ברברה ליף, בכירה בממשל ביידן, הובילה את המשלחת האמריקנית הראשונה שפגשה את נשיא סוריה אחמד א-שרע כ-10 ימים בלבד לאחר נפילת משטר אסד ועלייתו לשלטון. בשיחה עם N12 היא מספרת לראשונה על פרטי השיחה עם הנשיא הסורי שנגעו לישראל, ומבהירה: "הוא התייחס לישראל כאל כל שכנה אחרת, והתחייב בפירוש שסוריה לא תאיים על ישראל".

"א-שרע אמר שהוא מבין את החששות הישראליים בזמן משטר אסד, אך שהוא לעולם לא ירשה לגורמים או מדינות לאיים על ישראל משטח סוריה - לא חיזבאללה ולא האיראנים", מספרת ליף, עוזרת לשר החוץ לשעבר בלינקן, ל-N12, ומוסיפה: "הגישה שלו לישראל הייתה עניינית ועסקית. הוא להוט להבטיח יחסים טובים עם כל השחקנים האזוריים. יש תקווה לפרק חדש בין ישראל לסוריה איתו כנשיא".

הדברים מגיעים לאחר שבימים האחרונים דווח ברויטרס ובבלומברג שא-שרע הביע נכונות להצטרף להסכמי אברהם "בתנאים הנכונים" והתחייב שסוריה לא תהווה איום על ישראל. במכתב ששיגר לנשיא טראמפ, התחייב א-שרע שסוריה לא תהווה איום על אף מדינה, וטען כי מדינתו עומדת במרבית תנאי הסף לקבל הקלות מהסנקציות הכלכליות.

המכתב עולה בקנה אחד עם הדברים שאמר המנהיג הסורי לליף בפגישתם. שתי הדאגות המרכזיות של א-שרע בשיחה ביניהם היו היציבות הפנימית של משטרו, פחות משבועיים לאחר שעלה לשלטון, ומצבה הכלכלי הרעוע של סוריה. הוא ביקש מליף הקלה מהסנקציות האמריקניות והביע נכונות לנקוט צעדים לשם כך. ממשל ביידן אכן הקל את הסנקציות באופן זמני תחת המשטר החדש, וממשל טראמפ לא סטה ממדיניות זו.

יואב גלנט בפגישה עם ברברה ליף (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ברברה ליף עם שר הביטחון לשעבר גלנט|צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

ליף התייחסה לחשש שא-שרע, שהוביל בעבר ארגוני טרור, הוגדר על ידי ארה"ב כטרוריסט, תיכנן לבצע פיגוע בישראל, וכולל ארגונים איסלאמיים קיצוניים בקואליציה שלו, מוליך שולל את המערב במטרה לשפר את מצבה הכלכלי של סוריה. לדבריה, בפגישה הישירה איתו היא התרשמה מהאותנטיות שלו והוא הרשים את אנשי הממשל בעקביות עם הפרגמטיות שלו. עם זאת, היא הדגישה ש"אין לכך עדיין תשובה סופית", וש"רק הזמן יחשוף" אם הוא באמת הפך את עורו.

בשיחה בין הדיפלומטית הבכירה לנשיא הסורי, השניים לא דנו בהצטרפות של סוריה להסכמי אברהם, וגם הנושא הפלסטיני לא הועלה על ידי א-שרע. המנהיג הבהיר שהוא רוצה שארה"ב תתווך בין ישראל וסוריה, ושישראל תיסוג חזרה לקווי הפסקת האש ותפסיק להפציץ מטרות בשטח המדינה. כמו כן, ליף מספרת שהוא אמר שייתכן שארה"ב תוכל לתווך נסיגה ישראלית מהגולן, אך שהדבר היה עבורו סוגיה שולית. 

ליף הוסיפה שהיא הופתעה מהיחס של א-שרע לישראל: "היה מדהים לראות שהוא רואה בישראל רק כעוד שכנה". היא אמרה שהדבר עמד בניגוד להתייחסות העוינת שלו לרוסיה ולאיראן. היא העידה שבכל פעם שהנשיא הדגיש שסוריה לא תהווה איום על אף מדינה, הוא הוסיף בפירוש את שמה של ישראל.

אבו מוחמד אל ג'ולאני (צילום: reuters)
אחמד א-שרע, "התייחס לישראל כל עוד שכנה"|צילום: reuters
ברברה ליף, עוזרת שר החוץ האמריקני לענייני המזה
ליף ומזכיר המדינה בלינקן|צילום: רויטרס

המאמצים הסוריים להמשיך את הקלת הסנקציות

אתמול (שבת) פורסם ברויטרס שסוריה הגיבה בכתב לתנאים האמריקנים להמשך ההפוגה בסנקציות הכלכליות. לטענת הסורים, המשטר החדש פעל כדי להגשים את רוב התנאים האמריקנים, אך חלקם דורשים "הבנות הדדיות" בין דמשק לוושינגטון.

בחודש שעבר ארה"ב הציבה לסוריה 8 תנאים להמשך ההקלה בסנקציות, כולל השמדת הנשק הכימי במדינה והתחייבות שאזרחים זרים לא ימונו לתפקידים בכירים במשטר. בתמורה להגשמת התנאים, ארה"ב תאריך את ביטול הסנקציות בשנתיים נוספות. 

בינואר ביטל זמנית ממשל ביידן את הסנקציות הכלכליות הכבדות על סוריה במשך חצי שנה, וכעת לקראת סוף התקופה הסורים פועלים כדי להבטיח שהביטול יימשך. הכלכלה הסורית נמצאת במצב קשה מאוד לאחר 14 שנים של מלחמת אזרחים וסנקציות כלכליות משתקות. 

אבו מוחמד אל ג'ולאני (צילום: reuters)
בראש מעייניו - הסנקציות הכלכליות ויציבות המשטר|צילום: reuters

כמו כן, הסורים התחייבו לא לאיים על ישראל ולא לאפשר לגורמים זרים לפעול משטח המדינה. עם זאת, בסוכנות הידיעות דווח שחלק מהדרישות האמריקניות לא קיבלו מענה מלא במכתב הסורי, כולל הדרישה לאפשר לארה"ב לתקוף מטרות טרור בשטח סוריה.

בשבוע שעבר דווח בבלומברג שהמחוקק האמריקני קורי מילס, שנחשב לבעל בריתו של הנשיא טראמפ, ביקר בסוריה לאחרונה ונפגש עם א-שרע. לפי הדיווח, בפגישה ביניהם א-שרע אמר כי הוא מעוניין להצטרף להסכמי אברהם "בתנאים הנכונים", והעביר מכתב אישי לנשיא האמריקני.