הודו ופקיסטן, שתיים מהמעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם ויריבות היסטוריות, נמצאות על סיפו של משבר מדיני וביטחוני חמור. בהודו מאשימים את פקיסטן באחריות ובמעורבות בפיגוע הקשה בקשמיר השבוע שנרצחו בו 26 בני אדם, מתוכם 25 אזרחים הודים – והודיעו על שורה של צעדים חריפים, כולל כאלו שעלולים להביא להסלמה של ממש. בממשלת פקיסטן נערכים להגיב בתגובות משלהם.

הודו הודיעה אתמול (רביעי) על שורת צעדים דרמטיים נגד פקיסטן בעקבות הפיגוע הקטלני. הפיגוע, שהתרחש באזור התיירותי פהלגאם, היה אחד האירועים הקטלניים ביותר בשנים האחרונות באזור המריבה בין שתי המעצמות הגרעיניות. היום בצהריים הודיעה ממשלת פקיסטן על שורה של צעדי תגובה חריפים משלה.

בין הצעדים שנקטה הודו: השעיית הסכם היסטורי לחלוקת מים בין המדינות, שנחשב לנקודה רגישה במיוחד, סגירת מעבר הגבול המרכזי בין השתיים, גירוש יועצים צבאיים של פקיסטן, צמצום נוכחות דיפלומטית הודית בפקיסטן וסילוק אזרחים פקיסטנים מהודו.

צעדי הענישה של הודו

  • השעייה של הסכם חלוקת המים ההיסטורי בין המדינות, שהחזיק מעמד מאז 1960 למרות שתי מלחמות ותקופות מתח קשות.
  • סגירת מעבר הגבול "אטארי" – מעבר הגבול היבשתי העיקרי בין המדינות.
  • סילוק היועצים הצבאיים של פקיסטן משגרירותה בניו דלהי.
  • צמצום צוות השגרירות ההודית באסלאמאבאד מ-55 ל-30 דיפלומטים.
  • דרישה מבעלי ויזות פקיסטניות "מיוחדות" לעזוב את הודו תוך 48 שעות.

צעדי התגובה של פקיסטן

  • הכרזה שעצירת חלוקת מי נהר ההינדוס על ידי הודו תיחשב "פעולה מלחמתית".
  • עצירת כל הסחר עם הודו, כולל דרך מדינות אחרות.
  • סילוק היועצים הצבאיים של הודו מאיסלאמבאד.
  • איסור טיסה על כל חברות התעופה של הודו בשמי פקיסטן.
כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע (צילום: AP)
כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע|צילום: AP

מומחים ופרשנים מעריכים שההחלטה להשעות את חלוקת מי נהר האינדוס בין המדינות היא החמורה והמדאיגה מכולן. הצעד הזה כבר הוגדר על ידי שר האנרגיה של פקיסטן, אוואיס לגהרי, כ"פעולת לוחמה בתחום המים", ו"מהלך פחדני ובלתי חוקי". הסכם זה מסדיר את חלוקת מי נהר האינדוס בין שתי המדינות המשמש משאב חיוני עבור שתיהן.

תגובת פקיסטן והכחשת מעורבות

בעוד הודו לא הציגה הוכחות רשמיות וחד-משמעיות למעורבות פקיסטנית בפיגוע, היא האשימה את שכנתה ב"תמיכה בטרור חוצה גבולות". ממשלת פקיסטן מצידה הכחישה מיד כל מעורבות, והביעה צער על אובדן חיי אדם.

הפיגוע הקשה בקשמיר (צילום: AP)
הפיגוע הקשה בקשמיר|צילום: AP

שר החוץ הפקיסטני איסחאק דאר הודיע אמש כי הוועדה לביטחון לאומי, הפורום העליון של פקיסטן לענייני ביטחון ומדיניות חוץ, תתכנס היום בראשות ראש הממשלה שאהבאז שריף כדי לדון בתגובה לצעדי הודו. גורמים שונים בפקיסטן טוענים כי הודו מנסה לנצל את הפיגוע לצרכים פוליטיים פנימיים ולהסיט את תשומת הלב מכשלים ביטחוניים באזור קשמיר, שנחשב לאחד האזורים המוגנים ביותר בעולם.

פקיסטן הודיעה בתום כינוס של הוועדה לביטחון לאומי כי החליטה על שורת צעדי תגובה נגד הודו, ובעיקרם הכרזה כי כל מהלך בפועל להטיית ועצירת חלוקת מי נהר ההינדוס תיחשב "פעולה מלחמתית". עוד הודיעה פקיסטן על עצירת כל הסחר עם הודו, כולל דרך מדינות אחרות, סילוק היועצים הצבאיים של הודו מאיסלאמבאד ואיסור טיסה לכל חברות התעופה של הודו בשמי פקיסטן.

