ארה"ב ואוקראינה הגיעו להסכם על גישה למשאבי הטבע האוקראיניים, כך הודיעו הלילה (חמישי) באופן רשמי שתי המדינות. מדובר במהלך שקייב יזמה במטרה לבסס את תמיכתו של הנשיא דונלד טראמפ, כחלק מהשיחות על הפסקת אש עם רוסיה.

לפי דיווח בבלומברג, ההסכם יעניק לארה"ב פתח לפרויקטים חדשים חדשים של השקעה ופיתוח בעזרת משאבי טבע מאוקראינה, בהם אלומיניום, גרפיט, נפט וגז טבעי. בבלומברג דיווחו כי המהלך נתפס הכרחי על מנת לספק את רצונו של טראמפ, בשעה שממשלו פועל לסיים את המלחמה שהחלה כאשר רוסיה פתחה בפלישה רחבת היקף לאוקראינה לפני יותר משלוש שנים.

שר האוצר סקוט בסנט (צילום: reuters)
"מחויבים לסיום המלחמה", שר האוצר בסנט|צילום: reuters

במקביל הודיע משרד האוצר האמריקני כי ארה"ב ואוקראינה חתמו על הסכם להקמת קרן השקעות לשיקום. "כהוקרה על הסיוע הכלכלי והחומרי המשמעותי שהעניק העם האמריקני להגנת אוקראינה מאז הפלישה הרוסית רחבת ההיקף, שותפות כלכלית זו ממקמת את שתי המדינות בעמדה לשתף פעולה ולהשקיע יחד – כדי לוודא שהמשאבים, הכישרונות והיכולות המשותפים יאיצו את שיקום הכלכלה האוקראינית", נכתב בהודעה.

"ארה"ב מחויבת לסיים את המלחמה האכזרית וחסרת ההיגיון הזו. ההסכם הזה מאותת בבירור לרוסיה שממשל טראמפ מחויב להליך השלום שבמרכזו אוקראינה חופשית, ריבונית ומשגשגת בטווח הארוך", אמר שר האוצר האמריקני סקוט בסנט. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
המלחמה הארוכה תסתיים? נשיא רוסיה פוטין|צילום: רויטרס

המשא ומתן בין אוקראינה לארה"ב נמשך בשבועות האחרונים. בתחילת השבוע הושגה פריצת הדרך ובימים האחרונים שני הצדדים סגרו את הפרטים האחרונים. האמריקנים התעקשו שכל פרטי העסקה יסגרו ביחד, אל מול הדרישה האוקראינית לסגירת הפרטים השוליים במועד מאוחר יותר. 

ההסכם יעניק לארה"ב עדיפות ראשונית לרווחים שיועברו לקרן מיוחדת, כך לפי טיוטה של ההסכם שהגיעה לבלומברג, והסיוע האמריקני העתידי לאוקראינה יהיה בהתאם לרווח האמריקני מהקרן. לפי ראש הממשלה האוקראיני ארה"ב זנחה את הדרישה שלה לקבל חזרה את המיליארדים שכבר העניקה לאוקראינה. 

ראש ממשלת אוקראינה אמר אתמול כי הסכם המינרלים ייחתם בעתיד הקרוב, עד מחר נאשר אותו בפרלמנט בקייב. שני הסכמים נוספים ייחתמו בעקבות הסכם המינרלים עם ארה"ב, שהוכנסו בו שינויים וכעת "הפך להסכם שותפות אמיתי"

לפי טיוטת הסכם המינרלים שפורסמה ברויטרס, כ-50% מההכנסות והסכמי שיתוף הפעולה על משאבי טבע של אוקראינה יועברו לקרן משותפת בין ארה"ב לאוקראינה. כל סיוע צבאי עתידי של ארה"ב לאוקראינה ייחשב לחלק מהתרומה לקרן. לארה"ב תהיה זכות ראשונים לסרב לכל השקעה חדשה בתחום משאבי הטבע באוקראינה. ההסכם אינו כולל את תחום האנרגיה או תשתיות הנמלים באוקראינה.

בפייננשל טיימס דווח אתמול על מכשולים של הרגע האחרון לפני חתימת הסכם המינרלים. סגנית ראש הממשלה יוליה סבירידנקו עשתה את דרכה לוושינגטון, ובעודה באוויר הודיע לה צוותו של שר האוצר סקוט בסנט כי או שהיא מגיעה לחתום על עוד שני מסמכים נלווים, או שאין לה למה לבוא בכלל.