נשיא ארה"ב דונלד טראמפ השמיע הלילה (בין ראשון לשני) תגובה רפה ומגוחכת למתקפה הגדולה של רוסיה אתמול בעיר סומי באוקראינה, שגבתה את חייהם של 34 בני אדם והביאה לפציעתם של עוד 117 נוספים, בהם גם ילדים שנהרגו ונפצעו. התגובה של טראמפ מלמדת על חוסר נכונותו של נשיא ארה"ב לגנות ולבקר את רוסיה ופוטין, על רקע מאמצי ההתקרבות בין המדינות, ועל רקע האיום המעומעם שהשמיע לפני כשבועיים כי ישקול להטיל סנקציות משניות על רוסיה אם היא לא תשנה את גישתה בנוגע להשגת שלום במלחמה.

"האם יש לך תגובה על המתקפה של רוסיה באוקראינה ביום ראשון של הדקלים?" נשאל הלילה טראמפ על ידי עיתונאים במהלך טיסת במטוס האייר פורס 1. "אני חושב שזה נורא, ונאמר לי שהם עשו טעות. אבל אני חושב שזה דבר נורא, אני חושב שכל המלחמה הזו היא דבר נורא. זו המלחמה של ביידן, לא שלי, אני רק מנסה לסיים אותה", אמר טראמפ.

גולשים רבים מיהרו להגיב על דבריו של הנשיא, והדגישו כי לא סביר במיוחד שמתקפת הטילים הבליסטיים של רוסיה הייתה "טעות". על פי הדיווחים, יותר מטיל בליסטי אחד שפגע במרכז העיר סומי בצפון אוקראינה היה חמוש בראשי נפץ מסוג מצרר, שהגביר מאוד את הפגיעה בנפש. הפגיעה במקום לא הייתה מקרית, אלא כוונה לטקס מקומי שנערך שם בהשתתפות גברים, נשים, ילדים ומבוגרים.

 

 

לעומת טראמפ, דווקא מדינת ישראל, שלעיתים קרובות נמנעת מלהתייחס במפורש לאחריותה של רוסיה בתקיפות אלימות באוקראינה, הדגישה הפעם את המעורבות הרוסית. "תנחומינו הכנים לעם ולממשלה האוקראיניים, ולמשפחות של אלו שאיבדו את היקרים להן במתקפה הרוסית האחרונה בסומי", נכתב בעמוד ברשת X של משרד החוץ. גם שגריר ישראל באוקראינה, מיכאל ברודסקי, כתב: "בוקר נורא בסומי כתוצאה מהפצצה רוסית, עם יותר מ-20 הרוגים ועשרות פצועים".

 

 

 

 

לרוב, משרד החוץ סופג ביקורת על תגובות חלשות ורפות למתקפות קשות של רוסיה באוקראינה, תוך הימנעות מהזכרת המילה רוסיה בהודעות רשמיות. כך למשל, בפברואר 2023, בציון שנה לתחילת המלחמה, ביקר שר החוץ לשעבר, אלי כהן, בקייב, ובנאום שנשא במקום, לאחר שנשמעה אזעקה מחשש לתקיפה רוסית, נמנע כהן מלציין את שם המדינה שפלשה לאוקראינה ופתחה במלחמה.

מתקפת הטילים של רוסיה בעיר סומי באוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת הטילים של רוסיה בעיר סומי באוקראינה|צילום: רויטרס
התוכנית עשויה לשנות את פניה של אירופה (צילום: reuters)
צילום: reuters

מנהיג נוסף שהשמיע אמש תגובה נחרצת מול רוסיה הוא קנצלר גרמניה המיועד, פרידריך מרץ, שאמר בראיון לפייננשל טיימס כי גרמניה בהנהגתו מתכוונת לספק לאוקראינה טילי טאורוס מתקדמים לטווח ארוך. המהלך של מרץ, שצפוי להיות מושבע לתפקיד הקנצלר החדש בשבועות הקרובים, מלמד על שינוי גדול בתפיסת מדיניות החוץ והביטחון של גרמניה, לאחר שהקנצלר היוצא, אולף שולץ, סירב במשך כל חודשי המלחמה לספק את הטילים המתקדמים לאוקראינה, היעילים לטווח של כ-500 ק"מ, מחשש להסלמת המתיחות עם מוסקווה.

הטילים הגרמניים צפויים לשמש את אוקראינה בתקיפת מטרות איכות בעומק שטח רוסיה, לאחר שממשל טראמפ הפסיק בפועל את התקיפות בשטח רוסיה באמצעות טילי ATACMS אמריקניים ועל רקע העובדה שבריטניה וצרפת לא מחדשות את מלאי הטילים הארוכים מסוג Storm Shadow ו-SCALP. בתגובה לשאלה על אפשרות לתגובה קשה של פוטין אמר מרץ כי נשיא רוסיה גם לא מגיב בצורה טובה לגילויים של חולשה והצעות שלום.