דבורה רודריגס, ספרית בת 39, נידונה ל-14 שנות מאסר בברזיל בשל השתתפותה במחאות שהתרחשו בברזיליה, בירת המדינה, ב-2023. רודריגס הייתה בין מאות תומכי הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו שהשתתפו במהומות ותקפו מבני ממשל אחרי שהפסיד בבחירות.

במהלך ההפגנות, רודריגס כתבה בשפתון על פסל הצדק שמחוץ לבית המשפט העליון את המילים "הפסדת, אידיוט". בתקשורת כינו את המקרה "הפיכת השפתון".

רודריגס הורשעה במעורבות בארגון פשיעה שמטרתו להביא הפיכה ולבטל את שלטון החוק הדמוקרטי. השופט כריסטיאנו זנין, אחד מחמשת השופטים שדנו בתיק, הדגיש כי רודריגס לא נשפטה רק על הגרפיטי שציירה, אלא הורשעה בעבירות נוספות.

רודריגס בזמן ההפגנות

"הלכתי להפגנות ולא דמיינתי שהן יהיו כל כך סוערות", הסבירה רודריגס, שהביעה חרטה על מעשיה. "מעולם לא עשיתי משהו לא חוקי בחיי". היא התנצלה על כתיבת הגרפיטי, אך עומדת על כך שלא הייתה מעורבת בפעולה אלימה. עורכי דינה טענו כי היא לא נכנסה לאף אחד מהמבנים במהומות ופעלה באימפולסיביות "בלהט הרגע".

ראש הרכב השופטים אלכסנדר דה מוראס אמר שרודריגס הצטרפה למפגינים שביקשו להפיל את השלטון "באופן מודע ומרצון". הוא הוסיף כי רודריגס הודתה בהשתתפות במעשים אנטי-דמוקרטיים בעדותה למשטרה, וכי פערים שהתגלו בהודעות בטלפון שלה מרמזים על כך שניסתה להסתיר ראיות.

רבים בברזיל סבורים שהעונש שהוטל עליה חמור מדי. מצד שני, תומכי בולסונרו טוענים כי גזר הדין הוא ראיה נוספת לכך שבית המשפט העליון הפך לחזק מדי ומוטה פוליטית.

הבחירות בברזיל: הנשיא בולסונארו (צילום: ap)
גם הוא יישלח לכלא? בולסונרו|צילום: ap

רודריגס נעצרה כחלק מחקירה רחבה יותר בנוגע לניסיון הפיכה לכאורה נגד הנשיא הנבחר לולה דה סילבה. המקרה שלה הפך לנקודת התכנסות עבור תומכי בולסונרו, הרואים בה קורבן של רדיפה פוליטית.

בפברואר, סרטון על רודריגס הפך לוויראלי ברשתות החברתיות. בחודש שלאחר מכן, בולסונרו שיתף פוסט אודותיה ברשת X (טוויטר לשעבר), וקרא לחנינה עבור המעורבים במהומות האזרחיות ב-2023.

בולסונרו עומד גם הוא בפני הליכים פליליים בגין ניסיון ההפיכה לכאורה. אם יימצא אשם, הוא עלול להישלח לכלא ליותר מ-40 שנה.