משטרת הודו פרסמה אתמול מודעות המזהות שלושה חשודים במעורבות בפיגוע והציעה פרסים עבור מידע שיוביל למעצרם. לפי המודעות, שניים מהשלושה הם אזרחי פקיסטן. כוחות הביטחון ההודיים הודיעו כי ארגון הנקרא "חזית ההתנגדות הקשמירית" עומד מאחורי הפיגוע.

תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה (צילום: AP)
תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה|צילום: AP
תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה (צילום: AP)
תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה|צילום: AP

הארגון, שהודיע על הקמתו ב-2019, נחשב על ידי הודו לזרוע המבצעת של ארגון הטרור האסלאמי "לשקר-א-טאיבה", האחראי לפיגועי הטרור הקטלניים במומבאי ב-2008. באופן רשמי, הארגון מציג את עצמו כ"תנועת התנגדות מקומית" הנלחמת בכיבוש ההודי בקשמיר, ופועל באופן אינטנסיבי נגד "הכיבוש ההודי" במקום.

"שאלו אנשים אם הם מוסלמים"

העדויות של הניצולים מהפיגוע מתארות תמונות זוועתיות של הרג מכוון. על פי עדויות, התוקפים התקרבו לתיירים בשעה שנהנו מהנוף במקום ופתחו לעברם באש מטווח קרוב. עדי ראייה סיפרו לניו יורק טיימס כי המחבלים לא פעלו בחיפזון ו"לקחו את הזמן".

"אימא שלי אמרה שהמחבלים הגיעו לאט, הסתובבו ושאלו אנשים לשמותיהם", סיפר קונאל גונבוטה, שאביו נרצח בפיגוע. "הם לקחו את הזמן להרוג, אבל לא היה ביטחון במרחק של קילומטרים", הוסיף.

לפי עדויות אחרות שפורסמו בניו יורק טיימס, המחבלים שאלו אנשים אם הם מוסלמים, וחלק מהניצולים טוענים שהתוקפים האשימו את המשפחות בתמיכה בראש הממשלה מודי לפני שירו בהם. בין הקורבנות היו זוגות צעירים, כולל חתן טרי שנרצח זמן קצר לאחר שרכב על סוס עם כלתו.

חשש להסלמה צבאית

המתיחות בין שתי המעצמות הגרעיניות מעוררת חשש בין-לאומי להסלמה צבאית. לדברי מומחים שפורסמו ברשת CNN, "השאלה כעת אינה אם תהיה תגובה צבאית הודית, אלא מתי והיכן".

"ראש הממשלה מודי יהיה נתון ללחץ פוליטי חזק, אם לא בלתי ניתן לעצירה, להגיב בכוח," אמר לניו יורק טיימס ארזן טאראפור, חוקר ממרכז סטנפורד לביטחון ושיתוף פעולה בין-לאומי. הוא הזכיר את משבר באלאקוט ב-2019, כאשר הודו הגיבה לפיגוע נגד כוחותיה בקשמיר בתקיפות אוויריות בשטח פקיסטן - החדירה הראשונה לשטחה מאז מלחמת 1971.

כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע הקשה (צילום: AP)
כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע הקשה|צילום: AP

שר ההגנה ההודי רג'נאת סינג כבר אותת כי התגובה תחרוג מפגיעה במבצעים עצמם: "נגיע לא רק למי שביצע את האירוע הזה, אלא גם לאלה שיושבים מאחורי הקלעים וקושרים קשר ומתכננים פעולות כאלה על אדמת הודו."

לפי דיווח בניו יורק טיימס, פקיסטן נערכת לאפשרות של תקיפה צבאית של הודו בתגובה על הפיגוע השבוע בקשמיר, וגורמים שונים מזהירים מאפשרות של מיס-קלקולציה והידרדרות לסיטואציה שלא רצויה על אף אחד מהצדדים. גורמי ביטחון בפקיסטן אומרים כי לפי שעה לא זוהו תנועות חריגות של צבא הודו, אך נערכים להגיב בשיקול דעת לכל צעד

בעקבות הטבח, אלפי תיירים נמלטו מאזור פהלגאם - והתיירות באזור, שפרחה בשנים האחרונות לאחר שנים של מגבלות, ספגה מכה קשה. בעלי עסקים מקומיים מדווחים על ביטול של 80%-90% מההזמנות בימים ובשבועות הקרובים.

אירוע זה מציב סימן שאלה על טענת ממשלת הודו שביטול המעמד החצי-אוטונומי של קשמיר ב-2019 הביא לשלום ופיתוח באזור סוער זה, והוא מעמיד במבחן את מדיניות החוץ והביטחון של שתי המדינות. גם הודו וגם פקיסטן תובעות בעלות על חבל קשמיר, שמאוכלס ברובו באוכלוסייה מוסלמית, ואילו תושביו בכלל קוראים לקבלת עצמאות.