איראן וארה"ב השלימו אתמול (שבת) את הסבב השני של שיחות הגרעין בשגרירות עומאן ברומא, בתיווך שר החוץ של עומאן. הצדדים הסכימו על שתי פגישות נוספות כבר בשבוע הקרוב – אחת בדרגי עבודה מקצועיים ואחת בדרג בכיר נוסף. ההערכה הרווחת המרכזית כעת היא שאיראן לא הייתה מסכימה להתקדם בשיחות ולפרסם תדרוכים על שיחות מוצלחות מבלי שבארה"ב היו מקבלים לפחות חלק מהתנאים והדרישות של טהראן.
"אווירה חיובית יחסית ברומא אפשרה התקדמות בעקרונות וביעדים של עסקה אפשרית", כתב אתמול שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לאחר השיחות ברומא. "לעת עתה יש מקום לאופטימיות, אך עם מידה רבה של זהירות". הצדדים הסכימו לערוך פגישה טכנית-מקצועית בדרגי עבודה ביום רביעי במוסקט, בירת עומאן, ופגישה נוספת של עראקצ'י וויטקוף בעומאן ביום שבת. הפגישה ביום רביעי נועדה להשיג התקדמות של ממש בניסוח פרטים הקשורים להסכם המתגבש.
סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ ונציג ארה"ב בשיחות – טרם פרסם הודעה, וגם הבית הלבן והגורמים הנוספים בממשל האמריקני לא הגיבו לפי שעה, ובניגוד לדיווחים באיראן, בארה"ב לפי שעה אין הדלפות, תדרוכים ופרסומים על מצב השיחות בשלב זה. שעות לאחר סיום השיחות אתמול פורסם תדרוך בשם בכיר אמריקני: "עשינו התקדמות טובה מאוד בדיונים הישירים והעקיפים שלנו".


דרישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו – לפנות ל"מתווה לוב" (פירוק מלא של תוכנית הגרעין של איראן בהסכמה), או תקיפה צבאית במתקני הגרעין – נראית לפי שעה רחוקה ולא סבירה. איראן הודיעה באופן מפורש ונחרץ שלא תסכים לפירוק תוכנית הגרעין, ולא תסכים להתפשר על זכותה להעשיר אורניום.
באיראן גם הודיעו שלא יסכימו בשום אופן לדון בתוכנית הטילים הבליסטיים שלה במסגרת השיחות, למרות שמדובר באמצעים שיכולים, תיאורטית, לשאת נשק גרעיני אם איראן תחזיק בנשק כזה. "השיחות היו מועילות, ארה"ב לא העלתה שום נושא שאינו קשור לגרעין", הבהיר עראקצ'י לאחר השיחות – באינדיקציה לכך שארה"ב לא העלתה בשיחות את סוגיית הטילים וגם לא את סוגיית ארגוני הטרור השלוחים של איראן ברחבי המזרח התיכון.

הודעת משרד החוץ של עומאן, המתווכת בשיחות, שלחה אף היא מסר מרכזי בנוגע לעתיד השיחות: "הצדדים הסכימו להיכנס לשלב הבא של הדיונים שמטרתם לחתום על הסכם הוגן, מתמשך ומחייב אשר יבטיח שאיראן תהיה חופשייה לחלוטין מנשק גרעיני ומסנקציות, תוך שמירה על יכולתה לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום". שר החוץ של עומאן, באדר אל-בוסעידי, כתב לאחר השיחות: "המגעים צוברים מומנטום, וכעת גם הבלתי סביר נראה אפשרי".
I would like to thank Iranian Foreign Minister Dr Seyed Abbas Araghchi and Presidential Envoy Mr Steve Witkoff for their highly constructive approach to the talks today. These talks are gaining momentum and now even the unlikely is possible. https://t.co/a6zM8nCVZR
— Badr Albusaidi - بدر البوسعيدي (@badralbusaidi) April 19, 2025
ההבהרה כי איראן צפויה להמשיך לפתח אנרגיה גרעינית, תוך הסרה של הסנקציות מעליה – עלולה לאותת על דאגה וחשש גדולים בישראל. בסבירות גדולה מאוד, המשמעות של המשך פיתוח אנרגיה גרעינית היא המשך העשרת אורניום, גם אם ברמות נמוכות, אולי בדומה ל-3.67% - הרמה שהותר לאיראן להמשיך ולהעשיר בה במסגרת הסכם הגרעין הקודם משנת 2015 שחתם עליו ממשל אובמה.


על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, באיראן דורשים שארה"ב תעניק לה ערבויות לכך שלא תעזוב בעתיד שוב את הסכם הגרעין, כפי שעשה טראמפ בשנת 2018, גם אם יהיה מדובר בממשל הבא בארה"ב. בישראל מודאגים שהמשך העשרת האורניום תאפשר לאיראן, בהינתן החלטה – לחזור ולהעשיר אורניום ברמה צבאית. המתווה הרצוי בישראל היה לפרק את מערך הצנטריפוגות והקסקדות – כך שגם אם הסכם הגרעין יתפרק, איראן לא תוכל לחזור ולהעשיר אורניום בקצב גבוה בתוך זמן קצר.
בארה"ב מבהירים כי מטרת העל מבחינתם היא למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני, אך טרם פירטו בצורה ברורה כיצד בכוונתם לעשות זאת. בממשל האמריקני פרסמו בשבועות האחרונים הצהרות שונות וסותרות בנוגע לציפיות מהסכם הגרעין, ולפי שעה לא ברור מה צפוי להיות בהסכם – אך ניתן להבין היטב שבאיראן שבעי רצון מההתקדמות ומהפרטים המתגבשים.