בשנים האחרונות אזרבייג'ן הפכה ליעד פופולרי ומבוקש בקרב התיירים הישראלים. הנופים, התרבות, הקולינריה והטיולים גרמו לישראלים לבחור בחופשה במדינה המוסלמית שחולקת גבול עם איראן.
> באזרבייג'ן: כך נראה היישוב היהודי האחרון מחוץ לישראל
שנת 2019 בולטת כשנת השיא עם לא פחות מ-47,056 מבקרים מהארץ. "זו הייתה שנת פריצה של אזרבייג'ן כיעד חדש, אקזוטי ושונה עבור התייר הישראלי", מספרת ל-mako גמילה טאליבזדה, מנהלת לשכת התיירות האזרבייג'נית בישראל. "בכל העולם, הנתונים נפגעו לאחר 2019 בגלל הקורונה, ולכן אנו רואים ירידה חדה במספר המבקרים. לצערי, עדיין לא הצלחנו לחזור למספרים של אותה שנה בגלל המלחמה שמתרחשת בישראל".
על פי הנתונים הרשמיים, חל זינוק בכמות הישראלים שביקרו באזרבייג'ן גם השנה. בעוד שבחודשי ינואר עד אפריל של שנת 2024 מספר המבקרים עמד על כ-8,000, בשלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית ביקרו במדינה המוסלמית כבר למעלה מ-18,000 ישראלים, נתון שמהווה גידול של 302 אחוזים ביחס לשנה שעברה. מניתוח של נתוני השנה החולפת עולה כי מרבית התיירים הישראלים (79 אחוזים) הגיעו למטרות נופש, בזמן שכל השאר ביקרו במדינה לצורך עסקים או ביקור משפחתי
בשבוע הבא משלחת של בכירים מעולם התיירות באזרבייג'ן צפויה להגיע לישראל ולהיפגש עם גורמים ישראלים בכירים בענף, במטרה ליצור שותפויות שיגדילו את מספר הישראלים המטיילים. בראש המשלחת יעמוד מנכ"ל לשכת התיירות הלאומית של אזרבייג'ן ואליו יצטרפו ראשי חברת "אזרבייג'ן אירליינס", שהפכה לחברת התעופה הראשונה של מדינת מוסלמית שהחזירה את הטיסות לישראל בזמן המלחמה. החברה חזרה להפעיל את הקו בין נתב"ג לבאקו, הבירה, כבר בחודש מרץ לפני למעלה משנה, מה שגרם לזינוק בביקוש לטיסות מישראל.

לאחר מחקר שוק מעמיק שביצעה, זיהתה לשכת התיירות האזרבייג'נית את התייר הישראלי כיעד מרכזי. הממצאים מצביעים על התאמה גבוהה בין העדפות התייר הישראלי לבין מה שהמדינה מציעה: שילוב אטרקטיבי של אוכל טוב וזול, אתרי קניות מגוונים, מתחמי ספא מפנקים וטיולים מאורגנים. לפי המחקר, היתרון בתייר הישראלי הוא נכונותו לטוס לאורך כל ימות השנה - בניגוד לתיירים אירופאים המתמקדים בעיקר בעונות החופשות.
על פי הנתונים, התייר הישראלי מוציא בממוצע כ-2,148 מאנאט אזרבייג'ני במהלך ביקור במדינה (שווה ערך לכ-4,500 שקלים), סכום גבוה משמעותית ממוצע ההוצאות של תיירים ממדינות אחרות.

"אזרבייג'אן היא מדינה חילונית עם חופש דת וכבוד לתרבויות השונות. בשונה מישראל, יש הפרדה מאוד ברורה בין דת למדינה", מספרת בשיחה עם mako מנהלת לשכת התיירות האזרית בישראל. "החלטנו להתמקד בישראלים ולהקים את לשכת התיירות היחידה שלנו דווקא כאן כי הישראלים מטיילים הרבה, מוציאים כסף, והם תיירים סקרנים. הם אוהבים לטייל בקבוצות ולגלות מקומות חדשים".
באזרבייג'ן עשו התאמות לתיירים ישראלים?
"בהחלט, אנו מציעים מגוון אפשרויות המותאמות גם לתיירים הדתיים. ניתן להזמין טיולים מאורגנים עם מדריך דובר עברית, וישנן מסעדות כשרות ברחבי המדינה, כולל אפשרות להזמנת קייטרינג כשר ישירות למלון. גם אזרבייג'ן איירלינס מספקת ארוחות כשרות לנוסעים ללא עלות נוספת. ניתן לבקר ב'כפר האדום' (The Red Village) שהוא היישוב היחיד בעולם מחוץ לישראל שבו מתגוררת אוכלוסייה יהודית בלבד. שם, תוכלו לבקר במוזיאון המוקדש להיסטוריה העשירה של יהדות קווקז".
ישראלים יכולים להרגיש בטוח באזרבייג'ן?
האם יש כוונה לפתוח טיסות נוספות בעתיד?
"חברות תעופה פועלות לפי ביקוש. אם יהיו הרבה אנשים שירצו לטוס, יהיו יותר טיסות. המחיר תלוי בשוק, לפעמים הוא יורד ולפעמים עולה, וגם כאן הביקוש זה מה שישנה את המחיר. הכל תלוי בשוק ובכמה אנשים ירצו לטוס".
בין הממשלות מתקיימת מערכת יחסים רציפה וחמה. ביום רביעי ראש הממשלה נתניהו צפוי להמריא לביקורו המתוכנן בבאקו שם הוא ייפגש עם הנשיא. הביקור המתוכנן ייערך כ-10 ימים לאחר ביקור נשיא איראן, על רקע שיחות הגרעין בין וושינגטון לטהרן. רק לפני כחודש דווח כי הנשיא האזרי הוא הגורם שתיווך בין ישראל לטורקיה במאמצים ליצור ערוץ תקשורת למניעת חיכוכים בסוריה.