה כלל עולמית גוברת. בבחירות המקומיות שנערכו בימים האחרונים בבריטניה, רשמה מפלגת "הרפורמה" של מנהיג הימין הפופוליסטי נייג'ל פראג', המזוהה עם הברקזיט, הישג של ממש, עם השתלטות על מחוזות בחירה שהיו בשליטה מסורתית של הלייבור או השמרנים.

פראג' עשה היסטוריה כשהשיג כמה מקומות בפרלמנט בבחירות ביולי, על רקע קריסת השמרנים, וכעת ממשיך לצבור תמיכה, על רקע הזדהות גדולה שלו עם טראמפ ומדיניות החוץ שלו. בסקר שפורסם בשבועות האחרונים הפכה מפלגתו של פראג' לראשונה אי פעם לגדולה ביותר בבריטניה.
מפלה בגרמניה
מדינה נוספת שמעורבות ממשל טראמפ ניכרה בה היטב היא גרמניה, שם סגן הנשיא ג'יי-די ואנס ואילון מאסק פעלו באופן אקטיבי וכמעט חסר תקדים לתמיכה במפלגת הימין הקיצוני AfD. מאסק, בעלי רשת X והאדם בעל החשיפה וההשפעה הגדולה ביותר שם, פעל באופן אינטנסיבי להביע בה תמיכה.
למרות זאת, היא סיימה לבסוף עם 20% - בדיוק כפי שהייתה לפני שמאסק וואנס התחילו לפעול לחיזוקה. המפלגה אומנם הגיעה למקום השני ורשמה הישג היסטורי, אולם לא רשמה שום התקדמות מאז שמאסק וואנס החלו לנסות ולסייע לה, כלומר הם לא תרמו להגדלת כוחה מעבר לבסיס התמיכה שלה שכבר היה קיים.