העלייה הדרמטית בתקריות האנטישמיות בארה"ב בעקבות 7 באוקטובר נמשכה גם בשנת 2024, כאשר שוב נשבר שיא התקריות השנתי מאז החלו המדידות לפני 46 שנים, כך לפי דוח חדש של הליגה נגד השמצה (ADL). לפי הדוח, בשנת 2024 התרחשו ברחבי ארה"ב 9,354 תקריות של תקיפה אנטישמית, הטרדה או ונדליזם - ממוצע של יותר מתקרית אחת בכל שעה בשנה האחרונה.

ב-2024 נרשמה עלייה של 5% במספר התקריות האנטישמיות לעומת 2023, שבעצמה הייתה שנת שיא, ולמעשה מדובר בשנה הרביעית ברציפות בה נרשמה עלייה במספר התקריות האנטישמיות. מאז 2019 חלה עלייה של כ-350% במספר התקריות, ובעשור האחרון המגמה אף עגומה עוד יותר.

אנטישמיות בפארק בארצות הברית (צילום: לפי סעיף א' לרשתות חברתיות)
צילום: לפי סעיף א' לרשתות חברתיות

"אסור שרמה מזעזעת זו של אנטישמיות תיחשב מקובלת אי פעם, אך כפי שהנתונים מראים, היא הפכה למציאות מתמשכת ועגומה עבור הקהילות היהודיות בארה"ב" אמר ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה. "ההטרדות, ההתקפות וההתמקדות ביהודים אמריקנים נמשכות מדי יום, בכל אשר יהיו, רק בשל זהותם. אבל חשוב להבהיר: אנו נמשיך להיות גאים בתרבותנו, בדתנו ובזהותנו היהודית – ולא נירתע מקנאים ומגזענים".

שנת 2024 הייתה הפעם הראשונה שבה רוב התקריות האינטישמיות כללו רכיבים הקשורים לישראל או לציונות (58% מסך התקריות). התקריות דווחו בכל 50 המדינות בארה"ב, ובניו יורק (1,437) וקליפורניה (1,344) נרשם מספר התקריות הגבוה ביותר.

"בשנת 2024, הייתה השנאה כלפי ישראל הגורם המרכזי לאנטישמיות ברחבי ארה"ב, כשיותר ממחצית מהתקריות האנטישמיות כללו התייחסות לישראל או לציונות", אמר אורן סגל, סמנכ"ל בכיר במרכז לחקר הקיצוניות בליגה נגד השמצה. "תקריות אלו, לצד כל התקריות שתועדו בדו"ח המסכם, מהוות תזכורת ברורה לכך ששתיקה איננה בגדר אפשרות. אנשים טובים חייבים לעמוד על שלהם, להתנגד, ולהתעמת עם אנטישמיות בכל מקום שבו היא מופיעה".

מפגין ישראלי מוחה מול פעילים פרו פלסטינים (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

התקריות האנטישמיות לבשו מספר צורות ב-2024, ובמהלך השנה נרשמו 196 תקיפות פיזיות של יהודים על רקע אנטישמי בארה"ב, עלייה של 21% לעומת 2023. לצד התקיפות, נרשמו גם 2,606 מקרים של ונדליזם אנטישמי, ו-6,552 מקרים של הטרדות אנטישמיות.

כצפוי, הדוח מצביע על הבעיה החמורה באוניברסיטאות האמריקניות, והתקריות האנטישמיות בקמפוסים זינקו ב-84% לעומת 2023. התקריות בקמפוסים היוו 18% מכלל התקריות – שיעור גבוה יותר מכל דו"ח שנתי קודם. גם במרחבים הציבוריים (19%) ובעסקים (11%) נרשמה עלייה בפעילות האנטישמית.

יו"ר וועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, חה"כ גלעד קריב (הדמוקרטים), ביקר את הטיפול של הממשלה באנטישמיות בעקבות פרסום הדוח: "לא היינו צריכים את דו"ח האנטישמיות כדי לדעת שהתופעה הולכת וגואה. מדובר בבעיה לאומית - ומחובתה של מדינת ישראל לשמור מכל משמר על שלומם ובטחונם של יהודי התפוצות. למרבה הפלא - אין למדינת ישראל תכנית אסטרטגית למאבק באנטישמיות. בדיון שקיימנו בוועדה, ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, קיבלנו עדכון כי החל תהליך לגיבוש תכנית כזאת. בכוונתי לקיים דיוני מעקב בוועדה, בכדי לוודא שממשלת ישראל תידרש למגפת האנטישמיות. מדובר בדיני נפשות".